Yavuz'dan 'yapılandırma' uyarısı!

Yavuz'dan 'yapılandırma' uyarısı!

Yavuz'dan 'yapılandırma' uyarısı!

Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Sami Yavuz, 7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yavuz Gündem'e yaptığı açıklamada kanunun 18 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
Yavuz, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Söz konusu kanunla, kesinleşmiş vergi ve diğer borçları ödeme kolaylıkları, geçmiş dönemlere ilişkin matrah ve vergi artırımında bulunan mükelleflere ayrıcalıklar, işletmelerdeki emtia, makine, teçhizat ve demirbaş kayıtlarına ilişkin  cezasız düzeltme imkanı, kasa ve ortaklardan alacaklar hesabının cezasız ve faizsiz düzeltilmesi, ihtilafların sulh yoluyla sonlandırılması, yurtiçi ve yurtdışı bazı varlıkların belli tarihe kadar vergisiz ve ayrıcalıklı imkânlarla milli ekonomiye kazandırılması, beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş gelir ve kazançların zam ile faizsiz pişmanlıkla beyan edilmesi ile 6552, 6736 ve 7020 Sayılı Kanunlar kapsamında ödemeleri devam eden borçlar için peşin ödeme indirimi gibi imkanlar getirilmiştir.
Söz konusu Kanun ile 31 Mart 2018 tarihi itibarıyla ödenmemiş vergi borçlarının gecikme faizi ve zamlarında yurt içi üretici fiyat endeksi oranında güncelleme, peşin ödemelerde yurt içi üretici fiyat endeksi tutarından %90 indirim, trafik para cezaları ve diğer idari para cezaları asıllarında %25 indirim, taksitli ödeme seçeneği tercih edilmesi halinde ilk taksitin süresinde ödenmesi şartıyla ikinci taksit ödeme süresi içinde geri kalan taksitlerin tamamının ödenmesi halinde yurt içi üretici fiyat endeksi tutarından %50 indirim, trafik para cezaları ve diğer idari para cezaları asıllarında %12.5 indirim, vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50'sinin silinmesi, vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında yüzde 80'e varan indirim, yapılandırılan borçların Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi üzerinden anlaşmalı bankalar banka kartı, kredi kartı banka hesabına havale yöntemi ve yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile ödenmesi, 6552, 6736 ve 7020 sayılı kanun kapsamında ödemeleri devam eden borçlar için peşin ödeme indirimi, vadesi 31 Aralık 2013 tarihinden önce olan 100 TL ve altındaki borçların silinmesi gibi önemli imkanlar getirilmiştir.
Vergi dairelerine 31 Mart 2018 tarihinden önceki dönemlere ait vergi, resim, harç ve bunlara ilişkin cezalar ile gecikme faizi ve gecikme zammı alacakları, 31 Mart 2018 tarihinden önce verilen askerlik, seçim, trafik, nüfus, karayolu taşıma, otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş idari para cezaları ile RTÜK idari para cezaları, kanunun yayımlandığı 18 Mayıs 2018 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olan vergi dışındaki diğer amme alacaklarından takip için vergi dairelerine intikal edenler için başvurulabilir.
Kesinleşmiş borçlarda; borç asıllarının tamamı, gecikme faizi ve zammı yerine yurt içi üretici fiyat endeksi oranları esas alınarak güncellenen tutar, vergi aslına bağlı olmayan cezaların %50'sinin ödenmesi gerekmektedir. Bu durumda vergi aslına bağlı olan cezaların tamamı, vergi aslına bağlı olmayan cezaların kalan %50'si, gecikme faizi ve zammı gibi fer'i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.
Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş idari para cezalarının tamamı, faiz, gecikme faizi ve zammı gibi fer'i alacaklar yerine yurt içi üretici fiyat endeksi oranları esas alınarak güncellenen tutar tahsil edilecektir. Bu durumda faiz gecikme faizi ve zammı gibi fer'i alacakların tamamı silinerek tahsilinden vazgeçilecektir.
Davaya konu olan ihtilaflı vergi alacakları ile idari para cezaları da bu kanun kapsamında yapılandırmaya konu edilebilmektedir. İhtilaflı vergi alacakları dava aşamasına ve karar durumuna göre %80'e varan oralarda indirimlerle yapılandırma başvurusuna konu edilebilecek ve sulh yoluyla vergi ihtilafları sonlandırılabilecektir.
Başvurular Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi üzerinden, bağlı bulunulan vergi dairelerine şahsen veya posta yoluyla yada e-devlet üzerinden yapılabilecektir. Başvuruların 31 Temmuz 2018 tarihine kadar yapılması gerekmektedir."
Yavuz, mükelleflerin 2013-2017 yılları arasında defter ve belgelerinin incelenmemesi için Gelir ve Kurumlar vergisi, Gelir ve Kurumlar stopaj ve katma değer vergileri bakımından matrah artırımına gidebileceklerini belirterek, bununla ilgili son müracaat tarihinin 31 Ağustos 2018 olduğunu ödemenin ise 6 eşit taksitle yapılacağını da sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER