HEYKELİ DİKİLECEK AYDIN: TUNALI HİLMİ!

HEYKELİ DİKİLECEK AYDIN: TUNALI HİLMİ!

HEYKELİ DİKİLECEK AYDIN: TUNALI HİLMİ!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş: “Abdullah Tunalı Hilmi, milli mücadele kahramanı olan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 3 dönem milletvekilliği yapmış, heykeli dikilecek aydınlarımızdan biridir”
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak’ın ilk milletvekili olan Abdullah Hilmi Tunalı’nın ölümünün 91’inci yılı nedeniyle bir anma mesajı yayınladı. Mesajında Tunalı Hilmi’nin, Zonguldak ve Kdz. Ereğli için anlam ve öneminin çok büyük olduğuna değinen CHP’li vekil, “1920 yılında, Kdz. Ereğli’yi işgale gelen Fransız birliklerine karşı Büyük Önder Mustafa Kemal’in talimatı ile Kdz. Ereğli’de direnişi örgütleyen kişi Tunalı Hilmi’dir. Kdz. Ereğli’ye Fransızların asker çıkardığını öğrenen Tunalı Hilmi, Ereğli Müdafai Hukuk Cemiyeti üyeleri ve Devrek’ten gelen vatanseverlerden 50 kişilik bir ekip oluşturmuştur. Tunalı Hilmi’nin örgütlediği bu ekip, Fransız askerlerini etkisiz hale getirmiş ve Kdz. Ereğli’yi işgalden kurtarmıştır. 

ZONGULDAK’IN İLK MİLLETVEKİLİ!
Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi aydını Abdullah Tunalı Hilmi’nin Zonguldak’ın ilk milletvekili olduğunu vurgulayan Ünal Demirtaş: “Tunalı Hilmi, o dönemde Bolu’ya bağlı olan Kdz. Ereğli’deki başarılı çalışmaları sonucunda Bolu milletvekili olarak seçilmiştir.1924’te Zonguldak’ın il olmasının ardından, Zonguldak’ın ilk milletvekili de yine Tunalı Hilmi olmuştur” ifadelerine yer verdi. 
 

KDZ. EREĞLİ MARSİLYA OLACAK!
Tunalı Hilmi’nin Kdz. Ereğli’nin ekonomik gelişim ve kalkınmasında da önemli bir yer tuttuğunu ifade eden CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş;
“Tunalı Hilmi, görev yaptığı yerlerde sadece toplumsal değişikliklerin değil ekonomik kalkınma ve modernleşmenin de önünü açacak girişimlerde bulunmuştur. Kdz. Ereğli’yi Marsilya yapma hayalini hayata geçirebilmek için Kdz. Ereğli –Ankara arasında bir şimendifer hattı kurulmasını, Kdz. Ereğli’ye liman yapılmasını önermiştir. Bu sayede Zonguldak – Ankara arasında kurulacak bağlantı ile Zonguldak ve Kdz. Ereğli’nin yanında aynı zamanda İç Anadolu Bölgesi’nin de gelişip kalkınmasının sağlanacağını öngörmüştür. Nitekim Cumhuriyet’in ilk yıllarında tren hattı kurulmuş, Kdz. Ereğli’ye liman yapılmış yani Tunalı Hilmi’nin Kdz. Ereğli’yi Marsilya yapma hayali bu yönde atılan adımlar ve çalışmalarla yaşama geçirilmiştir”

İŞÇİ VE KADIN HAKLARI SAVUNUCUSU
Tunalı Hilmi’nin, kadın hakları konusunda da Osmanlı Dönemi’nde dahi attığı cesur adımlarla bilindiğine vurgu yapan Ünal Demirtaş, “Tunalı Hilmi, kadın, işçi ve köylü haklarının yürekli savunucularından birisidir” dedi. CHP’li Demirtaş;“Tunalı Hilmi, Zonguldak ve Kdz. Ereğli tarihi açısından önemli değerlerimizden birisidir. Kdz. Ereğli’de kaymakamlık ile başladığı memuriyet görevinde, yenilikçi, halkla doğrudan iletişim kuran bir anlayışın temsilcisi olmuştur. Dilekçe ile başvuruyu kaldırıp, halkın sorunlarını doğrudan dinlemiş, kadın hakları konusunda cesur adımlar atmıştır. Kadın haklarını TBMM’de ilk kez dile getirenler arasındadır.
Zonguldak ve özellikle Kdz. Ereğli’de yaşayan herkesin Tunalı Hilmi’yi tanıması gerektiğine vurgu yapan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş: “Kentimizin tarihindeki bu önemli kişiliği herkesin tanıması gerekiyor. Tunalı Hilmi yaşadığı dönem içinde attığı cesur adımlarla herkesin örnek alması gereken bir siyasetçidir. Son Osmanlı Meclisi Mebusanı’nda yer almış, o dönemde kadınlara seçme hakkının verilmesini ilk dile getirenlerden, kadın erkek eşitliğini savunan çağının çok ötesinde düşünceleri ile bir Osmanlı ve Cumhuriyet aydınıdır.
Tunalı Hilmi sahip olduğu öngörü ile modern çağın gereklerinin hem hukuksal dayanakları için çalışmalar yapmış hem de bu anlayışı toplumsal hayatta oturtmak için mücadele vermiştir. Siyasi başarılarının yanında askeri alanda da başarılar gösteren Tunalı Hilmi Bey, 21 Nisan 1924 tarihinde 1731 sıra nolu İstiklal Madalyası ile onurlandırılmıştır.
Tunalı Hilmi aynı zamanda TBMM’de yaptığı çalışmaların, Mustafa Kemal’in yapacağı devrimlere kaynaklık etmesi ile tanınmaktadır.  Bunun yanında 1921 Anayasası’nın hazırlık çalışmaları içinde bulunmuştur. Milli Eğitim, iktisat, sağlık sosyal yardımlar konusunda çalışmalarda bulunan Tunalı Hilmi Bey, her anlamda örnek alınacak bir kişiliktir.
Zonguldak’ın ilk milletvekili olan Tunalı Hilmi Bey, Zonguldak’ın değerlerinin farkına, bundan yıllar önce varmış ve bu yönde de çalışmalara imza atmıştır. Zonguldak kömür havzası içinde işçilere yönelik yaptığı çalışmaların yanında, 1923 yılında 25 yataklı Amale Hastanesinin kurulmasına ve Havza-i Fehmiye (Taşkömürü Havzası)Kanunun çıkmasına öncülük etmiş ayrıca Amele Birliği’ni kurarak Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu ile sendikalaşmanın temelini atmıştır. 

POSBIYIK’A ÇAĞRI!
Kdz. Ereğli’nin Tunalı Hilmi’ye bir vefa borcu olduğunu işaret eden CHP’li Demirtaş, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’a da bir çağrıda bulundu. 
CHP’li Demirtaş: “Tarihimizdeki yeri çok büyük olan bu önemli aydınımıza karşı Kdz. Ereğli vefa borcunu ödemelidir. Kdz. Ereğli, Yenimahalle’de Kdz. Ereğli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin arkasında yer alan Tunalı Hilmi Caddesi’nin yanında ayrıca bir de heykelinin Ereğli’ye yapılması vefa borcunun gereğidir. Bu konuda gereken duyarlılığı göstererek Tunalı Hilmi’ye yakışacak şekilde bir heykelini yapmak da Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’a düşmektedir.

TUNALI HİLMİ’Yİ SAYGI VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ!
Bundan yıllar önce öngörülü ve mücadeleci kişiliği ile Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’nin örnek bir aydını olan, milli mücadele kahramanımız, ilk milletvekilimiz Tunalı Hilmi Beyin, ölümünün 91’inci yılında saygı, rahmet ve şükranla anıyorum”

Haber Kaynağı, Sinan Çerçioğlu

Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2019, 20:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER