Demirtaş,görüşmeleri tamamlanan Anayasa taslağı hakkında komisyonda konuştu

Demirtaş,görüşmeleri tamamlanan Anayasa taslağı hakkında komisyonda konuştu

Demirtaş,görüşmeleri tamamlanan Anayasa taslağı hakkında komisyonda konuştu

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş TBMMinde görüşmeleri tamamlanan Anayasa taslağı hakkında komisyonda konuşma yaptı. 

“Türkiye’nin anayasal düzenini temelinden sarsacak bir rejim değişikliğinin görüşüldüğünü ve devletin anahtarlarının bir kişiye teslim edileceğini” öne süren Demirtaş, komisyon üyelerine yeterli söz verilmemesini eleştirdi. Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü;

“BİZ SUSARSAK, TÜRKİYE SUSAR”                                        

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Anayasa Komisyonu’nda partisinin komisyon üyelerine yeterli söz vermeyen Komisyon Başkan Vekili Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz’e , “Siz iktidarsınız, bir susturucu değil, konuşturucu olmanız gerekir. Biz susarsak Türkiye susar” diyerek tepki gösterdi. “ Anayasa görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekillerine yeterli söz verilmediğini, 10 günde böyle bir rejim değişikliğini içeren anayasa görüşmelerinin yapılamayacağını, rejim değişikliklerinin sayfalara ve saatlere sığmayacağını”  belirterek şöyle dedi:

 “Bizler de muhalefetin, toplumun diğer kesimlerinin sesiyiz ama maalesef - Sayın Başkan, sözümü yine kişisel olarak algılamayın ama - susturucu gibi çalışıyorsunuz. Bakın, bizi susturamazsınız. Buna yetkiniz yok. Ayrıca, bizi susturmamalısınız da. Siz iktidarsınız, bir susturucu değil konuşturucu olmanız gerekir Sayın Başkanım. Değerli milletvekilleri, biz susarsak Türkiye susar. Bizi susturursanız Türkiyeyi yönetemezsiniz, Türkiyeyi felakete götürürsünüz. Biz susarsak, bizi susturursanız iktidarınız da meşruiyetini yitirir, gayrimeşru hâle gelir. Rejim değişiklikleri -dediğim gibi- bu şekilde götürülemez, olmamalıdır. Ben, o vesileyle,  bu yönetimi kınıyorum.”

“YAPTIKLARINIZ AZ OLMUŞ”

MHP temsilcisi vekillerin anayasa değişikliğinin gerekçesi olarak Türkiye’nin içinde bulunduğu ortamı ileri sürdüklerini ifade eden Demirtaş şöyle devam etti:

“15 Temmuzu doğru analiz edemezsek doğru sonuçlar çıkartamayız, yanlış sonuçlar çıkartırız. 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren komutanları kim bu görevlere atadı? Kimin imzası var o atamaların altında? Bunu iyi analiz etmemiz lazım. Burası çok önemli. Yine, Türkiyeyi 15 Temmuza hangi nedenler sürükledi? Kimin hataları sonucu biz 15 Temmuz gecesini yaşadık?

Şimdi, tabii, şu an için, Türkiyeye 15 Temmuz gecesini yaşatanları devletin içine yerleştirenlere, 17-25 Aralık operasyonlarına kadar bir koalisyon yapan, ortaklık yapan ve aynı amaç için farklı yollardan yürüyenlere ve bize göre son derece başarısız ve Türkiyeyi yönetemeyen bir iktidara, Sayın Parsak, yani MHP yönetimi diyor ki: ‘Yaptıklarınız az olmuş, size daha çok yetki verelim, Türkiyeyi iyice batırın.’

“BU YETKİLERDEN ZALİM BİR DİKTATÖR ÇIKAR”

Bu sorunların çaresi olarak da kuvvetlerin tek kişide toplandığı Türk tipi Başkanlık rejimini n önerildiğini belirten Demirtaş, “Bakın, millet Başkanlık rejimine alerji duyuyor diye adını dahi değiştirdiniz. Aslında, bu işin adının ne olduğunun hiçbir önemi yok, ama bu teklifte, her hâlükârda fiilen rejim değişikliği önerilmektedir. Bu yetkileri kime verirseniz verin, bu yetkiler bir zalim diktatörü ortaya çıkartır. Bakın, diktatörün kim olduğunun önemi yok. Bizim Genel Başkanımıza da verebilirsiniz. Bu yetkilerden zalim bir diktatör çıkar arkadaşlar” dedi.

“ZEHİRLİ TEKLİF”

15 Temmuz sonrası yaşananların  MHP sözcüsü Mehmet Parsak tarafından Türkiye’nin Beka sorunu olarak anlatıldığını ifade eden Demirtaş, bunun abartı olduğunu, ancak Türkiye’nin Beka sorununu ortaya çıkaran bu anayasa değişikliklerinin kendisi olduğunu, ifade eden Demirtaş şu görüşleri dile getirdi: “Bu teklifle, Anayasa’nın ilk dört maddesi arkadan dolanarak kaldırılmak isteniyor, bizim görüşümüz bu yönde. Bakın, Türkiye Cumhuriyeti’nin içi boşaltılıyor, devletin taşıyıcı kolonları tamamen çökertiliyor. Tamamen Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkacak bir teklif. Ve bu teklif, bize göre zehirli bir tekliftir arkadaşlar; Anayasa’nın bir maddesini bile bu teklifle değiştirirsek tüm Anayasa zehirlenir, çünkü sistematiği bozuluyor her yönüyle. ‘İlk dört maddeye dokunmadık’ diyorsunuz ama, maalesef, bu değişiklikle ilk dört madde kâğıt üzerinde kalıyor.

Burada bir başka dayanağınız da Sayın Cumhurbaşkanının, darbeci Kenan Evren’in kendisi için çıkarmış olduğu yürürlükteki Anayasa’yı bile çiğnediğini ve suç işlediğini iddia ediyorlar. MHP o görüşte, yani “Fiilî bir durum var.” deniliyor, fakat eğer böyle bir fiilî durum varsa, burada yapılması gereken, o suçu ortadan kaldırmak değil, suç işleyeni mahkemede yargılamaktır. Hukuk devletlerinde böyle olur arkadaşlar, demokratik ülkelerde böyle olur.”

“MUTABAKATI BOZUYORSUNUZ”

Anayasaların uzlaşma metinleri olduğunu, içinde Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Süryani, Sünni, Alevi, bu topraklarda yaşayan herkesin bulunduğunu belirten Demirtaş, “ Şimdi, bakın, ne yapıyorsunuz? Doksan üç yıllık toplumsal mutabakatı bozmaya çalışıyorsunuz. İki parti bizleri dışlayarak toplumsal mutabakatı bozuyorsunuz. Bu değişiklik, doksan üç yıllık toplumsal mutabakatı bozuyor arkadaşlar. Bu şekilde, yapılan bir şeyle toplumun huzuru kalmaz. Türkiye’nin bu noktaya gelmesini bizim kabul etmemiz mümkün değil ” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2017, 08:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER