Uysal meclisten kredi için yetkiistedi

Uysal meclisten kredi için yetki istedi

Uysal meclisten kredi için yetkiistedi

Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantılarının birinci birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıda ilçedeki çeşitli yatırımlar için İller Bankası’ndan 78 milyon 500 bin liralık borçlanma için Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’a yetki verilmesine yönelik gündem maddeleri üzerinde Başkan ve CHP’li üyeler arasında tartışmalar çıktı.

Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantılarının ilk oturumu Belediye Başkanı Hüseyin Uysal Başkanlığında gerçekleştirildi. CHP’li üyeler Cumhur Nalcı ve Nezih Anıl’ın mazeretleri nedeniyle katılmadığı toplantıda gündem dışı bir konuşma yapan Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, geçen hafta yaşamını yitiren önceki dönem belediye meclis üyelerinden Gürsoy Arslangörür’e rahmet dilediğini söyledi.

ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ Belediye olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Uysal şunları söyledi:

“Yaz sezonunda çalışmalarımıza devam ettik. Özellikle asfalt mevsimini çok güzel değerlendirdiğimizi düşünüyorum. Mevsimin son günlerinde özellikle belediye önü, pazaryerinin arkası, uzunmehmet bölgesi olmak üzere hava şartlarından ötürü kalan asfaltlama çalışmalarımız devam ediyor. Emisyon asfaltımızı bitirdik. Belediye sınırlarımızın dış alanlarında ve uzun mesafeli yollarda emisyon asfaltımızı döktük.

Geçen haftalarda çocuklarımız, gençlerimiz, her yaştan insanın gelebileceği spor parkının açılışını yaptık. Potbaşındaki çocuk dünyamız kurulduğundan beri o yörede yaşayan insanlar tarafından kullanılmakla beraber, önümüzdeki günlerde tüm çalışmalarımız bitecek şekilde hazırlıklarımız sürüyor.

Geçenlerde metrekareye yüz yüzyirmi kilo gibi ağır bir yağışın olduğu bir dönem atlattık. O gece daire müdürlerimizle gece 22.30’dan itibaren alanları gezdik. Şunu gördük. Çarşı içinde su birikintileri yoktu. Ondan memnun olduk. Ancak iki yerde su birikmesi oldu. Bir tanesi potbaşıydı, bir tanesi de Ören yenimahalle’deki derenin üstünden suların kontrolsüz akması, ileride buralarda felaketler olabileceği düşüncelerimizden sonra, potbaşında oluşabilecek zararları önlemek için su hattı yenileme çalışmaları ve Ören Yenimahalle’deki derenin biraz daha ıslahıyla buralar kontrol altına alınır diye düşünüyorum.

Atatürk anıtını resmi törenlerimizde kullanmaya başladık. Gerçekten anıt önü törenlerimizde eskiye nazaran kalabalık oluyor. İnönü parkındaki yaşlılar gençler evinde çalışmalarımız devam ediyor, onbeş gün, en geç bir ay içinde oradaki çalışmalarımız bitecek. Pazaryerindeki çalışmalarımız devam ediyor, bugün de arka tarafındaki asfaltlama çalışmaları ve bu bölgenin tek yön olması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Sakindere’de çalışmalarımız devam ediyor. Yol genişleme çalışmaları ve yürüme alanları ile beraber yeni bir alan kazandırmış olacağız bölgemize. Pazar yerinin önündeki 27 Mayıs dükkanlarının önünde tarihi çınarlarımız var. O iki çınar ağacı bölgesi eskiden Millet Parkıymış. Nimet hoca Kurtuluş savaşında orada bildiri okumuş. O bölgeyi de dizayn edeceğiz. Çalışmalara başladık. Ulaştırma mühendisinden aldığımız bilgiler doğrultusunda yapılıyor.

Bunun haricinde ulaştırma ve ulaşım kolaylığı çalışmalarımız devam ediyor. Ulaştırma konusunda cep açma çalışmalarımız devam ediyor. 25 cep açma çalışmamız olacak. 17 tanesi yeni cep olacak. Önümüzdeki günlerde şehit aileleri ve gazilere yer tahsisinden sonra, muhtarlara, kızılayımıza yer tahsisinden sonra iki konuda çalışmalarımız vardı. Bir tanesi şehit aileeri için, bir tanesi lösev için, bir tanesi de engelli aileleri için. Bunlara da yer tahsisi yapacağımızı söylemiştik. Önümüzdeki günlerde Lösev ve engelli kardeşlerimiz için çalışmalar devam ediyor. Yıl bitmeden inşallah bu çalışmaların başladığını göreceksiniz.

Limanımız yıllardır çöküntü halindeydi. İhale süreci bitti. Önümüzdeki günlerde oradaki zemin taramaları ve rıhtım başlayacak. Bugün 4 Ekim hayvanları koruma günü. Bugünü köpek ve kedilerimize aşı kampanyasıyla değerlendirmeye çalışıyoruz.”

Uysal, ÖSYM Başkanlığına atanan Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’i de kutladığını söyledi.

BORÇLANMA TARTIŞMASIGündem gereği ele alınan Kent Meydanı, Camii ve Otopark Binası Yapım İşi için İller Bankasından 65 milyon lira kredi alınması konusunda Belediye Başkanına yetki verilmesinin görüşülmesi esnasında söz alan CHP Meclis Üyesi ve İlçe Başkanı Şerif Sertan Ocakcı, kent meydanı kavramının üzerine cami konulmaması durumunda 35 milyonluk bir tasarruf sağlanabileceğini söyledi.

Ocakcı, “Bizim belediyemiz vatandaştan topladığı ödenekle, şu anda belediyenin üstüne vazife olmayan bir camiyi yapacak. Yıllardan beri derdimiz olan otopark ve trafik sorunumuz üzerine bir de cami yapılacak. Biz burada yarı yarıya azalacak bir krediden bahsediyoruz. Bütçemiz 109 milyon, hedefimiz 129 milyon. Ayda 1,2 milyon çalışan maaşı ödeyen belediye. Bu kredinin toplamında 90 küsür milyona denk geliyor. 1,7 milyonluk bir ödeme daha gelecek akabinde. Şehrin yedi yıl boyunca 0,75 faizle ipotek altına almaya başlayacağız. Bu kadar sıkıntı varken ekonomik olarak Ereğli’de, insanlar siftah yapmadan dükkan kapatırken belediyenin önceliği cami yapmak değildir. 35 milyonluk bir camiye mi ihtiyaç var?” diye konuştu.

Belediye Başkanı Uysal ise Camiye ihtiyaç bulunduğunu belirterek, “Yalnız burada şartlı bağış altında diğer argümanlar veya diğer finansman kaynakları üzerinde çalışmamız devam ediyor” dedi. Uysal, “Para dediğiniz şey bulunur, biraz önce daha önceki belediyenin yaptığı borç miktarını biliyor musunuz? Göreve geldiğimiz zaman belediye bütçesinin yüzde 44’ü borç ödemesiydi. Ereğli’ye gelecek hizmetler için borçlanıyoruz.” Dedi.

Ocakcı bunun üzerine, “Hizmetlere itiraz etmiyoruz, ama Ereğli’nin camiden öncelikli konuları var, şartlı bağışla yapılacaksa, kredi çekmeden yapalım” diyerek tepki gösterdi. Meclis Üyesi Ocakcı, “bir sene önce dümdüz, boş bir alan diye söz verdiniz. Kayıtlarda var. O sözden sonra üstüne bir cami geldi, o yüzden şimdi vereceğiniz sözün bir itibarı kalmadı” eleştirisinde bulundu.

Uysal, camiye bir yapı olarak bakmadığını, mimarisiyle bölgeye değer katacak bir yapı olarak baktığını söyledi.

CHP’li meclis üyesi Sibel Kırmızı da, “Daha önceki meclis toplantılarında asla seçime giderken daha önceki belediye başkanlarının yaptığı gibi büyük borçlanmalara gitmeyeceğinizi, böyle bir şey için meclise gelmeyeceğinizi söylediniz. Şu an gelecekteki on yıllık belediyeyi borçlandırarak, gelecek belediye başkanlarının önünü kapatarak, hizmet gelmesini engelliyorsunuz” diye konuştu.

Uysal da bunun üzerine, “Bu Ereğlimiz için gerekli olan, yapılması yüzde yüz olan borçlanma talebidir. Sizde bir refleks haline gelmiş öğrenmeden. Bundan dolayı gündemin sonunda şey yapacaktım. Bütçe komisyonunda sizler ret sebeplerinizi veya evet sebeplerinizi söylersiniz” dedi.

CHP’li meclis üyesi Özkan Özyağcı, “Alaplı Belediyesi bile şu andaki hükümetten bir sürü destek aldı. Ereğli belediyesi olarak hükümetten bir lira almadık” eleştirisinde bulundu.

Karşılıklı laf atmalarla devam eden tartışmanın ardından, konunun Plan ve Bütçe Komisyonuna gitmesi oybirliğiyle kabul edildi.

DİĞER KREDİ TALEPLERİ Gündemin ikinci maddesi olan Göztepe Araç ve Yaya Geçiş köprüsü Yapım işi için İller Bankasından 2 Milyon 500 bin lira borçlanma talebi üzerine de tartışmalar devam etti. CHP’li üyelerin daha önce Erdemir’in yaptığı köprünün neden belediye tarafından yenilendiğini, Erdemir yönetiminin katkısının ne olduğunun sorulması üzerine Başkan Uysal, Erdemir ve OYAK yönetimine konuya ilişkin dosyaların verildiğini söyledi.

Elmatepe Mevkisinde Yaya Üst Geçit Köprüsü Yapım İşi için İller Bankası’ndan 2 Milyon kredi alınması işi konusunda da Meclis Üyesi Ocakcı, neden karayollarının görev alanındaki bir işin belediye tarafından yapıldığını sordu. CHP’li üyelerden Özkan ÖZyağcı da, “Yapılmasına bir şey demiyoruz ama parasını karayollarından tahsil edelim, Ereğli’deki insanların cebinden çıkıyor bunlar. Elmatepe’ye üstgeçit şarttır. İki trilyon oraya, beş trilyon oraya, bunlar devletin, hükümetin yapması gereken şeyler. Bunları biz yapıyoruz, bizim yapacağımız işlere de böyle bakıyoruz.” diyerek tepki gösterdi.

Kışla Mahallesi Yarı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu ve Spor Tesisi yapım işi için İller Bankasından 9 Milyon Lira kredi alınması konusunda da Ocakcı “Neden yarı olimpik, tam olimpik olsun da bari ulusal yarışmalar Ereğli’de yapılsın” dedi. Başkan Uysal da bunun üzerine “Olimpik olduğunda gençlik ve spor bakanlığına devrediyorsunuz. Bundan ötürü yarı olimpik oluyor” diye konuştu.

GÜNDEM MADDELERİ Karadeniz Ereğli Belediyesi Özel Halk Otobüslerinin Çalıştırılmasına İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapılmasına ait komisyon raporu, Karadeniz Ereğli Belediyesi Servis Aracı Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ait komisyon raporu, Karadeniz Ereğli Belediyesi Taksi Durakları ve Ticari Taksi Çalıştırılmasına ait Yönetmelikte değişiklik yapılmasına ait komisyon raporlarını dairesinden geldiği şekliyle kabul eden komisyon raporları oybirliğiyle kabul edildi.

Ereğli Belediyesinin 2017 mali yılı Gelir tarifesine ilave ve değişiklik yapılmasına ait komisyon raporu gereğince, belediye spor tesislerinde fiyatlandırma yapılması ve bazı milli bayramlarda çocuklara buraların ücretsiz olması konusu oybirliğiyle kabul edildi.

İŞLETME KURULUYOR Kdz.Ereğli Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğüne bağlı işletmelerin Kdz.Ereğli Belediyesi İktisadi ve Sosyal Tesis İşletmesi adı altında birleştirilmesi konusuna ait komisyon raporu kabul edildi.

Resmi kurumların imar plan tadilat taleplerine ait komisyon raporu ve Şahısların imar plan tadilat taleplerine ait komisyon raporu komisyondan geldiği haliyle kabul edildi.

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2017, 07:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER