Ereğli'nin 100. yılı kutlanıyor...

Ereğli'nin 100. yılı kutlanıyor...

Ereğli'nin 100. yılı kutlanıyor...

Kdz.Ereğli'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı nedeniyle Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.

Çeneklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşları ve vatanseverleri sevgi ve minnetle andıklarını söyledi.
 

 "O ZAMANKİ KADAR NET GÖREMİYORUZ"
 Yıllar önce yapılan mücadelede düşmanın belli olduğunu günümüzde düşmanın ise belli olmadığını anlatan Çorumluoğlu, "O zaman belki işler bugüne kadar daha kolaydı. Çünkü o zaman düşman belliydi, nerede, ne zaman ne yapacağı belliydi ama şu anda ülkemizin maruz kaldığı sıkıntıları, tehditleri o zamanki kadar net göremiyoruz. Ecdadımıza layık olabilmek için, o zamanki şehitlerimize, o zamanki mücadeleye layık olabilmek için bugün daha fazla çalışmalıyız. Çünkü eğer daha fazla çalışmazsanız, onların emanetine sahip çıkmamış olursunuz. Bu kadar büyük mücadeleyle bize verilmiş olan bu güzel vatan elinizden gitmiş olur. Belki işgal edilmiş olmaz ama sosyal olarak, siyasal olarak, ekonomik olarak elinizden gitmiş olur.
 

"ÇALIŞACAĞIZ, ÜRETECEĞİZ"
 Onun için Ereğli’de bize düşen, hazıruna düşen, protokole, çalışma arkadaşlarımıza düşen çok çalışmaktır. Ereğli’mizin gerek Zonguldak, gerek ülkemiz toprakları içinde ne kadar önemli bir yer olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu daha iyi bir noktaya çıkarmak için bizler, bugünün emanetçileri olarak daha fazla çalışacağız, daha fazla üreteceğiz. Ereğli’deki 180 bin nüfusa daha iyi bir Ereğli sunmak için bunları başaracağız." dedi.

BAĞIMSIZLIK SAVAŞININ ATEŞİ 
Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının başlattığı kurtuluş mücadelesinin, Müdafaa-ı Hukuk cemiyetleri aracılığıyla yurdun her tarafında emperyalist işgale karşı bağımsızlık savaşının ateşini yaktığını hatırlattı. Zonguldak'ın Fransızların işgali altına girdiğini, doğal limanı ve zenginlikleriyle bölgede stratejik öneme sahip olan Ereğli'nin de Fransızların hedefi haline geldiğini anlatan Posbıyık, "Ancak emperyalistlerin gücü, bu topraklarda yükselen bağımsızlık ateşini söndürmeye yetmemiş, atalarımız kahramanca mücadele ederek Ereğli’mizi savunmuşlardır. Nasıl İngilizler İstanbul’dan geldikleri gibi gittilerse Fransızlar da Ereğli’den geldikleri gibi gitmişlerdir." dedi.

"GEÇİT VERMEMİŞLERDİR" 
Bu mücadelede öncülük yapan Ankara Hükümetinin temsilcisi olarak bizzat bölgeye gelen, Müdafa-i Hukuk cemiyetinin kurulmasında rol oynayan Ereğli Kaymakamı ve Zonguldak’ın ilk milletvekili Tunalı Hilmi Beyi saygıyla andıklarını ifade eden Posbıyık, şu ifadelere yer verdi: "Rüşdiye öğretmeni Nimet Hoca, dönemin Belediye Başkanı Akmanoğlu Raşit gibi önemli isimler, milli şuur içindeki ailelerle bir araya gelerek kısa süre içinde Ereğli’de Müdafaa-ı Hukuk cemiyetinin kurulmasını sağlamışlardır.  Ereğli’nin Kuvayı milliye ruhuyla hareket eden kahramanları, bu topraklarda emperyalistlere geçit vermemişlerdir. Kurtuluş Mücadelesini başlatan ve bütün Anadolu’yu vatan ve bağımsızlık aşkıyla ayağa kaldıran Mustafa Kemal Atatürk, Karadeniz Ereğli’nin işgal sürecini de yakından takip etmiş, verdiği direktiflerle yön vermiştir.  O günlerde Nimet Hoca’nın okuduğu mücadele çağrısı, unutmamamız gereken tarihsel bir belgedir. Onların mücadelesi bizlere ışık tutmaktadır.

"GERÇEKTEN TEHLİKEYE DÜŞMÜŞTÜR..."
 Nimet Hoca şöyle seslenmiştir:  “Milletin haysiyeti, şerefi, hürriyeti, istiklali gerçekten tehlikeye düşmüştür.  Bu felaketten kurtulmak için, gerekirse vatanın son ferdine kadar ölmeyi göze almak lazımdır. Padişah olsun, halife olsun isim ve unvanı ne olursa olsun hiçbir şahıs ve makamın hikmeti mevcudiyeti kalmamıştır. Yegane kurtuluş çaresi halkın doğrudan doğruya egemenliği eline alması ve iradesini kullanmasıdır. Bizim burada alacağımız karar Mustafa Kemal’in ‘Ya istiklal ya ölüm’ direktifiyle yakında gerçekleşecek olan ulusal iradenin egemenliği istikametinde ve Mustafa Kemal’in yolunda olacaktır.”  Bu gururlu günümüzde bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını bir kez daha saygıyla, minnetle anıyorum. Karadeniz Ereğli’nin kurtuluşunda öncü rolü oynayan ve direnişi örgütleyen Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti üyelerini, bu vatan için canını oraya koyan bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi saygıyla anıyorum.

TUNALI HİLMİNİN HEYKELİ YAPILACAK 
Bu kutlamalar birkaç günle sınırlı kalmayacak.  Bu kapsamda önümüzdeki aylarda Ereğli’mizi bir Tunalı Hilmi Heykeline kavuşturacağız. Tunalı Hilmi, Türkiye’nin aydınlanma hareketinin öncülerinden,  Ereğli’nin sosyal ve kültürel hayatında iz bırakmış çok önemli bir tarihi kişilik. Tunalı Hilmi heykelinin yapımıyla ilgili çalışmalar sürüyor.  Yıl boyunca çeşitli etkinliklerle 100 yılın gururunu, coşkusunu yaşamaya devam edeceğiz." Anıt arkasındaki şehitliklere gül bırakılmasının ardından amfi tiyatro yanında oluşturulan 100. Yıl Kdz.Ereğli yazısının önünde protokol fotoğraf çektirdi.


Gündem

Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2020, 14:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER