POSBIYIK'IN BARAJ AÇIKLAMASINA ERDEMİR'DEN CEVAP!

POSBIYIK'IN BARAJ AÇIKLAMASINA ERDEMİR'DEN CEVAP!

ERDEMİR, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Sayın Halil Posbıyık’ın, Kızılcapınar Barajı’nda düzenlediği basın toplantısında OYAK’ın, Ereğli halkının suyunu keseceği yönünde beyanatlara yönelik basın açıklamasında bulundu.

ERDEMİR'in basın açıklaması aynen şöyle:

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Sayın Halil Posbıyık’ın, Kızılcapınar Barajı’nda düzenlediği basın toplantısında OYAK’ın, Ereğli halkının suyunu keseceği yönünde beyanatları olmuştur. Gerçeği yansıtmayan bu beyanatlar bizde, Sayın Başkan’ın bilgi kaynakları tarafından yanlış ve/veya eksik  yönlendirildiği izlenimi yaratmıştır.  Ereğli ve Ereğli halkının geleceği için aynı emellere sahip olduğumuz Sayın Posbıyık’a konuya dair  tüm süreçlerle ilgili bilgi vermeye hazırız.

Kamuoyunun ve Sayın Başkan’ın doğru bilgilenmesi bakımından gerçekler şu şekildedir:

Erdemir tesislerinin endüstri suyu ihtiyacı için tüm kamulaştırma ve inşaat maliyetleri kurumumuz tarafından karşılanan Kızılcapınar Barajı’nın işletme ve bakımının da kurumumuzca sürdürülmesine ilişkin Devlet Su İşleri (DSİ) ile bir protokol imzalanmıştır. Bu protokol, Ereğli halkı ve Belediyesi aleyhine değil karşılıklı kazanımlar üzerine ve kamu yararı gözetilerek akdedilmiş protokoldür.

Barajdan alınan suyun kullanım şartları ile tarafların hak ve yükümlülükleri kapsamında DSİ, Karadeniz Ereğli Belediyesi ve Erdemir arasında imzalanan protokole göre; yapımı devam eden HES Projesi, barajın kullanım şartlarında herhangi bir değişiklik yaratmayacaktır. Protokol ile Belediye’ye tahsis edilen içme suyu miktarında hiçbir değişiklik yapılmadan içme suyu şebekesine verilmeye devam edecektir. Baraj suyunun kullanım oranları DSİ tarafından belirlenmiş olup, Belediye’ye tahsis edilen içme suyu miktarının düşürülmesi söz konusu değildir.

BARAJ VE SOĞUTMA SOYU ERDEMİR İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİPTİR

Baraj, DSİ tarafından sulama, endüstri ve içme suyu temini için planlanmıştır. DSİ tarafından hazırlanmış planlama raporunda baraj maliyetinin %61’inin Erdemir (endüstri suyu), %29’unun Karadeniz Ereğli Belediyesi (içme suyu), %10’unun ise DSİ (sulama suyu) tarafından karşılanacağı belirtilmiştir. Baraj ve soğutma suyu Erdemir için hayati öneme sahiptir. Barajdan suyun sağlanamaması durumunda, yaklaşık 6 saat sonra fabrika sahasında entegre olarak üretim yapan tesislerin duruşa geçmeye başlaması ve 24 saat içerisinde tüm tesislerin durması tehlikesi söz konusudur. Bu durumda Erdemir’in ürün üretememek/satamamaktan kaynaklanan zararlarının yanı sıra, en büyük zarar yüksek fırınlarda görülecektir. Bu sebeple yaşanabilecek kayıpların, doğrudan Ereğli’ye, Ereğli işçisine ve Ereğli halkına yansıyacak olmasından dolayı, barajın tüm maliyetleri, yapılan protokole rağmen Erdemir tarafından karşılanmak suretiyle inşa edilmiş olup, yine tüm maliyeti Erdemir tarafından karşılanarak işletilmektedir.

HES Projesi, yaklaşık 25 yıldır barajın dip savağından enerjisi kullanılmaksızın boşa akan suyun, barajın kullanım şartlarında herhangi bir değişiklik yaratmadan enerjiye dönüştürülerek; Ereğli ve Erdemir için kullanılabilecek ilave enerji yaratılmasını sağlayacaktır.

ERDEMİR VE EREĞLİ HALKI BİRBİRİNDEN AYRI DÜŞÜNÜLEMEYECEK BİR BÜTÜNDÜR

Erdemir ve Ereğli halkı birbirinden ayrı düşünülemeyecek bir bütündür. Yarattığımız ekonomiyle, suyumuzla, istihdam gücümüzle her zaman Ereğli’nin bir parçası olmaya devam edeceğiz. Kızılcapınar Barajı ve HES projesi, tıpkı diğer yatırımlarımız gibi sadece bölgenin bugününe değil; gelecek 50 yılına değer katacak bir yatırımdır. Ereğli halkının içme suyunu azaltmak veya kesmek aklımızın ucundan dahi geçmemiştir, geçmeyecektir. Ereğli ve Ereğli halkının büyük çoğunluğu bizim çalışanımızdır, çalışanlarımızın aileleridir, evlatlarıdır, yakınlarıdır. Pandeminin yarattığı zorlu süreç, çalışanlarımız ve Ereğli halkı ile ayrılmaz bir bütünün parçası olduğumuzu bize bir kez daha göstermiştir. Çalışanlarımızın özverisiyle ülkemiz için üretmeye devam ederken, bu gayretler karşısında bizlerde üzerimize düşeni yaparak tesislerimizde tüm sağlık ve hijyen kurallarını büyük bir titizlikle uyguladık. Herhangi bir hak kaybı yaşanmasına izin vermedik. 55’inci işletme yıldönümümüzü geride bıraktığımız bu dönemde, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Ereğli’nin hizmetinde olmaya devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2020, 13:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER