Ereğli bir bayram daha yaşadı

Ereğli bir bayram daha yaşadı

Ereğli bir bayram daha yaşadı

Karadeniz Ereğli'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü dolayısıyla ilçede tören düzenlendi. Atatürk anıtı önünde düzenlenen törene Alaplı Kaymakamı, Ereğli Kaymakam vekili Saim Eskioğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aykut Manioğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak milletvekili ve 1. sıra milletvekili adayı Ünal Demirtaş, Karadeniz Ereğli belediye başkanı Hüseyin Uysal, İlçe Emniyet Müdürü Ferdi Kuyu, Gaziler öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı ile Karadeniz Ereğli belediye başkanlığı çelenginin Atatürk Anıtı'na sunulması ile başlayan program, İstiklal Marşı'nın okunması ve Karadeniz Ereğli belediye başkanı Hüseyin Uysal'ın günün anlam ve önemini belirten konuşması ile devam etti.
Belediye Başkanı Hüseyin Uysal yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"11 ayın sultanı Ramazan ayının ardından Ramazan Bayramını hep birlikte kutladık. Bugün bir bayram daha yaşıyoruz, Karadeniz Ereğlimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılını kutluyoruz.
4500 yıllık şanlı bir tarihe sahip bu şehir, bir ramazan ayında Fransızların işgaline uğradı. 8 Mart 1919'da Zonguldak'ı işgal eden Fransızlar, 1 yıl sonra 18 Haziran 1920 tarihinde Karadeniz Ereğli topraklarını işgal etmek istemiş, ilçemizi denizden savaş gemileri ile top atışına tutarak topraklarımıza düşman askeri çıkartmışlar.
Karadeniz Ereğli halkının milli ruhu, vatan sevgisi, birlik ve beraberliğini unutanlara karşı Belediye Başkanı Akmanoğlu Raşit ve Rüşdiye öğretmeni Nimet Hoca önderliğinde işgale karşı hızla Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuş, o yıllarda Milli Mücadele çalışmalarını yürüten Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal'e durum bildirilmiştir.
Karadeniz Ereğli'nin işgal edildiği ilk günden itibaren her sayfadan haberi bulunan, verdiği direktifler ile savaşa yardım sağlayan Mustafa Kemal Karadeniz Ereğli'ye bir taraftan destek kuvveti gönderirken, egemenliğine ve bağımsızlığına düşkün Karadeniz Ereğli halkı da boş durmamış Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında toplanarak Fransızlara ilk kurşunu sıkan topraklarımızda direnişe başlamıştır. Ramazan ayının son gününde bölgemizin tüm yerleşim noktalarından Alaplının köylerinden, Gülüç ve Kaptaş'tan Cuma ve Yalı boyundan gelerek Emekli Yüzbaşı, Kuvayi Milliye komutanı İzzet Dura komutasında dirilişe geçen vatanseverlerin 10 gün süren milli mücadele sonunda Ramazan Bayramı sabahı Karadeniz Ereğli düşman işgalinden kurtarmıştır. Milli birlik ve beraberlik ruhunu en zor günlerde hiç kaybetmeden ortaya koyan Karadeniz Ereğli, 98 yıl önce verilen mücadelede olduğu gibi her zaman, her koşulda bu birlik ve beraberliğini üst düzeyde tutacaktır Tarihi şereflerle dolu bu kentte yaşamaktan gurur duyan bizler Nimet Hocaları, Recep Kahyaları şanlı tarihimize ışık tutan ve bu uğurda şehit düşen büyüklerimizi asla unutmayacağız ve unutturmayacağız. Gelecek nesillerimiz böylesine büyük tarihi değerlere sahip olmaktan gurur duyacak, bu şanlı tarihe ve Karadeniz Ereğlimize sahip çıkacaklardır.
İlçenin belediye başkan olarak geleceğimizin teminatı olan gençlerimize güvenim tamdır. Kurtuluşumuzun 98. yılında ilçemizi özgürlüğüne kavuşturan böylesi bir şanlı tarihe sahip olmanızı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere şehitlerimizi ve bugün aramızda olmayan gazilerimizi rahmetle anıyor, onların torunlarını saygı ve millet ile selamlıyorum. Tüm halkımızın Kurtuluş yıldönümünü bir kez daha kutluyor en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum."
Program, Ereğli Belediyesi yöresel halk oyunları gösterisinin ardından sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2018, 15:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER