İZMİRLİ 'HAYIRSEVER EĞİTİM DEDE'Yİ ANLATTI…

İZMİRLİ “HAYIRSEVER EĞİTİM DEDE”Yİ ANLATTI…

İZMİRLİ 'HAYIRSEVER EĞİTİM DEDE'Yİ ANLATTI…

Karadeniz Ereğli’de birçok eğitim kurumu yapan, birçoğunun da yapımına katkı veren, ‘Eğitim Dede’ lakaplı Hacı İbrahim İzmirli’nin ölümünün 3. Yıldönümünde, yeğeni Ahmet İzmirli, onun için, “Yaşının verdiği, yaşanmışlıklarının verdiği bir görüşü vardı. Bir zikri, fikri vardı. İnsanlar kendisine saygıyla bakıyordu. Yaşasaydı belki bir okul yapmış, peşinden bir tane daha sözleşme yapmıştı” dedi.

Karadeniz Ereğli’nin en önemli hayırseverlerinden, “Eğitim Dede” ismiyle tanınan İbrahim İzmirli, 9 Şubat 2014 günü, tam da 2014-2015 eğitim öğretim yılı yarı yıl tatilinin sona erdiği, eğitimin başladığı gün, evinde vefat etti. 

Eğitim Dede’nin vefat ettiği gün, ömrünün en büyük girişimlerinden biri olan İbrahim Süheyla İzmirlioğlu Fen Lisesinde  İzmirli’nin girişimleriyle ilçeye kazandırılan okullarında eğitime başlamıştı.

“BİZDEN İYİ GÖRÜYORDU…”

Yeğeni Ahmet İzmirli, ölümünün 3. Yıldönümünde,   aile olarak arkalarındaki bir çınarın ayrılmasının hüzün verici, kederlendirici bir olay olduğunu söyledi.

Ahmet İzmirli açıklamalarında şu görüşlere yer verdi;

“Arkamızdaki bir çınarın bizden ayrılması üzüntü verici, hüzünlendirici. Karadeniz Ereğli için çok büyük kayıp. Yaşasaydı Karadeniz Ereğli de çok farklı olurdu. Bakış açısı çok değişikti. Biz onun gördüğünü göremeyiz. O bizden daha iyi görüyordu. Çevresi çok daha genişti. Yaşının verdiği, yaşanmışlıklarının verdiği bir görüşü vardı. Bir zikri, fikri vardı. İnsanlar kendisine saygıyla bakıyordu. Yaşasaydı belki bir okul yapmış, peşinden bir tane daha sözleşme yapmıştı. Bu bağlamda Hacının yanımızda olması bizi daha dik tutardı. Bizim için aile olarak koca bir çınar devrildi. Karadeniz Ereğli için de eğitimin duayeni aramızdan ayrıldı.”

SPOR LİSESİ GİRİŞİMİ SÜRÜYOR…

Ahmet İzmirli, “Spor Lisesinde durum nedir” sorusuna, konunun kendilerince Zonguldak ValisiAhmet Çınar’a iletildiğini ancak şu an itibarıyla bir takvim bulunmadığını söyledi.

İzmirli, “ Valimizle Spor Lisesi için görüşüldü. Şu an vali beyde. Birkaç okulun da eki var. Hacının sözleşmesini verdim, o da baktı gereğini yapalım dedi. Konuyu aile olarak yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı…

İBRAHİM İZMİRLİ UNUTULMAZ…

İzmirli kendi ismini taşıyan huzurevi, camiler, çeşitli hayır işlerinin yanı sıra 4 okulu anahtar teslimi eğitime kazandırmış, birçok okulda da en önemli hayırsever katkısını sağlamıştı. Türkiye’de çok az ilçede bulunan İbrahim-Süheyla İzmirlioğlu Fen Lisesi’nin Karadeniz Ereğli’ye kurulmasında da verdiği maddi destekle öncü rol oynayan İzmirli’nin inşa ettiği okullarda şu an itibarıyla binlerce öğrenci eğitimini sürdürüyor.

1929 yılında Karadeniz Ereğli’de dünyaya gelen hayırsever işadamı Hüseyin İbrahim İzmirli, Dede tarafından Rüstemoğlu olarak bilinen, Cafer oğlu Sülalesi’nden kentin tanınmış eşraflarındandır.

İlk ve ortaöğrenimini memleketi Karadeniz Ereğli’de tamamlayan İzmirli, o dönemlerde ilçede lise bulunmadığından ve ailesinin kendisini başka bir kentte okutma imkânı olmadığından tahsil hayatını sonlandırdı ve ticarete atıldı. Eğitim yaşamına mecburen son vermesi, İzmirli’nin gelecekteki yaşamında yapacağı hayır işleri konusunda belirleyici bir rol oynadı.

Ömrü boyunca çeşitli hayır işlerinde önemli roller üstlenen İbrahim İzmirli, yaşamındaki önemli amaçlarından biri olan huzurevinin yapılması için büyük uğraşlar verdi. Bugün 62 bakıma muhtaç yaşlının ikamet ettiği Kdz. Ereğli İzmirlioğlu Huzurevi’nin 1991 yılında kente kazandırılmasında büyük emek verdi.

Bugüne kadar Karadeniz Ereğli’de anahtar teslimi 4 okul, devlet işbirliği ile bir İlk Öğretim Okulu birde Anadolu Lisesi yapılmasında çaba sarf gösteren Hüseyin İbrahim İzmirli, Türkiye’de ilçelerde kurulan ilk fen liselerinden biri olan İbrahim-Süheyla İzmirlioğlu Fen Lisesi’nin kurulmasında da en büyük paya sahip kişidir.

İzmirlioğlu, çeşitli alanlarda yaptığı hayır işleri yanında, 1996 yılında eğitim öğretime başlayan Özel Yıldırım İzmirlioğlu İlköğretim Okulu, 1996 yılında eğitim öğretime başlayan İzmirlioğlu İlköğretim Okulu. 1998 yılında eğitim öğretime başlayan Kepez İzmirlioğlulları İlköğretim Okulu, 2001 yılında eğitim öğretime başlayan Köseler İbrahim İzmirlioğlu İlköğretim Okulu, 2002 yılında eğitim öğretime başlayan Kestaneci İbrahim izmirlioğlu İlköğretim Okulu ve son olarak 2015 yılında İbrahim-Süheyla İzmirlioğlu Fen Lisesi’nin eğitim öğretime başladığı günde hayata gözlerini yummuştu…

Gerçekleştirdiği hayır işlerinden dolayı birçok kurum ve kuruluş tarafından taltif edilen ve plaketlerle ödüllendirilen, teşekkür beratları alan İzmirli, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ile TBMM’ce üstün hizmet madalyasına layık görülmüştü.

İzmirli son olarak ta Forum İstanbul tarafından düzenlenen “Eğitime Hayat Verenler” listesine seçilmişti.

 

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2018, 12:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER