Ve Keleş patladı!...

KELEŞ, KARADENİZ EREĞLİ ÜNİVERSİTESİ İSTİYORUZ!

Ve Keleş patladı!...

Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Arslan Keleş, “Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü ve yönetimi, Karadeniz Ereğli’ye, yeni bir fakülte verilmesi konusunda hiç de olumlu yaklaşım göstermiyorlar. Artık Devletimiz ilçelere de üniversite kuruyor. İsteğimiz de Karadeniz Ereğli’ye de bir üniversite kurulmasıdır” dedi.
Keleş, “ilçede Üniversite Kampüsü Kurulması Çalışmaları”na yönelik sorusu üzerine yaptığı açıklamada, Kaymakamlık Başkanlığında, Ereğli Belediyesi ile birlikte sürdürülen çalışmalarla kampus projesinin İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) hazırlatıldığını söyledi.
Karadeniz Ereğli’de BEÜ’ye bağlı 3 fakülte 2 meslek yüksek okulu, Alaplı İlçesinde de bir Meslek Yüksek okulu bulunduğunu hatırlatan Keleş, şöyle dedi:

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİ SAYIMIZ ÇOK DÜŞÜK
“Buralardaki üniversite öğrenci sayımıza bakıldığında ise BEÜ’den alması gereken öğrenci sayısından oldukça düşük. Halbuki, Eski Rektörümüz Mahmut Özer, Karadeniz Ereğli’nin en az 10 bin öğrenci yada nüfusunun yüzde 10’u kadar  öğrenci kapasitesine ulaşacağını söylemişti. Biz ise bu rakamlardan hala çok uzağız. Buradaki Eğitim Fakültemiz, Denizcilik Fakültemiz gelişmeye müsait. Bunların yanı sıra bir de Turizm Fakültemiz var. Bu fakültemiz de kağıt üzerinde gelişmeye müsait gözüküyor ama işlevsellik olarak ise çok müsait değil. 3-4 senelik fakülte olmasına rağmen halen yaklaşık 100 öğrencisi var. Gerek buradaki sebeplen, gerekse Turizm fakültelerinin pek rağbet görmemesi bunda önemli etken.”

REKTÖR YAKLAŞIM GÖSTERMİYOR!
Keleş, ilçede, eski Devlet Hastanelerinin bulunduğu alana yapılması planlanan kampüse yeni fakülteler talebinde bulunduklarını belirttiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bunlardan biri, halen BEÜ uhdesinde bulunan; açılış onayları gelmiş, Zonguldak’ta kurulmuş fakat yeri ve öğrencisi yok olan Mimarlık Fakültesi olabilir. Bunun yanı sıra yine BEÜ’nün YÖK’e başvurusu yaptığı Hukuk Fakültesi de Ereğli’ye alınabilir. Biz, bu iki fakülteden birinin de Ereğli’de olmasını talep ediyoruz. Fakat, anlamadığım bir şekilde, BEÜ Rektörü ve yönetimi, Karadeniz Ereğli’ye, yeni bir fakülte verilmesi konusunda hiç de olumlu yaklaşım göstermiyorlar. Burada yapılacak fakülte binası, hayırseverler tarafından yapılacak. BEÜ’nün bu konuda bir liralık dahi bir harcaması olmadı, olmayacak. Yerine de para vermedi.”

KARADENİZ EREĞLİ ÜNİVERSİTESİ İSTİYORUZ!

Mevcut şartlarda, 3 fakülte ile ilçedeki yüksek öğrenim sayısının büyüyeceğini göremediklerini dile getiren Keleş, şunları söyledi:
“Benim anladığım, karşılaştığımız bu direnç noktasında, Karadeniz Ereğli’nin kendine ait bir üniversiteye kavuşmasıdır. Adı ne olur bilemem ancak, Karadeniz Ereğli Üniversitesi’nin burada tesis edilmesidir. Bizim bu saatten sonra yapmamız gereken, Karadeniz Ereğli Üniversitesi kurulması noktasında girişimlerde ve faaliyetlerde bulunmaktır.

DİRENCİ ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUM
Ereğli’ye yeni fakülte kurulmasına ilişkin Zonguldak’ta Ereğli’ye karşı bir direnç var, bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Mimarlık fakültesi kurulmuş, Zonguldak’ta öğrencisi ve yeri yok. ‘Bunu verin. Biz fakülte binalarını yapana kadar Karadeniz Ereğli’deki BİLSEM binasında eğitime başlayalım’ istiyoruz, ‘olmaz’ deniyor. Her şeye engel çekiliyor. ‘Ereğli’ye yeni fakülte olmaz, siz hele bir kampüsü yapın’ diyorlar. Neden böyle ikinci plana atılıyoruz, ilçenin büyümesine engel çekiliyor anlamış değilim. Eğer BEÜ yönetimi tarafından böyle engel çekilecekse, hiç başlamadan buna bir son vermek lazım. Ereğli’de bir lobi oluşturup, Karadeniz Ereğli Üniversitesi kurulması noktasında harekete geçilmelidir.

EREĞLİ’DE ÜNİVERSİTE KURULMALIDIR.
Ereğli’nin burada haklı bir talebi var. Kaymakamlığımızla, belediyemizle, TSO’muzla ve ilçemizdeki tüm sivil toplum kuruluşları ile ortak arzumuz Karadeniz Ereğli’yi yüksek öğrenim konusunda büyütmektir. Bu büyümenin de hep BEÜ bünyesinde olmasını istiyordum ancak, görmüŞ olduğumuz direnç bizi soğutuyor, iş yapmaktan ayaklarımızı geriye doğru itiyor. Buraya zoraki bir şeyler veriliyor gibi bir hava var, biz dilenci değiliz, hakkımız olan bir şey istiyoruz. Kaldı ki Ereğli’ye öğrenci de, öğretim üyesi de gelir. Artık Devletimiz ilçelere de üniversite kuruyor. İsteğimiz de Karadeniz Ereğli’ye de bir üniversite kurulmasıdır. Böylelikle biz de kendi göbeğimizi kendimiz kesmiş oluruz.”

Gündem

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2020, 09:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER