Çaturoğlu'ndan istihdam müjdesi

Çaturoğlu'ndan istihdam müjdesi

Çaturoğlu'ndan istihdam müjdesi

 

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu; TTK’ya bağlı maden ocaklarının tekrar rödövans yoluyla işletilmesi, yatırım yapılması ve istihdam sağlanması amacıyla 3213 sayılı Maden Kanununun Geçici 29 uncu maddesinde düzenleme yapıldığının müjdesini verdi.

Milletvekili Çaturoğlu yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Türkiye Taşkömürü Kurumu Armutçuk Müessesesinin uhdesinde bulunan ve daha önceden rödövans usulüyle HEMA madencilik tarafından işletilmekte iken HEMA’nın terk etmesiyle sözleşmeleri sona eren sahalar, TTK tarafından iki kez ihaleye çıkılmasına rağmen maliyet artışlarının fiyat farkı olarak ödenmesi ihale şartname ve sözleşmelerine yansıtılmaması sebebiyle ihaleye teklif veren çıkmamıştı. Bu sahaların işletilememesi sebebiyle de, İlimizde hem yatırım, hem istihdam hem de üretim kaybı ile karşı karşıya kalınmıştır.

Maliyet artışlarının fiyat farkı olarak ödenmesinin yeni ihale sözleşmelerine de yansıtılması amacıyla, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğünün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdinde yaptığı girişimlerin yanı sıra, benimde uzun süredir üzerinde çalıştığım hem Bakanlık hem de Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığım ısrarlı takibim ve girişimlerim sonucunda Soma Yasası olarak bilinen 6592 Sayılı Kanunla 3213 Sayılı Kanununa eklenen Geçici 29 uncu maddesinin yeniden düzenlemesini öngören teklifim Plan ve Bütçe Komisyonundaki Partimizin üyeleri ile CHP ve MHP’li üyelerin de desteğiyle 1/796 sayılı torba yasa tasarısına 11.madde olarak girmiştir. Yapılan bu düzenleme ile maliyet artışlarının fiyat farkı olarak ödenmesi, yeni yapılacak ihale sözleşmeleri ile 6592 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği 18.02.2015 tarihinden sonra yapılan sözleşmelere de yansıtılmak suretiyle bu kaybın önüne geçilmiş olunacaktır. Kanun tasarısı önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşülerek yasalaşacaktır.

Söz konusu madde yasalaştıktan sonra Armutçuk’ta HEMA tarafından işletilen sahalar ile Kandilli’de Deka ve Balçınlar Madencilik tarafından işletilmekte iken Fetö soruşturması kapsamında Türkiye Taşkömürü Kurumuna devredilen ocaklar ile TTK’nın elinde bulunan ve işletilmeyen ocakların rödövans yoluyla tekrar işlettirilmesi için yeniden ihaleye çıkılacaktır. Umut ediyoruz ki bu düzenleme ile ocakların tekrar işletilmesi, yatırım yapılması ve ilimizden yaklaşık 1500-2000 kişinin istihdamı sağlanarak, bu düzenlemeden 10 bin kişi istifade etmiş olacaktır. Dolayısıyla ilimiz verdiğimiz sözlerden birisi daha gerçekleşmiş olacaktır.

3213 sayılı Maden Kanunun Geçici 29 uncu maddesinin yeniden düzenlenmesinde başta Sayın Başbakanımız, Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Tasarının hayırlı olmasını temenni ediyor, kamuoyuna saygılar sunuyorum.

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2016, 06:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER