Çaturoğlu 2017 Yılı Bütçe görüşmelerinde konuştu

Çaturoğlu 2017 Yılı Bütçe görüşmelerinde konuştu

Çaturoğlu 2017 Yılı Bütçe görüşmelerinde konuştu

AK Parti ZonguldakMilletvekili Faruk Çaturoğlu; Plan ve Bütçe Komisyonunda Aile ve Sosyal Bakanlığını2017 Yılı Bütçesinin görüşmelerinde söz alarak konuşma yaptı.

PKK terör örgütü tarafından şehit edilen Mardin Derik KaymakamıMuhammet Fatih Safitürk’e Allah’tan rahmet ve Türk Milletine başsağlığıdileyerek konuşmasına başlayan Çaturoğlu, Aile ve Sosyal PolitikalarBakanlığının hizmetleri, engelli bakım ücretlerini belirleme kriterleri, şehit,gazi ve engellilerin problemleri, TV’lerdeki evlilik programları, Zonguldak’ayapılacak olan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Sosyal Hizmet Binasıile personel ihtiyacını gündeme getirdi.

Çaturoğlu konuşmasına şöyle devam etti; “Konuşmamın başındaşehit edilen Derik Kaymakamımız Muhammet Fatih Safitürk kardeşimize Cenab-ıAllah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor, ulusumuzun başı sağ olsundiyorum ve burada, bir kez daha, ülkemizin bölünmez bütünlüğüne kasteden terörörgütlerini doğrudan ya da direkt olarak destekleyenleri şiddetle ve nefretlekınıyorum.

2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızınkurulmasıyla ülkemizde sosyal politika uygulamaları kurumsal bir kimlikkazanmıştır. Böylece, sosyal devlet ilkesi hayata geçirilmiştir. Sosyalyardımlar, aile ve toplum hizmetleri, çocuk hizmetleri, kadına yönelikhizmetler, engelli ve yaşlılara yönelik hizmetler, gazi ve şehit yakınlarınayönelik hizmet alanlarında ve buna benzer bütün hizmet alanlarında elde edilenciddi ilerlemeler ülkemizin sosyal politikalar tarihinde bir dönüm noktasınıoluşturmuştur. Elbette dört yıl önce kurulmuş bir bakanlık olarak mutlakaeksiklerimiz gediklerimiz vardır ama ben Bakanlığımızın çok başarılı çalışmalaryaptığını ve buna da devam edeceğine sonsuz inancım bulunmaktadır.

ENGELLİ VE ENGELLİYAKINLARINA YAPILAN YARDIMLAR

Yapılan hizmetlerin ayrıntılarına Sayın Bakanımız sunumdagirmiştir, bunlara tekrar bizim herhangi bir şey söylememiz mümkün değil ancakuygulamada karşılaşılan birtakım sorunlar var, onlara değinmek istiyorum. Bizsahada sık sık bunlardan dolayı eleştiri alıyoruz. Bunlardan bir tanesi,engelli ve engelli yakınlarına yapılan yardımların tespitinde, aile geliriuygulamasında asgari sınırın artırılmasını istiyor engelli yakınları, çünküengelli bireylere bakmanın diğer bireylere bakmaktan daha zor ve daha masraflıolduğunu ifade ediyorlar.

ŞEHİT YAKINLARI,GAZİLER VE ENGELLİ BİREYLERİN SORUNLARI

2014 yılından beri şehit yakınları, gaziler, gazi yakınları,engelli bireyler, ağır engellilerin refakatçileri ve yaşlı bireylerin demiryolları, deniz yollarına ait araçlardan ve diğer araçlardan ücretsiz veyaindirimli yararlanmaları sağlanmıştır. Bu konuda onların adına sizlere teşekkürediyoruz ancak bu konuda bu ücretlerin yetersiz olduğu tartışmaları vardır. Öteyandan, tespit edilen ücretlerin de zamanında ödenmediği noktasında sahada bizeşikâyetler gelmektedir. Bu konuda biraz daha hassas olunmasını biz arzuediyoruz. Diğer bir konu da şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetleralanındadır. Burada özellikle gazilerimizden gaziler arasında farklılıklarolduğuna dair ve bunların giderilmesi yönünde talepler gelmektedir. Bu konudada Bakanlığımızın çalışma yapmasını arzu ediyoruz. Engellilerimizin birtakımsıkıntıları var. Mesela işitme cihazlarında beş yıl süre veriliyormuş. Tabii,bunları SGK veriyor, direkt bizim Bakanlığımızla ilgisi yok ama bu cihazkırıldığında veya çalındığında, kaybolduğunda gidip bunu kendi ücretiyle almadurumu söz konusu oluyor. Bu da engelliler açısından sıkıntı verici bir durum.Yine, akülü sandalye tahsisi, bu konuda da SGK’nın çok güçlük çıkardığınısöylüyor gerek engellilerimiz gerekse engelli derneklerimiz. Bu konuda dasizden dolaylı olarak yardım bekliyorlar.

ENGELLİLERE YÖNELİKİŞKUR KURSLARI

İŞKUR tarafından engellilere yönelik meslek edindirmekurslarında günlük kurs saatlerinin sekiz saat olduğunu, oysa engellinin sekizsaat normal insan gibi bunlara dayanamayacağını, beş saate düşürülmesini talepediyorlar.

TV’LERDEKİ EVLİLİKPROGRAMLARI

Benden önce birkaç arkadaşımız da konuya değindi yanitelevizyondaki evlilik programları ve onlara benzer programlar toplumun aileyapısını bozmaktan başka hiçbir işe yaramıyor. Bu konuyu çok defalar dilegetirdik ama bir kez daha dile getirelim. O konuda Bakanlığımız buna müdahaleetsin diyoruz.

ZONGULDAK AİLE VESOSYAL POLİTİKALAR İL BİNASI VE SOSYAL HİZMET MERKEZİ

Zonguldak’ta bir il binası projemiz var. Çevre ve Şehircilikİl Müdürlüğü buraya bir fiyat biçmiş ancak, proje yapıldıktan sonra o paralaraburasının yapılamayacağı ortaya çıkmış. Bir şey yapmışlar oraya, “Tenis kortu.”demişler. Tenis kortu dediğimiz 100-200 bin liralık bir şey, proje 11 milyonliralık. Kaldı ki Zonguldak çok eski tarihten beri bu tenis kortu gibi birtakımtesislere alışık bir şehir. Yani o tenis kortunu o binanın içeri sindençıkarsak en fazla 10 milyon 800 bine düşer bunun maliyeti. Buna bir noktakoyalım, örnek bir proje. O uygulansın ve hayata geçsin.

PERSONEL İHTİYACI

Çeşitli kademelerde 50civarında personele ihtiyacımız var. Onu da karşılarsanız size Zonguldak olarakminnettar kalırız.” diyen Çaturoğlu; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyetkililerine teşekkür ederek, Bakanlığın 2017 Yılı Bütçesinin hayırlara vesileolmasını diledi.  


Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2016, 07:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER