Taş Kömürünü Bulan Uzun Mehmet ve tüm maden şehitleri anıldı!

Taş Kömürünü Bulan Uzun Mehmet ve tüm maden şehitleri anıldı!

Taş Kömürünü Bulan Uzun Mehmet ve tüm maden şehitleri anıldı!

Karadeniz Ereğli’de Taşkömürünün Bulunuşunun 190. Yıldönümü ve Uzun Mehmet’i Anma Günü dolayısıyla tören düzenlendi. Törene Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hüseyin Sami Uyar, Ereğli Belediye Başkanı Halil PosbıyıkAK Parti Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, MHP İlçe Başkanı Rahman Demirtürk, bazı siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ve sendika yöneticileri ile Türkiye Taşkömürü Kurumu Armutçuk Müessesesi Müdürü  Ali Ekim ve TTK yetkilileri ve vatandaşlar da katıldı.

Törende, Ereğli Kaymakamı Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Uyar, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ve törende hazır bulunan maden işçileri Uzun Mehmet Anıtı’na çelenk sundu.  Daha sonra maden şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

ÇORUMLUOĞLU’NDAN “ÇELİK MÜZESİ” ÖNERİSİ
Çorumluoğlu, Uzun Mehmet’e ve taş kömürüne sahip çıkma konusunda sorumluluklarının bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
Geçmişe sahip çıkma anlamında, buradaki anma törenlerinin daha iyi, daha üst seviyede, daha aktif şekilde yapılmasını da ilçe kaymakamlığı olarak gönlümden geçiriyorum. TTK’nın yanında Erdemir Maden de (Ermaden) de Nisan 2019’da faaliyete başlayacak. Bugün açılışı yapılacak Kömür Galerisi simülasyonu alanı için katkılarından dolayı, Belediye, TTK ve galeriyi kuranlara teşekkür ediyorum. Gönlümdeki şudur; Ereğli’de ciddi bir maden galerisinin olması, ciddi bir çelik müzesinin olması, bunun da dışarıdan gelen ziyaretçiler tarafından ziyaret edilmesi. İnşallah ortak bir çalışma çabası içindeyiz. Biz Ereğli’ye böyle bir hizmeti kazandırabilirsek, biz de kömüre gereken değeri vermiş oluruz.”
Kaymakam Çorumluoğlu, törene halkın ilgi göstermeyişine üzüldüğünü dile getirirken, muhtarlardan gelecek talepler iise Kaymakamlık ve diğer kurumlar birlikte dikkate alacaklarını ifade etti.

POSBIYIK: ÖRNEK ALMALIYIZ
Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, Uzun Mehmet’i ortaya koyduğu dava ve kararlılığın herkese örnek olması gerektiğini anlatarak, şöyle dedi:
“Taşkömürü, sadece Zonguldak ve bölgenin kaderini değiştirmekle kalmadı, ülke ekonomisine de çok büyük faydalar sağladı. Uzun Mehmet vatanı için kömürü aramaktan vazgeçmemiş ve bu Milli serveti ortaya çıkarmıştır. Uzun Mehmet bu uğurda hayatını ilk maden şehididir. Karaelmas için nice kayıplar vermiş bir memleketin evlatları olarak bu zorlu serüvenin büyük acılarına tanıklık ettik. Tüm madenci kardeşlerimi sevgi, barış ve dostlukla selamlıyor, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için verdikleri mücadelede her zaman yanlarında olacağımızı ifade ediyorum.”

MUTLU: AYN ISAYIDA EMEKLİ OLUNCA..!
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ise 2019’da TTK’ya gerçekleştirilen bin 500 işçi alımının havzada heyecan yarattığını hatırlatırken, “Ancak süreçte aynı sayıda emekli olduğundan,çalışan sayısında artış olmadı. Bugün TTK’da 8 bin maden işçisi çalışıyor. Üretimi 2 milyon tonlara çıkarmanın hesabı yapılıyor. Oysa TTK’nın kuruluş kapasitesi yılda 5 milyon ton satılabilir taşkömürü üretmektir. En kısa zamanda bu hedefe ulaşmanın planlamasını yapmak zorundayız” dedi.
Hükümetin politikalarını da eleştiren Mutlu, “Türkiye’nin taşkömürü ithalatı için yılda 4-5 Milyar dolar harcayacak lüksü yok. Ekonomik krizi en kısa zamanda aşmanın yolu, üretmekten ve kendi doğal kaynaklarımızı değerlendirmekten geçiyor. Türkiye’nin taşkömürüne ihtiyacı var. Üretimi en kısa zamanda arttırabilecek kurum TTK’dır” diye konuştu.
TTK Armutçuk Müessese Müdürü Ali Ekim de, Taşkömürünün oluşumu, nitelikleri, tarihçesi ve kullanım alanları hakkında bilgiler verdi.

MUHTAR ADETA ‘İSYAN’ ETTİ!
Kestaneci Mahallesi Muhtarı Yücel Gökmenin konuşması ise oldukça sertti. Öncelikle, aynı zamanda Uzun Mehmet’in doğduğu yer olan Kestaneci mahallesinden katılımın azlığına tepki gösteren Gökmen, konuşmasında şöyle dedi:
“Mahallemi dolaştım, şurada yirmi kişi yok mahalleden. Uzun Mehmet’in torunlarından beş kişi yok. Benim mahallemi buralar almaz. Uzun Mehmet adına mahallemde bir çivi yok. Kanser hastası çok, fabrika dumanı bizi mahvetti. Kestaneler kurudu, cevizler kurudu, biz de kuruyoruz. Benim ailemde üç tane kanser hastası var. Mahallemin spor ve sosyal tesisleri yok. Herşeyimizi yapan Ereğli Belediyesi. Camimizin adının Uzun Mehmet olmasını isterim. TTK’nın beş lirası yok, Amelebirliği, TTK veya kömürle ilgili ne kadar bölüm varsa mahallemde en azından bir musluk takıversinler, camime bir tuğla alsınlar. Mahalle muhtarı olarak üzülüyorum.”

KAYMAKAMDAN TEPKİ!
Kaymakam Çorumluoğlu, Gökmen’in konuşmasına tepki göstererek, “Muhtarımıza bir konuşma hakkı verdik, biraz sitem dolu bir konuşma oldu. İstemek doğrudur, burada da isteyecektir ama bazı şeyleri ilk defa burada istemesini doğru bulmadım. Bundan önce bize gelip istişare edebilirdi, bu konuda muhtarın bir eksikliği var, onu da sizinle paylaşmak istedim” dedi.
Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hüseyin Sami Uyar, AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çakır, MHP İlçe Başkanı Rahman Demirtürk, Ereğli ticaretv e Sanayi Odası Başkanı Arslan Keleş, bazı siyasi parti temsilcileri ile protokol üyelerinin katıldığı törenin ardından, Hüseyin Tatoğlu Kültür Merkezinde, “Geçmişten Günümüze Kömür” konulu söyleşi gerçekleştirildi.
Söyleşinin sonunda, söyleşide bulunanlara plaket, gün anısına okullarda düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Kaymakam Çorumluoğlu ve protokol üyeleri, lobide sergilenen madenci ve kömür figürlü resimleri inceledi.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2019, 09:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER