Alemdar Gazilik bekliyor

Kdz. Ereğli'de bulunan Alemdar gemisine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Gazi unvanı verilmesi bekleniyor.

Alemdar Gazilik bekliyor

Kdz. Ereğlide bulunan Alemdar gemisine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Gazi unvanı verilmesi bekleniyor.

9 Şubat 1921de Fransız işgalinden kurtuluşun simgesi olan Ereğli İlçesinde bulunan Alemdar’da şehidin de bulunduğu belirtilerek, Bölge Milletvekilleri tarafından TBMM’si Başkanına yapılan gazilik talebin olumlu karşılanması bekleniyor.

 1898de Danimarka da yapılan bir kurtarma gemisi olan Alemdarın 1914te yabancı gemilere uygulanan ambargo başlamış,1915te Denmark adını taşıyan gemiye önder, lider anlamı taşıyan Alemdar isminin verildiğini ifade eden Vatandaşlar bu konuda düşüncelerini şu şekilde dile getiriyorlar:

“1.Dünya Savaşı sonunda Osmanlı donanması artık işlevini yerine getiremez olmuştur. Alemdar da muharebe gücü olmayan bir kurtarma gemisidir sadece ve bunun için kaderine terk edilen gemiler arasında yer alıyor. Geminin mürettebatı Anadolu’nun yedi kahramanı olan 1.Çarkçı Üsküdarlı Osman Efendi, 3.Çarkçı Trabzonlu Hikmet Efendi, Güverte lostromosu Üsküdarlı Ali Serdümen, Trabzonlu Rıfat, Rizeli Recep Kâhya, Ateşci Yusuf Kamarot, Erzincanlı Salih ile serüven başlar. Batmakta olan bir gemiye yardıma gittiklerini söyleyerek Ereğliye ulaşmaları, buradan 80 ton kömür alarak Rusya dan gelen yardımları almak için Trabzona gitmek üzere hareket ettiği sırada ilçedeki gayrimüslim ve casusların haber vermesi üzerine Fransız askerlerinin gemiye çıkarma yapmaları tam bir kahramanlık hikayesinin girizgâhıdır. 1873te Rize Çayırlı Pekmezci Köyünde doğan Serdümen Recep Kâhya tam 48 yaşında 9 Şubat 1921de Fransız ateşi ile kalbinden yaralanarak şehit düştü.  Burada gemiye çıkarma yapan beş Fransız askeri esir alındı.      Böyle bir destanın yaşandığı Ereğli’de gemiye gazi unvanının verilmesi istiyoruz.

.

 

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2017, 13:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER