EN UYGUN YER SUBAŞI

EN UYGUN YER SUBAŞI

Kdz. Ereğli'ye bağlı Subaşı Köyü, aralarında Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop gibi illerin bulunduğu  Batı Karadeniz Bölgesi’nde Kamp ve Karavan Turizmine uygun alan seçimiyle ilgili yapılan çalışmada en iyi alan seçildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ve Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu(UKKF) iş birliğinde TR81 ve TR82 bölgelerinde kamp ve karavan alanlarının tespit ve değerlendirme çalışmaları, 20-21 Ağustos tarihlerinde Ereğli gezisi ile tamamlanmıştı. Aday alanlar arasında İnkumu Plajı, Şeker Kanyonu, Milli Egemenlik Tabiat Parkı ve Ulus-Merkez gibi yerlerin de olduğu Kamp Karavan Alanları arasında yapılan değerlendirme sonucu en yüksek puanı Subaşı Köyü aldı. Batı Karadeniz Bölgesinde 15 Ayrı lokasyon arasında 9 ayrı kriterin birinden 9 puan, diğer sekizinden 10 tam puan alan Subaşı Köyü, en yüksek puantajla yatırıma uygun alan seçildi. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından hazırlanan Doğa ve Kültür Turizminin Güçlendirilmesi ve Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı kapsamında hazırlanan Batı Karadeniz Bölgesi Karavan Turizmi Saha Tespit Raporunda Subaşı Köyü ile ilgili olarak hazırlanan raporda tüm alanlarda köyün en yüksek puanı aldığı ve Subaşı Köyü bölgesinde alanın karavan kamp alanı kurulabilmesi için elverişli olduğu belirtildi.

Subaşı Köyü Kamp Karavan Alanı, yaklaşık 1,5 yıl önce kurulan ve Başkanı olan Taner Tatoğlu, alanın 3 ayrı etaptan oluşacağını, Herkül  Turizm Doğa ve Motor Sporları Kulübü tarafından organize edileceğini söyledi. BAKKA tarafından projenin finansmanın sağlanacağını destekleneceği ve uluslararası haritalara işlenerek turizme açılacağını kaydeden Taner Tatoğlu, alanın 3 ayrı etaptan oluşacağını kaydetti. Tatoğlu konuşmasında “ 6 ilin de içerisinde olduğu, Uluslararası değerlendirme özelliği taşıyan, Türkiye Batı Karadeniz’de ki kamp ve karavan alanlarını, saha tespit çalışmasını Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KAKA) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığımızın himayesinde Uluslararası ve Ulusal Kamp Karavan Federasyonumuz ile birlikte Batı Karadeniz’ de bir çalışma başlatıldı. Şu anda İlk kurşunu atacağımız yerdeyiz. Birinci etaptayız. Burada 7 tane Bungalov, 10 tane kısa dönem konaklamalı karavan alanımız, alt yapı, gider tesislerinin uluslararası kriterleri sağlayan bir alanı inşa etmek için projeyi çizdirdik. Alt yapı çalışmalarına da bugün yarın başlıyoruz. Yapılan tespit tutanağında da Batı Karadeniz’ deki kamp karavan alanına en uygun yer olarak seçilen yerlerin en başındayız. Bizlerden önce de yabancı yatırımcılar bu bölge için çalışıyorlardı. Fakat sanayi bölgesinden çok biz bu bölgenin alternatif doğa sporlarına, bunun yanı sıra KOVİD hastalığının bizlere gösterdiği doğada yaşam anlamında iyi bir tesis olacağını görüyorduk” dedi.

İkinci etap olarak düşünülen alanda yaklaşık 900 dönümlük bir yer olduğunu ifade eden Tatoğlu, yapılacak alanda OFFROAD, ENDURO, ATV, atçılık, binicilik gibi alternatif sporların ön plana çıkacğını kaydetti. Tatoğlu “Yol rotası üzerinde yaklaşık 6-7 farklı yerlerde köle mezarlarının bulunması bölgenin Trekking ve doğal gezi alanlarına alternatif sağlamasına sebep oluyor. Bunun yanı sıra bölgenin içinde 900 dönümlük bir arazide atlarla gezilebilecek bir at çiftliği, ATV ile gezebilecekleri güzel bir parkur, bunun yanı sıra da GOCART ve temel eğitim pisti ve yarış pistini de koyarak, biz burada motor sporları adına OFFROAD, ENDURO, ATV, atçılık, binicilik gibi alternatif sporları da öne çıkartmak istiyoruz. Bölge bunun için görülüdğü üzere son derece elverişli ve müsait. Yukarıda bulunan Pegasus tepe bölgeye tamamen hakim ve bölgeye tepeden bakan bir zirvemizdir. 900 dönüm içerisinde insanlar yürüyerek ve ya atlarıyla rahatça hafta sonlarını geçirebilecekleri, yapılacak olan yaklaşık 35 adet kaya ve ahşap bungalovlarda zaman geçirebilecekler. PANDEMİ dönemi ya da sonrasında huzur bulacakları bir alana sahip olacağız”

Kampın üçüncü ve son etabında ise çocuklara ve yetişkinlerin kamp alanlarında neler yapabilecekleri ile doğada yaşam ve hayatta kalma gibi eğitimlerin alınacağını ifade etti. Tatoğlu konuşmasında “Burada günü birlikçi karavancılar ve çadır kamp alanı olarak yaklaşık 49 dönüm üzerine 3 faklı alan yapılacak. Bu alanlar birbirleri ile entegre olacağı için malum KOVİD döneminde insanların doğa ile baş başa kalabilecekleri, çocuklarımızın okul bazında ya da bireysel olarak kamp ve doğada yaşam ve hayatta kalma gibi eğitimlerini alabilecekleri bir alan oluşturulacak. Burada eğitim ve daha çok günü birlikçi dostlarımızı ve misafirlerimizi ağırlayacağız” dedi.

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2020, 14:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER