Uysal, Osmantepe'yi önerdi!..

Uysal, Osmantepe'yi önerdi!..

Uysal, Osmantepe'yi önerdi!..

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ‘Üniversite Kampüsü’ konulu basın toplantısı düzenleyerek Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli yeni kampüs yerinin bir türlü yapılamamasını kronolojik sıralama ve belgeler sunarak değerlendirdi.
Kdz. Ereğli Muhtarlar Derneği Lokalinde düzenlenen toplantıda konuşan Uysal, göreve geldiği 2014 yılından bu yana TOKİ başkanlığı, Kültür Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Mal Müdürlüğü gibi devlet daireleri ile yazışmalarını ve belediye meclisinde alınan kararları referans göstererek, belediyenin bu konuda üzerine düşen görevleri yaptığını söyledi.
Eski hastane alanında bulunan binaların BEÜ tarafından yıktırıldığını belgeleri ile açıklayan ve askeri güvenlik bölgesi ilan edilen alana kampüs yapılamaması durumunda ise Osmantepe'yi alternatif olarak gösteren Başkan Uysal, mevcut yerin Millet Bahçesi olabilmesi için girişimde bulunacaklarını ifade etti.
Belediye olarak gereken her şeyi ve takibi yaptık
Belediyenin bu konuda çok sayıda yazışma yaptığını da vurgulayan Başkan Uysal, “Biz belediye olarak gereken her şeyi ve takiplerimizi yaptık. Toplumun herkesimi konuşurken biz alçak gönüllü bir şekilde bu konuda çorbada tuzumuz olduğu için mutluyuz dedik. Herkes çalıştı. Ancak burada aslında isimsiz anmayı düşündüğüm o günlerde bana destek olan arkadaşlarımız da var. Bunların başında rahmetli Yaşar Tetiker var. Onu da rahmetle anıyorum buradan. O da bizlere elinden geldiği kadar, karınca kararınca deriz ya o günlerde Yusuf Ziya Odabaş vardı, o da gönülden destek verdi.
Eski hastane yeri olmazsa alternatifimiz var mı?
Bizim gerek imar, gerek plan proje, gerek ilgili başkan yardımcılarımız bu konuda sizlerin tahmin edemeyeceğiniz kadar gayret içindeydiler. Şimdi ilçemizde yüksek öğretim gören öğrenci sayısının artmasını istiyor muyuz? İstiyoruz. Bu hemen olması mümkün olmayan bir şey. Peki, bu yerler eğer olmazsa bu yolculukta önümüze engeller çıkarsa bu yolda yazışmalar uzun sürerse eğer bu yolda burası olmazsa alternatifiniz var mı?
Kışla, Elmatepe, Potbaşı, Kavaklık, Kepez bölgesi
Evet var. Geleceğimizi planlarken uzun vadeli planlar yapmamız lazım. 5 yıl plan için çok kısa. 50 yıl sonra buraları kullanan kardeşlerimiz bizlere dua edeceği bir yer olmalı. Bu konuda da önerdiğimiz aklımızdan geçen alternatif yer Kışla, Potbaşı, Elmatepe, Kavaklık, özellikle de Kepez bölgesini ilgilendiren bir arazi ve Kdz. Ereğlimizin hem ilçe merkezinin trafiğini arttırmayacak, sıkıştırmayacak hem de ileride fakülteler kampüsü yüksek okulların olabileceği hem de yıllar sonra Kdz.Ereğli'de bir üniversite kurmanın temellerinin atılacağı bir yer.
240 dönümlük bir arazi.100 yıllık köklü üniversite yeri
Bu yer Alaplı'ya 10 bin 600 metre, terminale 3 bin 200-500 metre, Ereğli merkezine 3 bin 200 metre. Yani 3 kilometre terminal ve merkezden, Alaplı'ya da 10,5 kilometre. Bu yol çevre yolu yani terminale girecek çevre yolunun hemen yanı. 240 Dönümlük bir arazi. Yıllarca 100 yıl köklü bir üniversitenin kuruluşuna kadar gidebilecek bir nokta.
Bülent Ecevit Üniversitesi'nin tahsisli yeri olarak kalacak
Bugünden bu planları yapmak bu planları kurgulamak geleceğimizin daha iyi ve güzel olmasını düşünüyor isek bu şekilde hareket etmemiz yani biz orası olmadığı zaman ikinci alternatif olarak burasını sunmamız lazım. Peki, bu yerden vazgeçtik mi? Tek cümle söylüyorum, hayır. Bu yerler Kdz. Ereğli Belediyesi'nin veya Bülent Ecevit Üniversitesi'nin kesin tahsisli yeri olarak kalacak, kalmaya devam edecek.
Yemyeşil bir alan olarak Millet Bahçesi ve gezinti alanı
Peki, bu yere eğer bina yapamazsak, bu yerde ne yapabiliriz? Madem ki buralara bina yapmak için uzun yollardan geçip izinler alacağız, belki de bu müsaadeler alınmayacak o zaman bende buradan 38-40 dönümlük arazinin Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın desteklediği, tam destek verdiği Millet Bahçesi olarak yemyeşil alan olarak bir rekreasyon, bir gezinti alanı olarak kalması için mücadele edeceğim. Çünkü gözüme şöyle bir hayal geliyor, bir taraftan devlet hastanesinin olduğu alan bir park alanı, bir tarafta Göztepe çünkü Göztepe'deki yazışmalarımız da yaklaşık 3,5-4 yıldır devam ediyor. Göztepe bir taraftan ortada 2 bin 200 metrelik sahil koridorumuz ve limanda da teknelerin olduğu bir ilçe.
Hiçbir zaman belediye olarak kampanya yapmadık
Söz konusu alanın askeri güvenlik bölgesi olması yönünde kampanya yürüttüğüne yönelik bazı STK ve siyasilerin yaptığı eleştiriler yapıldığı sorusuna da yanıt veren Başkan Uysal, “Kdz. Ereğli Belediyesi Belediye Başkanı hiçbir zaman bir kampusun eski devlet hastanesi yerine yapılmaması için kampanya başlatmamıştır. Varsa bilen, söylesin. Kdz. Ereğli Belediyesi kaymakamlıkla anlaşıp Askeriye’ye devretmiştir görüşü de yanlış. İtirazı olan varsa buyursun gelsin, iddiasını kanıtlasın. Belgeler burada, yazışmalar burada. İsteyene Kdz. Ereğli Belediyesi’ndeki tüm arşivlerimiz hazır. Kim yazışma yapmış o zaman? Bir tane yazışma yapıp da kayda giren.
Belediyenin üniversite kampusu yeri belirleme yetkisi yok
Başkan Uysal, gazetecilerin soruları üzerine de belediyenin üniversite kampusu yeri belirleme konusunda yetkili olmadığını belirterek “Bizler o kadar çok sahiplendik ki ilçemize çok şey katacağı için üniversiteye yük olmadan takip ederiz dedik. Bu konu rektörlüğün, Yüksek Öğretim Kurumlarının ve planlamanın işi. Bu konudaki karar, askeri ve politik bir karar. Bizlerde belediye başkanı olarak gönüllü olarak takipçisiyiz.
İlçemize hayırlı ne hizmet geliyorsa, biz yanında oluruz
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin görevi kampüs kurmak değil. Yalnız gerek siyasal, gerek başta muhtarlar olmak üzere tüm toplumsal kurumların birlikte olduğu için onlarla birlikte Kdz. Ereğli’yi hayırlı ne hizmet geliyorsa, gelmesi gerekiyorsa ‘biz yanında oluruz’ diyoruz. Ancak bizim engel olduğumuz düşünülebilir mi? Ben bölgemdeki gençlerimizin, çocuklarımızın yüksek eğitim görmesini en çok arzulayan kişiyim. Çünkü bir ülkede, bir bölgede, bir toplumda, küçültürsek bir ailede ne denli çok yüksek eğitim gören insan olursa o topluluk ya da o aile niteliğini artırıp bugün kazandığının çok daha fazlasını kazanır yarın.” yanıtını verdi.
Toplantı sonrası muhtarların Ereğli’nin milletvekili olarak gördükleri Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a çıkıp üniversite isteme talebini de bölge milletvekillerine ileteceğini kaydeden Başkan Uysal, ilçedeki sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, esnaflar ve ilçe halkıyla birlikte olunduğu zaman çözülmeyecek bir sorun olmadığını vurguladı.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2018, 00:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER