Ocakcı, unutmadık , unutmayacağız!..'

Ocakcı, unutmadık , unutmayacağız!..”

Ocakcı,  unutmadık , unutmayacağız!..'

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Cumhuriyet Halk Partisi kdz.Ereğli İlçe Başkanı Ş.Sertan Ocakcı, 1983 yılında Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na bağlı maden ocağındaki grizu patlamasındaki hayatını kaybeden 103 madencimizi andı.

 Ocakcı konuya ilişkin yayımladığı basın açıklamasında, “7 Mart’ı unutmadık , unutmayacağız!..” vurgusunu yaptı. Ocakcı yayımladığı mesajında ayrıca şu görüşlere yer verdi;

7 Mart 1983...

Kandilli beldesinde Türkiye Taşkömürü Kurumuna bağlı kömür ocağındaki grizu patlamasında 103 işçimiz hayatını kaybetti. Sarsıntı öylesine büyüktü ki, Zonguldakta pek çok kişi deprem yaşandığını sandı. Patlama sırasında ocakta bulunan 406 işçimizden 103ü ne yazık ki kaybettik.

 yapılan ilk açıklamalarda patlama Kaçınılmaz iş kazası olarak tanımlandı.

 Patlamadan sağ kurtulanlar ise, ocağın içinin parçalanmış cesetlerle dolu olduğunu anlattılar. İlk resmî açıklamalarda, olayın kaçınılmaz bir iş kazası olduğu vurgulandı ama daha sonra bilirkişilerin yaptığı incelemelerden sonra yayınlanan rapor, bunun tam aksini söyledi bizlere.

 Kandilli ‘de yaşanan bir kaza değil, aksine cinayetti.

 Eski teknolojiyle üretim yapan kömür ocağının havalandırma sistemi tümüyle ters kurulmuştu. Bu köhne sistem, içeride biriken grizu gazını tahliye etmesi bir yana, işçilerin soluduğu kirli havayı bile dışarı atmıyordu.

 Bilirkişiye göre kusur %100 işletmeye aitti.

 Kapitalizmin kâr hırsı nedeniyle başta güvenlik olmak üzere maliyetleri düşük tutma gayreti, böylesine büyük bir toplu ölümlerle sonuçlanmıştı.

 

İlerleyen yıllar bize ne devletin ne de işverenlerin bu faciadan ders almadığını gösterdi. İlerleyen yıllar içerisinde “madencinin fıtratında ölüm var” bile dediler.

Her fırsatta İşçilerin yaşamlarının zerre kadar umursanmadığı gerçeği ortaya kondu.

 Yıllar sonra İdareciler,  kazazede işçilerimizin ambulansa binerken “Çizmeleri çıkarayım sedye kirlenmesin” sözlerinden bile utanmadı.

 Biz CHP olarak, kömür madenlerinde meydana gelen iş kazalarında ölen sigortalıların yakınlarına tanınan kamuda istihdam hakkının 10 Haziran 2003 ile 13 Mayıs 2014 tarihleri arasında hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla sınırlandırılmasının kaldırılmasını istiyoruz.Gerçekleşmiş olan bütün maden kazalarında hayatlarını kaybeden maden şehitlerimizin yakınlarının da bu haklardan yararlanmasının vekanuni güvenceye kavuşturulmasını istediğimizi buradan bir kez daha yineliyoruz.

 7 Martı unutmadık. O aziz şehitlerimizi unutmadık. CHP olarak, her biri bir iş cinayeti olan bu kazaların önüne geçilmesi için verdiğimiz mücadele ile yıllardır bu gerçeği haykırdık, haykırmaya da devam edeceğiz.

 Bu vesileyle bir kez daha tüm maden şehitlerimizi rahmetle anıyor, Madenci kardeşlerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

 

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2018, 20:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER