TÜRKİYE'DE BİR İLK! SADECE EREĞLİ'DE ÜRETİLDİ!..

TÜRKİYE'DE BİR İLK! SADECE EREĞLİ'DE ÜRETİLDİ!..

Almanya ve Kanada üretilen 250 ton yük taşıyabilen endüstriyel taşıt aracı;  Kanadalı ve Türk mühendislerce Türkiye'de ilk kez Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde üretilmeye başlandı.

Ereğli Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren SBB Transporter firması Dünyada sadece Almanya ve Kanada’ da üretimi gerçekleştirilen, lift özelliği olan ve yaklaşık 250 tona kadar ağırlık taşıyabilen SBB PALLİNG isimli araçların üretimi gerçekleştirildi.

Araçların yapımının yaklaşık 8 ay sürdüğü öğrenilirken, üretilen 2 aracın Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları için üretildiği ifade edildi.

Organize Sanayi Bölgesinde fabrikalarında araçların tanıtımını Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu ile Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Arslan Keleş ile birlikte yapan SBB Transporter firması ortağı Sezgin Atar, iki aracın teslimatının ardından kendilerine gelen tekliflerin olduğu ve bu teklifler için araçların üretimine başlanacağını söyledi. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, aracı ilk kullanan isim oldu. Kaymakam İsmail Çorumluoğlu ve Ereğli Ticaret ve Sanayi odası başkanı Arslan Keleş, aracın teknik özellikleri ve çalışması hakkında Bob Bogdan Charczuk ve Sezgin Atar’dan bilgiler aldı.

"EN AZ 10 TIRIN YAPACAĞI İŞİ TEK BAŞINA YAPIYOR"

Kanada’lı ortağı Bob Bogdan Charczuk ile kurduğu Sezgin Bob Bogdan (SBB) firması altında araçların üretimine başlandığı kaydeden Sezgin Atar, şunları kaydetti:  “Bu araç demir çelik sahası içerisinde, fabrika sahası içerisinde, yüksek taşımacılık, yüksek tonajlı taşımacılık gerektiren her işte kullanılıyor.  Bu aracın en büyük özelliği, aracın üzerine paletler konuluyor. O paletlere, taşıyacağınız işe uygun palet yapılıyor. Mesela rulo, kütük, hurda veya cüruf taşımacılığı için paletler yapılıyor. En büyük özelliği ise direkt bu araç taşımıyor, paletler taşıyor. Dolayısıyla araç yük altında beklemiyor, palet bekliyor. Araç bunun, paletin altına giriyor hidrolik olarak yükseliyor ve yükü taşıyor. Dolayısıyla hem fabrika sahası içerisinde trafiği azaltıyor, nereden baksanız 8-10 tane tırın yaptığı işi yapıyor. Onun ötesinde de vinç altında bekleme diye bir konu yok veya yük altında bekleme diye bir konusu yok. Sadece paleti bırakıyorsunuz, dolu paleti alıp taşıyorsunuz, boş paleti de olduğu yere bırakıyorsunuz. Yani hem elemandan tasarruf, hem yakıttan tasarruf. En büyük özelliği de fabrika sahası içerisinde en az 10 tırın yapacağı işi tek başına yapıyor, Dolayısıyla fabrika sahası içerisindeki trafik kirliliğini de önlüyor. Bu Almanya da iki firmada üretiliyor ama iki firmanın da sahibi tek.  Kanada’da üretiliyor üçüncü de biz olduk Ereğli de üretiyoruz şuan.  Erdemir dışında İskenderun Demir çelik de var. Şu an talepler var; İş taş, Çolakoğlu, Kaptan Demir çelik, Yeşilyurt. Buraların hepsi ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bunların tamamı, bu araçların Türkiye’de yapılmasından çok memnun kaldıklarını belirttiler. Dolayısıyla burada yapılmasının avantajlarını kullanarak yurtiçindeki firmalara da bu araçlardan vereceğiz inşallah.”

ÇORUMLUOĞLU: "ÜLKEMİZE DÖVİZ KAZANDIRACAĞIZ"
Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu da şu sözlerle konuştu:
“Öncelikli olarak, Ticaret Odası Başkanı’mızın söylediğine ben ile ilave yapmak istiyorum. Bizim Karadeniz Ereğli Organize Sanayi olarak hep bir amacımız vardı. Türkiye’de yapılmayanı yapmayı biz planladık hep burada ve nadir olanları yapmayı planladık. Ben bu açıdan değerli arkadaşımızı, değerli ortağını da tebrik ediyorum. Bu aracın ilk defa Türkiye’de, Ereğli‘de imal edilmesi bizim için ayrı bir gurur verici nokta. Daha düne kadar dövizle bu araç bize gelirken, şimdi biz bu aracı ihraç edip ülkemize döviz kazandıracağız. Ben zaman içerisinde bu fabrikaya geçilmesiyle beraber burada seri üretim olacağını düşünüyorum. Çünkü bunlar, diğer bir otomobiller gibi hızlı üretilen, bir yılda 2 tane 3 tane üretebiliyorsunuz. Dolayısıyla içine bindim, kullandığımızda kısa bir süre kullanmamıza rağmen hakikatten makine güçlü olduğunu hissettiriyor, kendisi bize. Ben ülke ekonomimiz için hayırlı olsun diliyorum arkadaşlarımıza, ortağımıza. Tebrik ediyorum. Zamanında Organize Sanayiye böyle bir firma kazandırıldığı için, müteşebbis heyetimizi, yönetim kurulumuzu Aysel hanım var burada, akın Tatoğlu ve o dönemin OSB yönetimine de teşekkür ederim. Dönemin kaymakamına da teşekkür ediyorum. Çünkü neden, böyle güzide, böyle güzel bir firmanın Ereğli organize sanayiye kazandırılması son derece önemlidir.”

Kanada’lı ortağı Bob Bogdan Charczuk da, önemli caba sarf ettiğini ifade ederek, “biz bu işe inandık, birbirimize güvendik ve bu işin Türkiye’de yapılabileceğine inandık. 30 Yıllık bir dostluğumuz var geçmişten gelen. Bu işin Türkiye’de yapılacağı için ben bayağı bir çaba sarf ettim, o da inandı ve buraya geldi. Tabi bu bizim çabalarımızla, inancımızla yetmiyor. Koskep olsun Organize Sanayi Bölgesi olsun ve yerel yöneticiler olsun bize bu konuda çok destek oldular ve bizim arkamızda durdular. Onlar da bize inandılar ve bugün bu durumdayız” diye konuştu

Diğer yandan SBB firması tarafından yapılan 2 adet 250 ton yük taşıyabilen endüstriyel taşıt araçları ERDEMİR’ e telsim edildi.

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2020, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER