Çorumluoğlu: "Ereğli'de böyle bir sorun yok"

Çorumluoğlu: "Ereğli'de böyle bir sorun yok"

Çorumluoğlu: "Ereğli'de böyle bir sorun yok"

Karadeniz Ereğli’de kız çocuklarının erken yaşta zorla evlendirilmesine dikkat çekmek amacıyla Ereğli Kaymakamlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu tarafından “Görün Bizi” başlıklı panel programı gerçekleştirildi.
Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele, Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Tayyar Mendeş, Türkiye Soroptimist (İş ve Meslek Kadınları)  Kulüpleri Federasyonu Başkanı Nur Velidedeoğlu Kavuncu, Kdz Ereğli Soroptimist Kulübü başkanı Gülberk Yalçın ve kulüp üyeleri, Hayırsever Nurdan Oğuz,  daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda kadın dinleyici katıldı. Panel öncesinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

ÇORUMLUOĞLU: “STK’LARIMIZIN YANINDA OLACAĞIZ!”
Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu törende yaptığı konuşmada,  panelin hayırlara vesile olmasını dilediğini belirtti.
Çorumluoğlu,  şöyle konuştu:
“Her ne kadar bu sorun Karadeniz Ereğli’de çok önemli, çok büyük bir sorun değil. Ben Güneydoğu’da da çalıştım. O bölgelerde bu sorun daha fazla. Ama duyarlılığımızdan dolayı böyle bir konuya biz de destek verdik. Burada bizim yöneticiliğimizde önem verdiğimiz konulardan bir tanesi, kadınlarımız hayatımızın bir parçası, yarısı. Diğer bir konu da sağlık ve insan hakları. Bu anlamda federasyonun başarılı çalışmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz.
Akşamdan beri herkesin gündeminde, nerede olduğu açıklanmasa da bir korona virüsümüz oldu. Sağlıklı bir yaşam istiyorsanız, bu yetişmiş insan gücüyle oluyor. Türkiye’de bu işin geç yayılmasından en önemlilerinden bir tanesi, biz Avrupalılara göre çok daha fazla el yıkıyormuşuz. Bizim üstün olduğumuz noktalardan bir tanesi böyle ortaya çıkmış oldu.
Kadınlara değer verilmesini Büyük Önder Atatürk’te de görüyoruz. Seçme ve seçilme hakkının erken yıllarda verilmesi bizim ülkemizin bir başarısı. Bu manada federasyonumuzun çalışmalarını oldukça yerinde buluyoruz. 18 aydır Ereğli özelindeki bakış açımda da Ereğli’de sivil toplum kuruluşları oldukça başarılı. Burada farklı STK başkanlarını görüyorum 30 yıllık meslek yaşantımda il merkezleri de dahil olmak üzere bu kadar güçlü STK’ların olduğu bir yer görmedim. Bundan ziyadesiyle memnunum. Çünkü devletin, belediyenin, resmi kurumların yapacağını, bizim adımıza birileri yapıyor. Maliyetini de bize fazla yansıtmamaları bizi daha da memnun ediyor. Bu manada bu panel inşallah bu panel ilçemiz için hayırlara vesile olur, başarılı geçer.
Şunu da belirtmekte fayda görüyorum. Ereğli için yapılacak her faaliyette kaymakamlık olarak sizin yanınızda olmaktan mutluluk duyacağız. Her şey güzel bir Ereğli, güzel bir Zonguldak, güzel bir Türkiye ve Güzel bir dünya için. Çünkü böyle düşünmezseniz  Çin’in Huan kentindeki bir Corona virüsü gelip sizi de buluyor. Ne yazık ki Avrupalı bunu çok fazla anlamadı. Hep sorunu ötelediler. Örneğin Suriye’deki sorun bugüne kadar bizim sorunumuzdu, bugün Avrupa’nın da sorunu. Dolayısıyla STK’ların bu konulara parmak basması son derece başarılı. İnşallah hep birlikte daha güzel bir dünyada yaşarız.”

TSKF BAŞKANI KAVUNCU:
“ÇOCUK GELİNLERİN SAYISI
ÇOCUK DAMATLARDAN 20 KAT FAZLA”
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Nur Velidedeoğlu Kavuncu, programda yaptığı konuşmada Soroptimist derneklerinin kuruluşu ve faaliyetleri konusunda bilgi verdi.
Kavuncu şunları söyledi:
“Bugün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sorun olan kız çocuklarının erken veya zorla evlendirilmesi konusundaki yeni bir toplumsal sorumluluk projesinin açılışı için bir aradayız. Bu çalışma bizim için çok önemli.  Çünkü Avrupa’daki en yüksek çocuk evliliği bizde. Türkiye’de  2019 yılında toplamda 541 bin 424 nikah kıyılmış.  Ağrı ilimiz kız çocuk evliliklerinde ilk sırada. Zonguldak’ta ise kız çocuk evliliklerinin Türkiye  ortalamasından çok altında olduğunu biliyoruz. Diliyoruz ki hiç olmasın. Çocuk gelinlerin sayısının çocuk damatların sayısından 20 kat fazla olduğu belirtilmiş verilerde. Bu ne demek? Yani kız çocuklarımız kendilerinden çok daha yaşlı beylerle evlendirilmiş.
Evlilik, iki yetişkin arasındaki karşılıklı özgür iradeye dayanan bir birlikteliktir. Bu bağlamda henüz fiziksel ve düşünsel gelişimini tamamlamamış, 18 yaşından küçük çocuğun tam ve özgür iradesinden bahsetmek mümkün değildir. Dünyada dezavantajlı durumdaki çocuklara ulaşmak ve onların haklarını savunmak için çalışmalar yapan BM çocuklara yardım kurumu, hepimizin UNICEF dediği kurum, erken yaşta evliliğin çocuk haklarının ihlali olduğunu, küçük yaşta evlenmenin bir kız çocuğun yaşamında yol açacağı sarsıcı sonuçlar düşünüldüğünde bu alanda daha çok çalışmalar yapılması gerektiğini vurgular.
Bir kız çocuk, çocukken evlenmeye zorlandığında, bunun hem kısa, hem uzun vadede yaşamı boyunca sürecek sonuçlarına katlanmak zorunda bırakılmaktadır. Kendi gelecekleri hakkında söz hakkı sahibi olmalarına izin verilmeden, erken yaşta veya zorla evlendirilen bu çocuklar, fiziksel sosyal ve psikolojik açıdan düzeltilmesi mümkün olmayan yaralar almaktadır. Erken yaşta evlilikler, istenmeyen gebeliklere, düşüklere ve doğuma, gebeliğe bağlı rahatsızlıklara, hatta anne ölümlerine neden olabileceği gibi, bebek açısından da olumsuzlukları getirmektedir.  Türkiye’de 18 yaşından önce evlendirilen kadınlar, daha sonra evlenenlere göre daha fazla şiddet görmektedir. Başka bir deyişle fiziksel ve cinsel şiddet, çocuk evliliklerinde sıklıkla yaşanmaktadır. Bu durum fiziksel ve psikolojik sorunlara neden oluyor. Bu nedenle bizler kız çocuklarının sesi olup, başta aileler olmak üzere toplumsal farkındalığı arttırmak için buradayız .”

ÇOCUK GELİN KONUSU TÜM BOYUTLARIYLA ELE ALINDI
İletişimci Sevda Solak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde,  Avukat Esra Çerçioğlu, Psikolog Hülya Biçer, Ebe Hülya Arslan, Psikolog Sosyal Çalışma Görevlisi Tuğba Sargın erken yaşta evliliklerin yarattığı hukuki, psikolojik, sosyal ve fizyolojik problemler ve çözüm önerileri konusunda bilgiler verdi.
Panelin ardından Soroptimist kulübünce hazırlanan  “ Görün Bizi Mektubu” okundu. Program, panelistlere plaket takdimiyle sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2020, 15:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER