Ereğli'de 23 Nisan sosyal mesafeli kutlandı...

Ereğli'de 23 Nisan sosyal mesafeli kutlandı...

Ereğli'de 23 Nisan sosyal mesafeli kutlandı...

Karadeniz Ereğli’de  Türk Kurtuluş Savaşı’nı yürüten Gazi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100. Yıldönümü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çelenk sunma töreni gerçekleştirildi.

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hüseyin Sami Uyar, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Aksoy, AK Parti Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, CHP İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul, İyi Parti İlçe Başkanı Evrim Balbaloğlu ve milli eğitim şube müdürleri katıldı. 

Törende Karadeniz Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Aksoy, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Saygı duruşunda bulunulması ,İstiklal Marşı’nın söylenmesi ve  bayrakların göndere çekilmesinin ardından  tören sona erdi.

Öte yandan, tören alanının daha önceki Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları nda olduğu gibi bayraklarla süslendi. Koronavirüs  salgını tedbirleri dolayısıyla öğrenci grupları ve vatandaşlar törene katılmadı.

Törende protokol sosyal mesafe kurallarına uygun olarak katılım sağladı. Kaymakam Çorumluoğlu, törenin ardından hazır bulunanlara katılımları ve sosyal mesafe kurallarına dikkat etmeleri nedeniyle teşekkür ederek, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını kutladı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI ALTINDA…

Öte yandan, Zonguldak ve büyükşehir statüsündeki 30 ilde Koronavirüs Pandemisi önlemleri çerçevesinde sokağa çıkma yasağı bulunması yüzünden kutlamalar belediye hoparlörleri üzerinden yapılan konuşmalar ve akşam saat 21.00’de tüm halkın balkonlardan İstiklal Marşı’nı söylemesi ile sınırlandırıldı.

TBMM NASIL KURULDU

Türk Kurtuluş Savaşı’nı yürüten ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini kuran  Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgali sırasında direniş gösteren Türk Milletinin oluşturduğu irade ile kurulmış, yine bu iradenin sahibi olan Türk Milletinin anayasa ile verdiği yetki ile yasama görevi yapan Türkiye Cumhuriyeti anayasal devlet organı olarak varlığını sürdürmüştür."Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin varoluşunun temel dayanağıdır.

Bilindiği gibi, Mustafa Kemal Atatürk önceden beri Meclis-i Mebusan'ın İstanbul'da değil, Anadolu'da toplanmasını istemekteydi. İşgal altındaki İstanbul'da meclisin tehlikede olduğu savunuyordu. Atatürk'ün bu düşüncesine karşın Heyet-i Temsiliye'nin yaptığı toplantılarda meclisin İstanbul'da toplanması fikri ağır bastı. Meclis-i Mebusan üyelerini belirlemek için Ali Rıza Paşa hükûmeti döneminde seçimler yapıldı. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyeleri seçimlerde başarılı oldu.

Heyet-i Temsiliye, seçilen milletvekillerinin Meclis-i Mebusan'da "Müdafaa-i Hukuk" adında bir grup oluşturmasını istemekteydi. Buna karşın Meclis-i Mebusan'da böyle bir grup kurulamadı. Ancak heyet, yeniden açılan Osmanlı Mebusan Meclisi’ne üye olarak İstanbul'a gidecek olan mebuslarla görüşmeler yapmıştı. Heyet-i Temsiliye, hazırladıkları Misak-ı Milli’nin Mebusan Meclisi’nde kabul edilmesini sağladı.

Heyet-i Temsiliye'nin başkanı olan Mustafa Kemal Atatürk, kendisinin Meclis-i Mebusan'ın başkanı seçilmesini ve Anadolu'da süren hareketin yasal olarak tanınmasını istiyordu. Ancak 18 Mart 1920'de İngiliz işgal kuvvetleri Meclis-i Mebusan'daki Heyeti Temsiliye milletvekillerini tutukladı ve sürgüne gönderdi. Bu tutuklamalardan sonra 18 Mart 1920'de Meclis-i Mebusan kapandı.

Mustafa Kemal Atatürk, bunun üzerine Heyet-i Temsiliye'yi temsilen meclisi Ankara'da toplanmaya çağırdı ve 21 Nisan 1920 tarihinde yayınladığı bir bildiri ile meclisin 23 Nisan 1920 tarihinde toplanacağını duyurdu. 23 Nisan Cuma günü Hacı Bayram Camii'nde kılınan Cuma namazının ardından dualar ile meclis açıldı. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve Meclis-i Mebusan üyelerinden oluşan 324 milletvekili ile kurulan meclis, zorluklar nedeniyle 115 milletvekili ile açıldı. Aynı gün gerçekleşen toplantıda meclis adının "Türkiye Büyük Millet Meclisi" olmasına karar verildi.

23 Nisan 1920 tarihinde, parlamento geleneklerine göre, en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Bey Başkanlık kürsüsüne çıktı ve konuşma yaparak Meclis'in ilk toplantısını açtı.

“Bu Yüksek Meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah'ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum.”

Bu açış konuşmasında, millî egemenliğe dayalı yeni Türk parlamentosunun adı da "Büyük Millet Meclisi" olarak konulmuştu. Bu ad herkesçe benimsendi. Daha sonra Atatürk'ün tüm konuşmalarında yer aldığı şekliyle ve ilk kez 8 Şubat 1921 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesinde de yazılı olarak, "Türkiye Büyük Millet Meclisi" adı kalıcılık kazandı.

TBMM’nin kuruluşu, bugün Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2020, 09:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER