Çorumluoğlu BİLSEM'in maskelerini tanıttı...

* Bir tanesine 11 bin dolar istediler. Bunun kodunu yazmayı başardık ve üretmeye başladık. * 3D yazıcı ile maske basmaya başladık. Devlet Hastanesi’ne vereceğiz.

Çorumluoğlu BİLSEM'in maskelerini tanıttı...

 Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi’nin talebi üzerine kısa adı BİLSEM olan Bilim ve Sanat Merkezi’nde 3D yazıcı ile üretimine geçilen tıbbi maskelerin tanıtımı gerçekleştirildi.
Alınan bilgiye göre, Covid 19 hastalığı ile mücadele kapsamında harekete geçen Ereğli BİLSEM’de,  ‘kod’ yazılımı tamamlandıktan sonra ABS Flament maddesi kullanılarak maske üretimi yapıldığı bildirildi. İlçe Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, maskelerin kamuoyuna tanıtımı sırasında yaptığı konuşmada, önemli bir süreçten geçildiğini söyledi. BİLSEM yönetiminin, Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi ile istişare ederek maske üretmeye başladıklarını ifade eden Çorumluoğlu; “dezenfekte edildiğinde bozulmayan maddeden maske üretildi. Bu süreç Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi Başhekimliği kontrolünde ilerliyor. Maskelerin yapım süresi bir uzun. Bir tanesi 2-2.5 saatte basılıyor. İşin zor kısmı programdır, bunu kodlamaktır. BİLSEM’de her odaya bir yazıcı koyulacak. Bu akşam 12 tane yazıcı maskeleri yazdırıyor olacağız” dedi.
BİLSEM Müdürü Serkan Çakır da, ürettikleri maske ile ilgili Çorumluoğlu’na verdiği brifingde, 3 farklı maske ürettiklerini, Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi Başhekimi Vildan Türkeli’nin ‘olur’ verdiği maskenin üretiminde hızlandıklarını söyledi. Bir yazıcının 2 saatte bir adet maske yapabildiğini, bir maskenin maliyetinin 1,5 lira olduğunu da ifade eden Çakır, BİLSEM’de bir günde 35 adet maske üretilebileceğini, bu sayının diğer okullarında üretime katılması ile 100’ü bulacağını kaydetti.

İTALYA YAPTI, TÜRKİYE’DE ÖRNEĞİ YOK! BİLSEM O ARA EKİPMANI DA ÜRETECEK!!!
Hayati önem arz eden bir başka ekipmanı da üretmeye başladıklarını da anlatan Çakır, “İtalya’da, ‘solunum vanası’ adı verilen solunup cihazlarında kullanılan solunup pompası krizi yaşandı. Bu ara cihaz İtalya’da yetmedi. İtalya bunu üretmek için uğraştı, üretti. Hatta gazetelerde haberi de çıktı, bir tanesine 11 bin dolar istediler. Bunun kodunu da yazmayı başardık ve üretmeye başladık. Bu vana, şuan test edilme aşamasında. Başhekimliğimiz ile sürekli görüşme halindeyiz ve bu akşam denemesini yapacağız” diye konuştu.    

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2020, 02:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER