KENT MÜZESİ’NDE ‘YAMAN CİVAN ODASI’ AÇILDI

Kdz. Ereğli Belediyesi’nin Ereğli’ye kazandırdığı Kent Müzesi’nin kuruluşunun 5’inci yılında Ünlü Heykeltraş Yaman Civan’ın eserlerinin yer aldığı oda ile Demirci Dede Köşesi’nin açılışı yapıldı, Kentler Birliği’nden alınan ödül müzeye kondu. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, tarihi ve kültürel değerlere her zaman sahip çıktıklarını söyledi, sanata ve sanatçıya desteklerin devam edeceğini belirtti. Posbıyık “Halkımızdan talebimiz, evlerinde değerli eşyası olanlar mutlaka burada sergilemek için Kent Müzesi’ne versinler” dedi.

Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından Cıbıroğlu ailesine ait konağın 2011 yılında restore edilmeye başlanması ve 2014 yılında da hizmete alınmasının 5’inci yılında kutlama töreni düzenlendi, Ünlü Heykeltraş Yaman Civan’ın eserlerinin yer aldığı oda ile Demirci Dede Köşesi’nin açılışı yapıldı, Kentler Birliği’nden alınan ödül müzeye kondu.

Kent Müzesi’ndeki törene Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, Garnizon Komutan Vekili Albay Özgür Kildirli, Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve eşi Neriman Posbıyık, Belediye Başkan yardımcıları, STK temsilcileri, diğer protokol üyeleri ve çok sayıda sanatsever katıldı.

“KENT MÜZESİ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ”

Belediye Başkanı Halil Posbıyık; törende yaptığı konuşmada; Kent Müzesi’ne çevrilen Cıbıroğlu konağının geleneksel Kdz. Ereğli konutu özelliklerini taşıyan bir sivil mimarlık örneği olduğunu belirtti ve özetle şunları söyledi:

“Konağın bulunduğu alan 'Heraklıus Sarayı ve Çevresi' adıyla Gayrimenkul Eski Eserler Ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kararıyla “III. Derece Arkeolojik Sit Alanı”,  söz konusu yapı da, Ankara Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararıyla “Taşınmaz Kültür Varlığı”  olarak tescil edilmesine karşın; adı geçen  kararların gereğinin yapılmasıyla ilgili olarak  Zonguldak İl Kültür  Ve Turizm Müdürlüğü’nce o güne kadar hiçbir  çalışma yapılmamıştı. Bu bilimsel bilgilere dayalı resmi saptamadan hareketle yapı ve yapıya ait arsayı  “sosyal ve kültürel tesis alanı” olarak değerlendirileceğimizi içeren Belediye Meclisi Kararını, görüşlerini almak düşüncesiyle Karabük Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunduk. Kurul tarafından yapılan değerlendirme başvurumuzun “olumlu” olduğunu belirten kurul kararını temel alan “Cıbıroğlu Konağı’nın kamulaştırmasını” içeren  önerimiz,  Belediye Encümeni’nin  01.03.2011 tarihli kararıyla kabul edildi. Başkan Danışmanı Raif Tokel tarafından kaleme alınan “Yıkık Bir Konaktan Kent Müzesine Bir Restorasyon Uygulaması: Kdz.Ereğli Belediyesi Kent Müzesi Projesi,2011” adlı  projemizi; ÇEKÜL Vakfı’na, Tarihi Kentler Birliği’ne, KTB Kültür Varlıkları ve  Müzeler Genel Müdürlüğü’ne ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreterliği’ne sunduktan sonra; Projemize  bu kurum ve kuruluşlardan Tarihi Kentler Birliği (TKB) başlangıç olarak  “50.000,00 TL”, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) “556.151,69 TL” hibe türü parasal destek verdi.

-10 AYDA RESTORE EDİLDİ-

Taşınmaza ait teknik projelerin çizilmesi, çizilen restorasyon projesinin Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca “olumlu” bulunup onaylanması ve ihale süreci gibi aşamalardan sonra başlayan uygulama çalışmalarıyla, terk edilmiş ve yıkık durumda olan yaklaşık iki yüz yıllık tarihi “Cıbıroğlu Konağı” adlı yapı, toplam “on ay” gibi kısa bir süre içerisinde restore edildi.

Ama görevde olmadığımız “30.Mart.2014 - 31.Mart.2019” döneminde Tarihi Kentler Birliği’nden sağlanan 50.000,00 TL” lira kullanılamadı; Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan sağlanan 556.151,69” liranın ancak “369.000,00” lirası kullanılabildi; kalanı kullanılamadan iade edildi.       

-İLİMİZDE TEK VE ÖRNEK PROJE-

Ürettiğimiz ve uyguladığımız projelere sahiplenme bilgisi ve bilinci olmayanlar, restore edilen yapının, gelecek kuşaklara aktarılacak bir kültür mirası olduğunun da farkında olmadıkları için başlattığımız tüm projeleri bıraktığımız  aşamada ve bıraktığımız seviyede bulduk.  Bu olumsuzluğu bahane etmeden çok kısa sürede Raif Tokel tarafından hazırlanan dosyayı Tarihi  Kentler Birliği’nin “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”na sunduktan sonra Tarihi  Kentler Birliği Danışma Kurulu’nca oluşturulan  “Değerlendirme Jürisi”nce Belediyemize  “Uygulama Ödülü” verildi.

Tarihi Kentler Birliği tarafından “Karadeniz Ereğli’de, kentteki koruma hareketi açısından emsal oluşturacak  uygulamalara  ve başarılı işlevlendirme yaklaşımlarından dolayı,  uygulama ödülü  verilmiştir” gerekçesiyle ödüllendirilen yapı, ilimizde işlevlendirme anlamında uygulanan ilk ve tek taşınmaz kültür varlığı örneğidir. Hedefimiz müzemizdeki eksiklikleri tamamlayarak önümüzdeki dönemde  Tarihi Kentler Birliği tarafından açılacak olan “Müze Özendirme Yarışmasına”  katılıp  ödül alarak “Kdz.Ereğli Belediyesi Kent Müzesi”nin adını duyurmaktır.

-YAMAN CİVAN BİR TARİHTİR-

Bugün aynı zamanda kentimizin ünlü heykeltıraşı Yaman Civan’ın eserlerinin yer aldığı odasını açıyoruz. Gerçekten soyadı gibi “yaman bir abiydi”, hemşerimiz Yaman Civan. 1940 tarihinde Kdz.Ereğli’de doğan Yaman abi, 1960’larda heykel sanatı ile ilgilenmeye başladı. Manisa’da yedek subay öğretmen olarak askerlik görevini yedek subay öğretmen olarak yaparken bir köy okuluna ilk taşı yontarak ATATÜRK büstü yaptı. ATATÜRK’ün 100. doğum yıl dönümü sebebiyle1981 yılında Ereğli Demir Çelik Fabrikası Genel Müdürlüğü’nün istemi üzerine ilçemizdeki otuz beş adet okula ERDEMİR tarafından armağan edilmek üzere otuz beş adet ATATÜRK büstü yaptı. “Çilek satan kadın” “Sevgi Barış Dostluk”, “Denizcilik”, “Çilekten Çeliğe” heykelleri; “Ereğli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti üyeleri”, “Ressam Osman Zeki Oral” büstleri ve  “ERDEMİR rölyefi” adlı yapıtları ilçemizle özdeşmiş değerlerin yontu sanatıyla ifadesidir. Yaman abinin kendisi de yapıtları gibi Ereğli ile özdeşleşmişti. Çünkü yaşadığı sürece hep Ereğli’nin değerlerinden söz ederdi ve dillendirdiği yerel değerleri heykel olarak biçimlendirirdi. O’nun aziz anısı önünde saygı ile eğiliyoruz. O aynı zamanda bir tarihti. Hepimiz onun tarihi bilgilerinden istifa ederdik.  Kdz.Ereğli Belediyesi olarak adını ve yapıtlarını belediyemize ait Kdz. Ereğli Belediyesi Kent Müzesi’nde bir köşede sergileyeceğiz. Ailesi, eserlerini burada sergilenmek üzere bağışladı, 2 eserini de biz belediye olarak satın aldık. Biri Belediye Binası Başkanlık girişinde Ereğli eseri, diğeri de burada sergilediğimiz kabaklı kadın heykeli. Ailesine şükranlarını sunuyorum.

-OSMAN ZEKİ ORAL’IN AİLESİNE ULAŞAMIYORUZ-

Aynı şeyi Osman Zeki Oral için de yapmak istiyoruz. Ama maalesef Yaman Civan’ın ailesinden gördüğümüz ilgi alakayı ünlü ressamın ailesinden göremiyoruz. Lütfen tanıyan, edeniniz varsa devreye girsinler biz bir cevap alamıyoruz. Osman Zeki Oral da Ereğli’nin bir değeridir. Bugün ayrıca yeniden düzenlenen Demirci Dede köşesinin de açılışını yapıyoruz. Bu süreçte, zarar görmüş, yıpranmış, eserlerin onarılması konusunda bize destek veren seramik sanatçısı Sayın Ayşe Hindistan'a, Civan ailesine ve emeği geçen belediye personeline teşekkür ediyorum.

-AMACIMIZ MÜZE GİBİ OLGULARI GELİŞTİRMEK-

Ereğli’deki amacımız Sayın Kaymakamımız önderlik yapıyor müze gibi olguları çok geliştirmek. Dışarıdan gelen turistlerin günübirlik gelip de başka bir yere gitmesini engellemek için büyük bir çalışma yapılıyor. Ereğli’nin geleceğinin açık olduğuna ben Belediye Başkanı olarak yürekten inanıyorum. Yine Valimiz ve Kaymakamımızın ön ayak olduğu Piyale Paşa Konağı bir Müze haline getiriliyor. Komutanlığın da çok büyük emekleri var bu konuda. Anıtlar Yüksek Kurulu’yla ilgili eski Belediye Binası’nın olduğu yer için kabul projelerine çalışıldı. Roma Hamamı müzesi, yine üzerinde çalıştığımız Göztepe projesi var. Arkadaşlarımız çok önemsediğimiz bu projeler için seferber olmuş durumdalar. 

-MÜZEDE SERGİLEYELİM-

Tarihi değerlerimize, kültürel değerlerimize her zaman sahip çıkmaya devam edeceğiz. Sanatı ve sanatçımızı bugüne kadar olduğu gibi destekleyeceğiz. Halkımızdan talebimiz şu, her kesin evinde mutlaka vardır tarihi, kültürel değeri olan eşyalar. Getirin bize, müzemizde isimleriyle sergileyelim”

Merhum Yaman Civan’ın torunu Bartu Başaran da bir konuşma yaparak dedesine hak ettiği değerin verilmesinden ve anısının kent müzesinde yaşatılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek Başkan Posbıyık ve ekibine teşekkür etti. Daha sonra Başkan Posbıyık tarafından Civan’ın aile üyelerine çiçek sunuldu, protokol üyeleriyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirildi.

ÖDÜLLÜ MÜZE

Diğer yandan; Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda "Cıbıroğlu Konağı Restorasyonu ve Kent Müzesi Projesi" ile kazanılan uygulama ödülünü; Proje Koordinatörü ve Belediye Başkan Danışmanı Raif Tokel Posbıyık’a teslim etti, tarihi ve kültürel değerlere verdiği destek için Başkan Posbıyık’a teşekkür etti.

Ödül, müzede sergilenmek üzere yerine kondu.Civan’ın anısına oluşturulan Oda’nın açılışı yapıldı, davetlilere sunulan ikramların ardından tören sona erdi.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2019, 11:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER