KEAL TARAFINDAN ATATÜRK'Ü ANMA PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

KEAL TARAFINDAN ATATÜRK'Ü ANMA PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Karadeniz Ereğli’de Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 82. yıl dönümünde düzenlenen törenlerle anıldı.

Anıt önündeki törenin ardından, konuşmalar, Atatürk’ün sevdiği şarkıların sunumu ve ödül töreninden oluşan ve Karadeniz Ereğli Anadolu Lisesi (KEAL) tarafından hazırlanan program Hüseyin Tatoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

ALTIN: “BUGÜN GÜNLERDEN ATATÜRK”

Programın sunuş konuşmasını yapan Okul Müdürü Selçuk Altın, Atatürk gibi liderlerin bir devir ve dönem için değil, tarihsel bir süreç boyunca ulusa önderlikleriyle hatırlanan kişilikler olduğunu vurgulayarak şunları dedi:

“Bu gün burada Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, büyük devlet adamı, Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 82. yıl dönümü münasebetiyle toplamış bulunuyoruz.

Bugün günlerden sonsuzluk. Bu gün günlerden Atatürk. Gözlerimiz nemli, kalplerimizde sessiz hıçkırıklar. Sevgi, hasret ve hatırlarımızla, bir 10 Kasım’da yine Atatürk’ün huzurundayız.

Oysaki 82 yıldır ona kavuşmadan özleyen nesiliz. Fotoğraflarından gördük çelik bakışlarını. Bir vatanmış gözlerinin ardındaki. Yenilmez duruşuyla karşımızdaydı her an, sınıflarımızda.

Uluslar, bağırlarından çıkardıkları liderlerden güç alır derler ya, biz de senden güç alıyoruz Atam…  Senden öğrendik bağımsızlığı, kararlılığı, mücadeleyi.

Atatürk gibi liderler bir nesil için doğmadıkları gibi belli bir devir için de doğmazlar. Onlar, liderlikleriyle yüz yıllarca milletlerinin tarihlerinde hüküm sürecek kahramanlardır. Bu sabah takvim, Atatürk aramızdaki yılların bir yıl daha arttığını gösteriyor. Fakat onun yaktığı meşale daima yurdumuzun üzerinde parlıyor. 10 Kasım sadece anma değil, onu anlama günüdür.

Bu duygu ve düşüncelerimizle sizlerle birlikte aramızdan ayrılışının 82. yılında Atatürk’ü saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Ruhu şad olasın.”

ÖZÇAKIR: “ONU RAHMETLE ANIYORUZ”

KEAL Tarih Öğretmeni Gürdel Özçakır da günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada, Atatürk’ün tarihsel kişiliği ve liderlik özelliğini anlatarak, bir ulusa önderlik etmiş Atatürk’ün belirli kesimlerce sahiplenilemeyeceğini vurguladı.

10 Kasımların asıl amacının Atatürk’ün anmak kadar anlamak olduğunu ifade eden Özçakır sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu gün 10 Kasım 2020. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 82. yıl dönümü. Onu rahmetle anıyoruz.

10 Kasımlar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı eserlerin zenginleştirilmesine, yeni nesillere daha iyi anlatılmasına vesile olması sebebiyle önemli günlerdir. 10 Kasımlar Türkiye Cumhuriyeti’yle birlikte yaşayacak olan Atatürk’ü anma ve düşüncelerini anlama günleridir. Onu anarken ve anlamaya çalışırken üzerinde durmamız gereken asıl unsurlar Atatürk’ün ‘en büyük eserim’ dediği Cumhuriyet’e yön veren ilkeleridir. Yine 10 Kasımlarda Atatürk’ün 57 yıllık hayatını, mücadelesini, milletimize kazandırdıklarını ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından önemi büyüktür.

Mustafa kemal Atatürk savaşlardaki başarılarıyla büyük bir asker, yönetimiyle büyük bir devlet adamı, görüşlerindeki sağlamlık, doğruluk, geçerlilik, uluslar arası ilişkilerde güvenirlilik, barış ve insan severlik değerleriyle evrensel bir kişidir.

Aynı çağda yaşayan gerek kendi milletleri gerekse dünya milletleri için endişe ve korku kaynağı olan bazı liderle bu gün ya unutulmuş ya da kötü miraslarıyla anılır olmuşlardır. Atatürk ise sevgi ve saygı uyandırarak Türk milletini çağla buluşturmaya gayret edip varlığını teminat altına almayı başarmıştır.

Yalnız 10 Kasım’da değil, düşünce ufkumuzda Atatürk’ün mücadele azmi, bizlere yüklediği sorumluluklar, bizlere gösterdiği hedefleri tekrar tekrar konuşmalıyız. Akılcı ve üretken düşünen, kendine güvenen, sorumluluk sahibi özgür bireylerin oluşturduğu çağdaş, kendi ifadesiyle ‘muasır medeniyet seviyesini yakalayıp, onu aşan’ bir toplum oluşturmayı amaçlayan Atatürk’ün iyi anlaşılması, akılcılığa ve bilimselliğe dayalı yorumlanmasıyla mümkün olabilir.

Şu unutulmamalıdır ki Mustafa Kemal Atatürk, ger hangi bir kimsenin veya toplumun tekelinde değildir. Çünkü bütün milletimizin sevdiği ve bağlı olduğu bir tek Atatürk vardır. Onu sevmek, onu anlamak ve onun prensiplerini milletimizin idrakiyle örtüştürmek, milletin her ferdinin hakkı ve vazifesidir.

Bu duygu ve düşüncelerle aramızdan ayrılışının 82. yılında Türk ulusunun yüreğinde ölümsüzleşen, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyor, şükranlarımı sunuyorum. Aziz ruhu şad olsun.”

Özçakır’ın konuşmasının ardından düzenlenen yarışmalarda dereceye giren şiir ve kompozisyonlar okundu. Okul müzik öğretmeni tarafından hazırlanan Atatürk’ün sevdiği şarkılar sunuldu. Yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle tamamlanan anma programında Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Taner Gün ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile öğretmen ve öğrenciler hazır bulundu.

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2020, 16:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER