Türbenin eski ve yeni hali...

Türbenin eski fotosu dikkat çekti.

Türbenin eski ve yeni hali...

Peygamberimiz Hz Muhammed’in torunu Hz Hasan’ın soyundan olan Seyyid Mustafa’ya ait türbe yeni haliyle ziyaretçi akınına uğruyor. Öte yandan Türbenin eski fotoları dikkat çekti.

Alaplı ilçesinin Büyük Tekke köyünde bulunan “Seyyid Mustafa  türbesi çevre il ve ilçelerden gelen çok sayıda kişinin uğrak yeri oluyor. Ahşap olan eski türbe dikkat çekerken,  Sandukalar başında dua eden vatandaşlar iyi dilek temennilerinde bulunuyor.

Eleşler olarak bilinen Büyük Tekke köyü’nün adınıda Türbeyle bağlantılı olarak konulduğu rivayet ediliyor.

Araştırmacı Yazar ve Öğretmen Recep Çetin’in konu ile iligli yazısı şu şekilde:

EYYİD MUSTAFA TÜRBESİ:

Peygamber Efendimiz Hz Muhammed’in torunu Hz Hasan’ın soyundan günümüze kadar var ola gelen soya “Seyyid”  denilmektedir. Büyük Tekke köyümüzdeki türbede de Osmanlıca yazılmış bir taştan anlaşıldığı kadarıyla yöremizde de Peygamberimiz Hz Muhammed’in soyundan insanlar yaşamış ve görev ifa etmişlerdir. Bu soydan olan o zatın ya da diğer zatların soy devamı günümüzde (yöremizde) devam etmekte midir bunu bilmiyoruz ama bu konu ayrıca araştırma konusudur.

Büyük Tekke köyündeki türbe, bir tepede ve gayet güzel bir yerde bulunmaktadır. Türbenin avlusunda, Osmanlı dönemi yöre tarihi üzerine ışık tutacak fazla sayıda Osmanlıca mezar taşının toplanmış olduğunu gördük. Bazılarını okuttuk da. Önemli bulduğumuz taşlar da oldu.

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2017, 12:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER