Emekliler, vergi mağduru yapılmıştır

Emekliler, vergi mağduru yapılmıştır

Emekliler, vergi mağduru yapılmıştır

Türkiye Emekliler Derneği Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Ali Ayhan, Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu toplantısının 24-25 Temmuz 2018 tarihlerinde Ankara’da Genel Merkez Toplantı Salonunda gerçekleştirildiğini söyledi. 
Toplantının ardından yayınlanan sonuç bildirgesine ilişkin açıklamalarda bulunan Ayhan, bildirgede emeklilerin geçim zorluğu yaşadığına dikkat çekildiğini ifade etti.
Emekliler Derneği Şube Başkanı Ali Ayhan, bildirgede yer alan konularla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimlerle, Sayın Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilmiş ve TBMM yeniden oluşturulmuştur. 25 Haziran 2018 tarihi itibariyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmiştir. Yeni dönemin ülkemize, milletimize ve emeklilerimize hayırlar getirmesini diliyoruz. 
Başkanlar Kurulumuz, emeklilerimize dini bayramlar öncesinde bin lira ikramiyenin verilmesinde emeği geçenlere teşekkür etmektedir. Yeni dönemde sosyal diyalogun ve uzlaşma kültürünün büyük önem taşıdığına dikkat çeken Başkanlar Kurulumuz; sosyal güvenlik alanında norm ve standart birliğinin sağlanmasını,özellikle de emekli aylıklarında oluşan eşitsizliklere çözüm getirilmesi için intibakın öncelikli bir hedef olarak değerlendirilmesini talep etmektedir. Sosyal devletin güvencesinde olan emekli aylıkları, insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye yükseltilmeli ve taban aylıklarda eşitlik sağlanmalıdır. 
BaşkanlarKurulumuzda değerlendirilen ve çözüm bekleyen taleplerimiz şöyledir:
SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur mevzuatları, kendi içinde farklılıkları öngördüğünden emekli aylıklarının hesaplanmasında ve artırılmasında eşitlik kuralı sağlanamamıştır. Aynı çatı altında, 2000 öncesi ve sonrası dönemdeki sigortalı çalışmalara ilişkin emekli aylıklarının karma sisteme göre hesaplanması, özelliklede Ekim 2008 sonrası dönemde SSK ve Bağ-Kur’dan emekli olanların aylıklarında ciddi kayıplara yol açmıştır. Bu nedenle, 2000 öncesi dönemde uygulanan gösterge sistemine dönülmeli ve kendi içinde adaleti sağlayan yeni bir emekli aylığı hesaplanma sistemi getirilmelidir.
SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki fark, her zam artışında giderek büyümektedir. Kamu toplu sözleşmeleriyle memur emeklilerine farklı zamların uygulanması, eşitliği ve bütünlüğü bozmuştur. Emeklilerimize statü farkı (işçi, memur ve esnaf) gözetilmeksizin seyyanen zam seçeneklerini de kapsayan yeni bir artış sistemi getirilmeli ve emeklilerimize refahtan payverilmelidir. 
Ek ödeme yüzdelerinin 4-5 arasında sınırlı kalması, emeklilerimizi vergi mağduru yapmıştır. Emeklilerimiz zorunla harcamalarında yüzde 8-18 arasında KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergiler ödemektedir. Emeklilerimize yüzde 4-5 arasında uygulanan ek ödemeler, 2006 öncesi dönemdeki vergi iadesi uygulamalarının çok gerisinde kalmıştır. Bu nedenle, emeklilerimize yapılan ek ödeme yüzdeleri en az 8-9’a yükseltilmelidir.
Emeklilerimiz, çalıştıkları dönemlerde yüzde 12 genel sağlık sigortası primi ödemiş ve sağlık hakkını güvence altına almıştır. Sağlık Uygulama Tebliği ile emeklilerimiz hastaneye gittiklerinde değişik adlar altında katkı payları ödemekte ve aylıklarından kesilmektedir. Özel sağlık kuruluşlarında yüzde 200’e varan ilave ücret uygulaması, emeklilerimizin ödeme gücünü aştığı gibi, devlet hastanelerinde yoğunluk yaşanmasına neden olmuştur. Geçim zorluğu yaşayan emeklilerimiz, değişik adlar altında alınan katkı paylarından muaf tutulmalıdır. 
Ekonomik ve Sosyal Konseyin yeniden oluşturulmasında, 12 milyon emeklilerimizi temsilen Türkiye Emekliler Derneği yer almalıdır.
Derneğimizin öncülüğünde evi olmayan emeklilerimizin uygun ödeme koşullarıyla konut sahibi olması, devlet politikasına dönüşmüştür. Şubelerimize yapılan talepler, illerdeki milli emlak ve belediyelerle paylaşılarakTOKİ Başkanlığı’na sunulmaktadır. TOKİ Başkanlığı, şubelerimizce toplanan taleplerimizi seri bir şekilde değerlendirmeli, emeklilerimiz kira ödemekten kurtarılmalıdır.”

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2018, 17:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER