“Uğur Mumcu’dan günümüze Türkiye”

Salon küçük olunca izdiham yaşandı!

“Uğur Mumcu’dan günümüze Türkiye”

24 Ocak 1993 tarihinde aracına konulan bombanın patlatılması ile katledilen Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu için Kdz. Ereğli’de düzenlenen “Uğur Mumcu’dan günümüze Türkiye” konulu panel büyük ilgi gördü. Gazeteci-Yazar Mustafa Balbay ile Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği İstanbul Şube Başkanı Cengiz Öksüz’ün konuşmacı olarak katıldığı panelin yapıldığı Atatürk Kültür Merkezi’nin Nikah Salonu tamamen dolunca sandalyeler taşındı. Sandalyeler yetmeyince bir çok yurttaş paneli ayakta izledi.
Paneli, Atatürkçü Düşünce Derneği Kdz. Ereğli Şube Başkanı Yusuf Aslan yönetti. İlk konuşmayı Cengiz Öksüz yaptı ve gündem ile ilgili görüşlerini ayrıntıları ile ifade etti.

Daha sonra söz alan Mustafa Balbay, ülkenin dünya konjonktüründeki yeri ve önemine vurgu yapan ayrıntılı açıklamalarını Uğur Mumcu ile ilgili görüşlerini dile getirerek şöyle tamamladı:
“Ben kendimi Uğur Mumcu’nun öğrencisi sayarım. Komşuyduk Uğur Abi ile. Bazı akşam üzerleri çay içimi sohbet ediyorduk. Özellikle Ankara’da haber müdürlüğü yaptığım dönemde, her gün 11.00 gibi arıyordu. Ne var? Haberlerden ne var yani? Gündüz olay olmuş akşam üstü yazısını yenilerdi. Biz o yazısını yeniden İstanbul’a aktarırdık. Uğur Mumcu bu mücadele içinde şöyle bir anekdotu sizlerle paylaşmak istiyorum. Muammer Aksoy öldürülmüş, Çetin Emeç, ardından Turan Dursun, Bahriye Üçok. Zaten 1979’da Abdi İpekçi’nin öldürülmesi Uğur Abi’ye çok sarsmıştı. Çok etkilemişti. Günlerce yazdı zaten o kişi Papa’ya suikast yaptı. Uğur Mumcu’nun O’nun izini sürüyordu. Bahriye Üçok öldürülünce, Uğur Abi Ankara Emniyet Müdürlüğü Hassas Bölgeler Şube Müdüründen randevu aldı. Dedi ki, ‘Ben nasıl öldürülürüm?’ diye sordu. “Evden düzenli  giripçıkıyor musun?’ sorusuna ‘hayır’ dedi. O zaman bir artı, düzenli girip çıkmamanız gerekiyor. ‘Peki bir posta geldiğiniz de siz mi alıyorsunuz?’ sorusuna da ‘hayır dışarıda megafon var’ dediğinde, o da artı. Polis müdürü aracınıza bomba konulur. Uğur Abi de, ‘evet bu ihtimal var’diyor.
“Diyeceğim, öldürüleceğini biliyordu. Ama pek çok yazısı ya ‘hodri meydan’ ya da ‘korkak bin kere, cesur bin kere ölür’ diye bitiyordu.”

PANELE DESTEK VERENLER 
Kdz. Ereğli Belediyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim-İş Sendikası, Kandilliler Derneği, Gazeteciler Derneği, Sanat Kurumu, Hukukçular Derneği, Alevi Kültür Derneği, Lise Mezunları Derneği ve Kdz. Ereğliler Derneği.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER