CHP İLÇE BAŞKANI ERTUĞRUL KABOTAJ BAYRAMINI KUTLADI

CHP İLÇE BAŞKANI ERTUĞRUL KABOTAJ BAYRAMINI KUTLADI

CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Opr. Dr. Eylem Ertuğ Ertuğrul 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Opr. Dr. Eylem Ertuğ Ertuğrul 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Ertuğrul'un mesajı aynen şöyle;

"Osmanlı Devleti'nin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması'yla 1923 yılında kaldırılmıştır.

 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’na göre akarsularda, göllerde, Marmara Denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarının hakkıdır. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtilmiş, yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği hükmü kabul edilmiştir.

Ancak günümüz Türkiye’sinde Kabotaj Kanunu ile kazandığımız avantajı, denizcilik sektörümüzün her alanında layıkıyla kullandığımızı söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Gerek yük taşımacılığında, gerekse yolcu taşımacılığında denizyollarını gerektiği gibi kullanamadık. Halbuki, 8333 kilometrelik sahil şeridi ve üç yanının denizlerle çevrili olması açısından ülkemiz, en ucuz ve en çevre dostu taşımacılık türü olan deniz taşımacılığını geliştirmek için her türlü avantaja sahiptir.
Yüz yıllardır denize sırtını dönen vatandaşımıza denizi sevdirmeliyiz. Bu önemli günde doğru denizcilik politikalarıyla kabotaj taşımacılığını canlandırmanın yollarını aramalıyız.
Bu düşünceler ışığında Asya ile Avrupa’yı bağlayan ve üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin, sahip olduğu stratejik öneme ilelebet sahip çıkması temennisini paylaşıyor halkımızın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı tebrik ediyorum."

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2020, 10:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER