KANDİLLİ MUSTAFA AYDIN´I KONUŞUYOR

KANDİLLİ MUSTAFA AYDIN´I KONUŞUYOR
gundemeregli.com-CHP’nin en iddialı olduğu beldelerin başında gelen Kandilli’de ki CHP Belediye Başkan Adayı Mustafa Aydın’ın 8 Mart Dünya Kadınlar gününde gerçekleştirdiği ve Kandilli ile Gökçeler´de bulunan yüzlerce bayanın büyük ilgi gösterdiği yemek organizasyonunun yankıları sürerken, Aydın Kandilli için iddialı projeler ile seçmenden oy istemeye devam ediyor.

Kandilli ve Gökçeler’de ki seçmenin büyük bir bölümünün bağrına bastığı Aydın, ekibi ile birlikte kapı kapı dolaşarak, destek turlarını sürdürüyor.

Gittiği her yerde halkın sıcak ve samimi ilgisi ile karşılaşan Aydın, 30 Mart seçimlerine  17 gün kala  çalışmalarını iyiden iyiye yoğunlaştırdı.

Yaptığı kahve toplantılarının yanı sıra, konutları da tek tek gezen Aydın, Kandilli’den başta göç olmak üzere, ulaşım, sağlık, eğitim, alt yapı ve sosyal yatırımlar konusunda önemli projelere ihtiyaç bulunduğunu anlatıyor. Aydın, kimseyle kavga etmeden, Kandilli ve Gökçelerde önemli çalışmalara imza atacaklarını kaydetti.

Aydın burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Kandilli’de çalışan vatandaşların birçoğunun çalıştıkları yerde oturmadıklarını ve bunun sağlanması gerektiğinin altını çizerek şu görüşlere yer verdi:

“Kandilli Beldesi gerçekten çok güzel günlerden bu günlere geldi. Bu bir anıdır sadece; Kandili’nin bir daha öyle bir güne dönme şansı için biz bu göreve talibiz. Bizim istediğimiz Kandilli’ deki o yaşantının geri dönmesi için mücadele verip, beldemizin o eski günlere gitmesi için bir başlangıç yapmak istiyoruz.

KANDİLLİ’DE KİRALAR UCUZ

Kandilli’nin 2 türlü problemi var! Hem sosyal olarak bu işe eğilmemiz lazım, hem de ekonomik olarak irdelenmesi lazım ,Kandilli’de TTK Armutçuk müessesi, HEMA kömür işletmeleri, Borcam tesisleri mevcut. Bakıyorsun küçük bir alanda bayağı bir tesis var. Beldeye bu kadar yatırım yapılmış! Getirisi Kandilli’ye hiç yok. Mesela gelen işçilerin yarısından fazlası Kandilli dışında yaşıyor. Hep taşımacılıkla, köylerinden Ereğli’den ve çevre ilçelerden geliyorlar. Özellikle hep buralara yerleşmişler. Asgari ücretle yaşayan vatandaş bile Ereğli’ye taşınmayı düşünüyor yada taşınıyor. Vatandaş neden Kandilli’den göç ediyor? Bizim araştırmalarımıza göre en büyük sorun; sosyal ihtiyaç. Ekonomik derseniz Kandillide ev kirası daha ucuz. Ereğli’de pahalı. Kiranın ucuzluğunun yanı sıra taşımacılık masrafını ödeyen işçiler nedense, Ereğli’de oturmayı tercih ediyor.

SORUNLAR BÜYÜK

Eğitim konusunda aslında hem lisesi, hem okulları yeterli seviyede. Taşımacılık eğitim olayı var. Zaten devletin uygulamaları da bu yönde. İnsan oturmuyor. Kısacası nüfus olmadığı zaman; o tesislerin hiçbir getirisi olmuyor.

Ticaret ölmüş! Ticaretin ölmesi zaten yarı yarıya nüfusun taşınması anlamına geliyor. Sağlık konusunda şu an aile hekimliğine dönüşmüş durumda. Aile hekimleri çalışıyorlar. Yani halkın günlük ihtiyacında kullanabileceği ve yazın veya kışın faydalanabileceği tesis hiç yok. Gençlerle ilgili hiçbir yatırım yok. Özellikle genç nüfus için, gençlerimizin vakit geçirebilecekleri tek yer kahvehaneler. Birde eğitimli nüfustan kimse durmuyor beldede. Özelikle Öğretmenler önceden yani, Kandilli’nin nezih olduğu dönemlere baktığınızda; orada çalışan mühendisinden, öğretmenine kadar bütün eğitimli nüfus hepsi beldemizde oturuyordu. Bunlar güzelleştiriyordu aslında, yani toplum etkileşimi bu şekildeydi.

YOL BÜYÜK SORUN

Şimdi iki dönemdir baktığımızda; ulaşım sorunu ön planda. İşte en büyük sorunlardan bir tanesi beldemizin Ereğli ile bağlantı yolu sağlıklı değil. Yeni bir yol yapıldı bu yolun eksikleri var. Has bel kader yapıldı. İleride düzeleceğini sanıyorum. Yol bağlantılarının yapılması lazım. Bu yolu rahatlatmak lazım.

SOSYAL DONATILAR ŞART

İnsanların yerleşebilmesi için insanların sosyal ihtiyaçlarını giderecek olan park, bahçe! Gerekirse bir sinema salonu, herkesin ailecek oturabilecekleri bir mekan. Özellikle belediye tarafından desteklenmiş bu tür sosyal yatırımların yapılması lazım. İnsanların özendirilmesi lazım.

DOĞALGAZA GEÇİLMESİ GEREKİYOR:

Bizim amaçlarımızdan bir tanesi, ileriki dönemlerde tabi yasal sorumluluklar çerçevesinde doğalgazın Kandilli’de kullanılmaya başlaması lazım. Beldemiz doğalgazı kaldırabilecek düzeyde. Bununla ilgili bir proje çalışması yapılması gerekir. Biz bunu yapacağız.

Kandilli’nin güzelliklerinin halka anlatılması lazım. İnsanlarımız bu güzelliklerden faydalanabilir. Özellikle piknik alanları önemli.

Kandilli’den göçmüş insan nüfusu Alaplı ve Ereğli de çok var. Vatandaşlarımızın yazın oraya getirip vakit geçirmelerinin sağlanması lazım. Beldemize para bırakmalarını sağlamak lazım. Ekonomik olarak canlandırmak lazım. Bunlarla ilgili düşüncelerimiz var. Birde Kandilli insanının yıllardır bitirilemeyen sorunu var. Mesela bir düğün salonu yok. Belki çok amaçlı bir salon bu işi görebilir. Sadece düğün salonu olarak değil de çok yönlü ve amaçlı kullanılabilecek acil tesis ihtiyacımız var.

HALK PAZARI KÜÇÜLÜYOR

Son zamanlarda dikkatimi çekti. Ekonomik küçülmenin göstergesi Halk pazarımız. Perşembe günleri gelen esnaf sayısı iyice azalmış durumda.

Hatta Ereğli esnafı bırakmış pazarımızı. Sadece Kandilli esnaflarımıza kalmış Pazar. Bu hoş bir şey değil. Bu pazarın kalkacağı anlamına da geliyor. Bu halk pazarının canlandırılması için elimizden geleni yapmalıyız. Sorunları araştırmak lazım! Neden gelmediklerini, irdeleyip sorunlara çözüm bulmak gerekiyor. Kandilli’de Sağlık meslek lisesinin Ereğli’ye gelmesine müsaade edilmemeliydi. Bunların engellenmesi lazımdı. Artık yapacak bir şey yok. Onunla ilgili bir çalışma yapılmadı geçti yani! Sonuçta buda beldemiz için kayıp.

GERİLEYEN BİR BELDE VAR

1987 yılından beri Kandilli belediyesi var. Üzülerek görüyoruz ki, yaklaşık 30 yıldır sürekli olarak geri giden bir belde. Yani aslında zenginleşmesi, değişmesi gerekirken tamamen şu anda emeklilerin yaşadığı kasaba haline geldi. Şimdi bizim temel olarak üzerinde duracağımız şey; Bu seçim Kandilli’nin son şansı! Neden böyle oldu? Gökçeler belediyesi kapanmak zorunda kaldı. Aynı topluma hizmet eden belediyelerimizden biriydi. Sebebi nüfusun oradan göç etmesiydi. Şimdi Kandilli belediyesi ile birleştikten sonra Kandilli belediyesine zaman kazandırdılar. Bu birleştirme halka da sorulmadı.

DOĞRU PROJELER ŞART

Kandille’de bir değişiklik yapılmazsa; doğru şekilde projeler üretilip hayata geçirilmez ise ulaşacağı nokta hemen hemen aynı olacak.

Ben bayağı göç olduğunu biliyorum sadece Gökçelerden değil, Kandilli’ den de göç olduğunu biliyorum. Bu gidişle küçülmeye devam edecek. Eğer bir şeyler değişmezse, doğru projeler üretilmezse doğru yönetim oluşmazsa Kandilli için hayırlı olmayacak.

YEREL YÖNETİMLERE DEVREDİLMELİ

Birde devletin belediyelere bakış açısı da çok önemli. Aslında AKP hükümetinin başlangıç söylemlerinden biri; merkez yönetimin yetkilerini yerele dağıtmaktı. Şu anda geldiğimiz noktada yerel yönetimle tamamen devre dışı bırakıp merkeze çekilmeye doğru dönmüş durumda. İşte bu beldeleri de etkiliyor. Doğal olarak devletten gelen ödenekler nüfusa göre çok fazla değişmiyor. Bu gelen ödeneklerin, bir proje üretmeye ne kadar yeterli- ne kadar yetmezi tartışılabilir. Burada bence hem proje bakımında hem de teknik eleman bazında yakındaki kuvvetli belediyelerin gücünü kullanmak lazım. Çünkü siz ne yaparsanız yapın. Belli bir seviyede elemanın kalitede elemanınız olması mümkün değil. Beldelerde, bölgede bu tür beldelerde önemli olan projenin üretilmesi. Üretilme aşaması çok önemli. işte burada teknik elemana ihtiyaç var, bilgi ve tecrübeye ihtiyaç var. Burada ortak çalışma yaratabilmek bizim düşüncelerimiz içinde. Ereğli belediyesi ile beraber koordineli çalışmayı düşünüyoruz. Bu yönetim bazında değil proje bazın da. Bilgi ve tecrübelerinden faydalanılması lazım. Yani kısacası bölgenin yeniden inşa edilmesi lazım. Geleceğinin planlanması lazım. Ancak böylelikle önü açılabilir Kandillinin. Amacımızda budur.

GÜLLÜK GÜLİSTANLIK DEĞİL

Her yer güllük gülistanlık değil. 30 yıldır yıkılan bir bölgeyi sizin 5 yılda değiştirmeniz mümkün değil. Ama önü açacak şeyleri yapabilirsiniz. İşte bahsettiğimiz gibi, insanların sosyal ihtiyaçlarına dönük yatırımlarımızı yaptıktan sonra özellikle ulaşımı kolaylaştırmak çok önemli. Yani bizim şu anda bırakın Ereğli ile arasındaki bağlantıyı kendi bölge içimizdeki minibüs yolumuz dahi bozuk.

Bir kere bunların düzeltilmesi lazım. Ulaşımın rahatlatılması lazım. Yol medeniyettir sözüne uymak lazım. Su şebekesi, alt yapı sorunlarımız var. Özellikle kanalizasyonların yeniden revize edilmesi lazım. Su şebekeleri eski! Bunlar yaklaşık 30 yıllık su şebekeleri, tamir edilecekler. Bunların düzeltilmesi lazım. Yani altyapısı bitirilip sonra üst yapıya geçmek lazım. Yapılacak yatırımlarda kriterimiz şu. Ne yapılacak ise iyi düşünülecek en az 20 yıl hizmet edebilecek şekilde; bir kere yapılması lazım. Düşük bütçeli belediyeler buna dikkat etmek zorunda. Yoksa her yıl aynı şeyi yapmak zorunda kalıyorsunuz. Zaten olmayan bütçeyi olmaz hale getiriyorsunuz. Bunun içinde çok dikkatli çalışıp, çok dikkatli harcamak zorundayız.

5 YIL ÖNEMLİ

Kandilli’de bu önümüzdeki 5 yıl yapılanma süreci olmalı ve daha sonra gelecek yönetiminde önü açılmalı. Artık günlük harcamaların, keyfi harcamaların, gereksiz harcamaların gereksiz yatırımların zamanı değil.

TOPLUMSAL BARIŞI SAĞLAMAYILIZ

Kandilli birde şöyle bir şey yaşıyoruz. Değişen nüfus ile değişen kültür yapısı ortada. Beldemizde bulunan sanayi kuruluşları ile belediye kopuk. Birbiri ile uyumlu çalışma yok. Mesela belediye işletme ile kavgalı. Belediye bazı kurumlarla uyumlu çalışmak zorunda. Bu bölgenin faydasınadır. Kandillide geçen süre içerisine ayrışma oldu. Bunu hissedebiliyorsunuz. Taraflar kendi arasında bir türlü barışıp, bir araya gelemediler. Belediye başkanları muhtarlarla uyumlu değil. Ortak bir çalışma yok. Hiçbir zaman aynı fikir altında bir araya geldikleri yok.

Bunlar olmayınca sizler toplum içerinde gerekli pozitif etkiyi yaratamıyorsunuz. Veya herhangi bir yere, makama derdini anlatırken arkanızdaki gücü oluşturamıyorsunuz. Bu toplumsal barış diyebileceğimiz şeyin sağlanması lazım. Bunun sorumlusu da belediye başkanıdır. İşte biz bu birlikteliği sağlayacağız.”

MUSTAFA AYDIN KİMDİR

3 Ocak 1967 yılında Kandilli’de doğan Mustafa Aydın, İlk ve Orta öğrenimimi Kandilli’de tamamladıktan sonra 1984 yılında ise Ereğli Endüstri Meslek Lisesi Elektronik bölümünden mezun oldu. Aydın 1986 yılında Hacettepe Üniversitesi Ereğli Meslek Yüksek Okulu Elektrik bölümünü bitirdi. 1987 yılında Türkiye Taş Kömürü (TTK) Armutçuk Müessesinde Elektrik teknikeri olarak işe giren Aydın 2003 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirerek yüksek öğrenimini tamamladı. Halen Türkiye Taş Kömürü (TTK) Armutçuk müessesinde Elektrik Teknikeri olarak çalışmaya devam eden Aydın ayrıca işe girdiği günden bugüne kadar çeşitli birimlerde servis amirliği görevlerinde de bulundu. Şimdilerde Askeriyeye devir edilen Ereğli Liman İşletmeciliği Amirliği de yapan Aydın, sivil toplum kuruluşları, dernekler, Spor Kulüplerinde yöneticilik ve Başkan yardımcılığı yaptı. Özellikle Kandilli folklor derneği görevinde bulunduğu dönemlerde yurt dışına öğrenci göndererek Çekoslovakya da gösterilerde bulunmasını sağladı. Evli ve 1 kız Çocuk babası olan Aydın CHP Kandilli Belediye Başkan Adayı olarak yıllarca yaşadığı beldesine hizmet için yola çıktı.

 

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2014, 14:55
YORUM EKLE
YORUMLAR
efsane
efsane - 10 yıl Önce

SAYIN ; AYDIN size sonuna kadar katılıyorum ve gerçekten kandillimizi yaşanır bir belde haline getireceğinize inanıyorum. Ben de bu kandillimizde artık değişim olması gerektiğğini düşünüyorum . Size ve kandilli halkına saygılarımı sunuyorum. Bu seçimde size başarılar diliyorum...

SIRADAKİ HABER