CHP'DEN ALTERNATİF ÇELENK SUNUMU...

CHP'DEN ALTERNATİF ÇELENK SUNUMU...

CHP'DEN ALTERNATİF ÇELENK SUNUMU...

CHP Karadeniz Ereğli İlçe Örgütü  diğer bayramlarda olduğu gibi, alternatif çelenk sunma töreniyle kutlamalara katıldı. Törende, CHP İlçe Başkanı görevine geçtiğimiz hafta sonu başlayan Eylem Ertuğrul ile CHP İlçe Başkan Adaylarından Neriman Posbıyık'ın yer alması dikkat çekti. CHP İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul, eşi ve kızının arasında yaptığı konuşmada, Ulu Önder Atatürk'ün Türk milletine en büyük armağanının Cumhuriyet Bayramı olduğunu ifade etti.

Ertuğrul konuşmasında ayrıca şu görüşlere yer verdi;  "Cumhuriyet Türk halkına ümmet değil millet olmayı, fert olmayı, sosyal haklara sahip olmayı, uygarlığı görmeyi, tanımayı, onun seviyesine yürüme azmini aşılamıştır. Bu millet özellikle cumhuriyetin ilk yıllarında gösterdiği gelişme ivmesi ile tüm dünyanın takdirini kazanmıştır. Maalesef son dönemde cumhuriyetimizin tüm kurumları temel direklerinden sarsılmaya çalışılmış, işlevselliği giderilmeye çalışılmıştır. Özellikle parlamenter sistemin etkisiz hale getirilmesi, pek çok problemi de beraberinde getirmiştir. Özellikle terör, göç, etrafımızdaki savaş problemleri bunu çok net ortaya koymaktadır. Bize düşen şey, her ne pahasına olursa olsun, Atatürk'ün kurduğu temeller üzerinde bu cumhuriyetin sonsuza dek ayakta durmasıdır."

Bilindiği gibi Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi, Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatmış, Halk ve düzenli ordular düşman kuvvetlerine karşı savaş vererek zaferle sonuçlandırmıştır. Savaşın ardından seçilen İkinci dönem Büyük Millet Meclisi, 11 Ağustos'ta ilk toplantısını yapmıştır ve 13 Ekim'de Ankara, başkent ilan edilmiştir. Bu dönemde Atatürk, egemenliğin ulusa dayandığı bir sistem olan cumhuriyet yönetiminin ilanı için hazırlıklar yapmaya başlamıştı. Atatürk 28 Ekim akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya'da yemeğe çağırmış ve "Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz," demiştir. 29 Ekim günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan "Cumhuriyet" önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne vermiştir. Meclis önergeyi kabul etmiş, böylece Türkiye Devleti'nin yeni yönetimi biçimi Cumhuriyet, yeni ismi "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" olarak belirlenmiştir. 29 Ekim 1923'te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu (1921 Anayasası)'nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Aynı gece bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır. 2 Şubat 1925'te, Hariciye Vekaleti'nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerildi. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan'da karara bağlanmıştır. 19 Nisan'da ise teklif TBMM tarafından kabul edildi. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925'ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2019, 20:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER