Çiftçilere Önemle Duyurulur !!! Yoğun Sis Külleme Hastalığı

Çiftçilere Önemle Duyurulur !!! Yoğun Sis Külleme Hastalığı

Çiftçilere Önemle Duyurulur !!! Yoğun Sis Külleme Hastalığı

 

Kdz. Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat, çiftçileri Yoğun Sis Külleme Hastalığı na karşı uyardı.
Pulat, yaptığı açıklamada, Zonguldak Ereğli Bölgesi tüm mahalle köylerinde Yoğun Sis ve Fındıkta Külleme Hastalığının belirtileri Tarım Danışmanı (Ziraat Mühendisi) arkadaşlarımızın bölgedeki incelemeleri neticesinde görülmeye başladığı tespit edilmiştir.
Yoğun sise bağlı olarak karanfilin ve çiçek saplarının dallara bağlı olduğu kısımlardan sisin suya dönüşüp uzun süre nemli kalmasına bağlı olarak çiçek saplarında çürüme ve mantar hastalıkları oluşumuna neden olacaktır. Sisin fındık rekoltesine ne kadar etki edeceği; sisin yoğunluğu ve ne kadar süre devam edeceğine bağlıdır.
Fındık bahçelerinde sisin zararlarından en az şekilde etkilenmesi için çiftçilerimizin gübreleme, ilaçlama ve biyolojik tavsiyelerine titizlikle uymaları gerekir.
Fındıkta Külleme Hastalığının etmeni bitki artıklarında geçirir. Erken dönemde yaprak ve yeni oluşan çotanakları enfekte eder, rüzgarla yayılır.
Fındıkta Külleme Hastalığı ilkbaharda gelişme sezonunun erken döneminde yapraklar, genç sürgünler ve çotanaklar üzerinde belirtiler oluşturur. Bulaşık olan yapraklarda zamanla lekeler kahverengileşir, yapraklar matlaşmaya başlar ve ilerleyen dönemde de kuruma, kıvrılma ve vaktinden önce döküm meydana gelir.
Genç sürgünlerde ve çotanaklarda zuruf yüzeyinde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü, ilerleyen dönemde renkte matlaşma, kahverengileşme ve özellikle erken dönemde hastalığa yakalananlarda kurumalar görülür. Bu şekilde hastalık fındıkta hem verim hem de kalite kayıplarına neden olur.
Hastalık tüm fındık üretim alanlarında ekonomik anlamda zarara neden olmaktadır. dedi.
Pulat, kültürel önlemler ile kimyasal mücadeleleri de şöyle açıkladı:
Enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıklarının toplanması, bulaşık dip sürgünlerinin kesilmesi ve imha edilmesi, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot mücadelesinin yapılması hastalıkla mücadele için uygulanması gereken kültürel önlemlerdir.
Kimyasal Mücadele: Birinci ilaçlama hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde genç sürgünler 4-4,5 yaprak ve çotanak bağlama döneminde Nisan ayının 15 inden sonra, diğer bahçelerde ise belirtiler görülür görülmez yapılır. Uygun koşullar devam eder ve hastalık tekrarlarsa kullanılan ilacın etki süresine göre ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılır. Bu dönemde üreticilerimize sıvı kükürt uygulamaları tavsiye edilmektedir.
İlaçlamalarda 400 lt suya 1 litre sıvı kükürt atılarak ilaçlama atomizör veya pülverizatörler yardımıyla tüm yaprakların yıkanmasıyla yapılmalıdır.
Mücadelede ruhsatlandırılmayan ve tavsiye edilmeyen Bitki Koruma Ürünü kullanılmaması; yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin Bitki Koruma Ürünüyle kesinlikle karıştırılmaması gerekmektedir.
Sıvı kükürt uygulamasıyla bölgemizde yaygın olarak gözüken kozalak akarı zararlısının da önüne geçilmiş olmaktadır.
2018 yılı ürün sezonunun tüm çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlı olmasını temenni ederiz.

 

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2018, 11:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER