Alemdar, zaferin önemli bir halkasıdır

Alemdar, zaferin önemli bir halkasıdır

Alemdar, zaferin önemli bir halkasıdır

Zonguldakın Ereğli ilçesinde, İstiklal Savaşının ilk deniz şehidi Recep Kahya ile Milli Mücadele yıllarında üstün yararlılık gösteren Alemdar Gemisinin Ereğliye intikalinin 97. yıl dönümü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli Deniz Üsteğmen Furkan Türkoğlu, Süleymanlar Mahallesindeki Alemdar Anıtı önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, İstiklal Savaşında büyük öneme sahip Alemdar Gemisinin 5 Şubat 1921de, 7 kahraman denizci tarafından İstanbuldan kaçırıldığını söyledi.

Ereğliye 6 Şubatta gelen ve halk tarafından sevinçle karşılanan Alemdar Gemisinin personel, kumanya ve yakıt ikmalinin ardından 8-9 Şubat tarihinde Trabzona hareket etmek için buradan ayrıldığını anlatan Türkoğlu, şöyle konuştu:

Alemdar Gemisinin ihbar edilmesi üzerine Fransız C-27 gambotu (bir veya birkaç silahlı küçük savaş gemisi) tarafından yolu kesilerek tüm silahlara el konuldu. Gemi 4 Fransız askeri eşliğinde ve C-27 gambotu refakatinde İstanbula hareket ettirildiği sırada Ereğlinin 10 mil açıklarında Alemdar personeli kargaşa çıkararak kumandayı tekrar ele almış ve Fransız askerlerini etkisiz hale getirerek Ereğliye dönüş yapmış. Bu sırada olayı fark eden C-27 gambotu Alemdara ateş açmıştır. Çatışma seslerini Ereğliden duyan halk sahilden ve denize açılan sandallardan C-27 gambotuna yaylım ateşi açarak gambotun açığa kaçmasını ve daha sonra Zonguldaka geri dönmesini sağlamıştır.

Alemdar Gemisinin, kaçırılmasını önlemek amacıyla 9 Şubat 1921de Çoban Çeşmesi önlerinde karaya oturtulduğunu ifade eden Türkoğlu, şunları kaydetti:

Recep Kahya bu çatışma sırasında kalbinden vurularak İstiklal Savaşımızın ilk deniz şehidi unvanını almış, bütün Ereğli halkının katılımı ile cenazesi şehir mezarlığına defnedilmiştir. Alemdar, Milli Mücadele kapsamında birçok görevde bulunmuş, mühimmat ve önemli malzemelerin transferini yapmış, üzerine monte edilen toplar sayesinde başta Şahin vapuru olmak üzere Novorosykde harp mühimmatı taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapmıştır. Ayrıca Pontus çeteleriyle mücadele etmiştir. Romanya ve Bulgaristana denizyolu ile kaçan Abacı Yanko ve Sarı Yani çetesini yakaladığı gibi birçok çeteyi de yakalayarak resmi makamlara teslim etmiştir. Alemdar büyük zaferlerden sonra 1924-1959 yılları arasında kurtarma işleri ile sürekli uğraşmış, 1959 yılında hizmet dışına ayrılmıştır.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu da gemi ve mürettebatının kazandığı zaferin İstiklal Mücadelesinin çok önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirterek, Alemdar Gemisine, İstiklal Madalyası verilmesi noktasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız İsmail Kahramanı ziyaret ederek, konuyu anlattık. Bizlere sonuna kadar destek olacaklarını ifade ettiler. Bu anlamda önemli bir aşama katettik. Gazi Alemdara İstiklal Madalyası verilmesi noktasında kanun teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisine sunduk. ifadelerini kullandı.

Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkan Vekili Atalay Durmaz Demiroğlu ise geminin kahraman mürettebatıyla kazandığı zaferin, 1. İnönü Zaferiyle gelen moralin üzerine katkı sağlayarak, 26 Ağustostan 9 Eylül 1922ye uzanan büyük zaferin önemli halkalarından birisi olduğunu kaydetti.

haber

 

haber

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2018, 11:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER