TARIM ÇOK ÖNEMLİ

ORGANİK TARIMDA NE DURUMDAYIZ?
Bitkilerin üretimi, organik tarımın tümü içerisinde en anlamlı bölümdür. Organik tarım, temel olarak aşağıdakileri hedefleyen bir üretim yöntemidir:
Bitki ve hayvan atıklarının dönüşümünü sağlayarak uzun vadede toprağın verimini korumak amacıyla topraktaki besin elementleri tekrar toprağa kazandırılır, yenilenemeyen kaynakların kullanımını mümkün olduğu kadar azaltır, biyolojik çeşitliliği arttırır.
Doğal sistemler üzerinde hakimiyet kurmaya çalışmak yerine doğal sistemlerle çalışır, bileşik kimyasal ürünler (petrol kökenli) ve GDO (genetik modifikasyona uğramış organizmalar) kullanmaz.
Tarım ekosisteminin ve su kaynaklarının her anlamda kirliliğini önler ya da mümkün olan en düşük sınırlara indirger.
Tarım ürünlerini, biyolojik bütünlüğünü ve tüm aşamalarında temel niteliklerini korumak amacıyla dönüşüm yöntemlerine özellikle dikkat ederek işler
Tarım üreticilerine yeteri kadar gelir, iş tatmini ve sağlıklı bir çevre sağlar.
Organik Bitkisel Üretim Kuralları
Organik bitkisel üretim yetkilendirilmiş kuruluş ile sözleşme yapılarak onun kontrolünde yapılır.
Organik bitkisel ürün yetiştiriciliği yapacak müteşebbis geçiş sürecine alınır. Geçiş süreci, tek yıllık bitkiler ile mera ve yem bitkilerinde iki yıl, çok yıllık bitkilerde üç yıldır. Tek yıllık bitkiler ekim tarihi, çok yıllık bitkilerde hasat tarihi göz önüne alınır.
Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu veya kontrol kuruluşu; arazinin önceki yıllardaki kullanım durumu, yapılan uygulamalar, bölgedeki genel durum ve yetiştirilen ürünler, risk durumları, konu ile ilgili müteşebbis kayıtları ve raporlarının incelenmesi neticesinde geçiş sürecini uzatabilir ya da kısaltabilir.
Bir işletmede, organik tarım metodu ile üretilen ürün ile aynı tür ve çeşitten olan ya da bu ürünlerden kolaylıkla ayırt edilemeyen konvansiyonel ürünler bir arada üretilemez. Ancak, çok yıllık bitkisel ürünlerin üretiminde, aynı ürünün organik ve konvansiyonel üretiminin aynı işletmede yapılmasına yetkilendirilmiş kuruluş tarafından izin verilir.
Organik bitkisel üretim ekim ve dikim kuralları aşağıda belirtilmiştir.
Organik tarımsal çoğaltım materyallerinin özellikleri aşağıdaki şekilde olmalıdır.
Tohum; genetik olarak yapısı değiştirilmemiş, döllenmiş hücre çekirdeği içindeki DNA dizilimine dışarıdan müdahale edilmemiş, sentetik pestisitler, radyasyon veya mikrodalga ile muamele görmemiş biyolojik özellikte ve bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak üretilmiş olmalıdır.
Fide; organik tohum veya ana bitkiden elde edilmiş, bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak üretimi sırasında sentetik besleme ve büyütme maddeleri ile hormonların kullanılmadığı, toprak ve iklim koşullarına uygun olmalıdır.
Organik tarımda GDO’lu çoğaltım materyalleri kullanılmaz.
Organik bitkisel üretimde; 18 Ağustos 2010 tarih ve 27676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin Ek-1 A bölümündeki Gübre ve Toprak İyileştiriciler ile Ek-1 B bölümündeki Bitki Koruma Materyalleri başlığı altında yer alan maddelerin kullanımına izin verilir.
Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile sebzelerin bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi
Üretim miktarlarının, 2021 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %4,7, sebzelerde %0,3 azalacağı, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde %7,1 oranında artacağı tahmin edildi. Buna göre üretim miktarlarının 2021 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 67,9 milyon ton, sebzelerde 31,1 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 25,3 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
TÜİK Verileri
Türkiye İstatistik kurumu TÜİK de bitkisel üretimde düşüş olduğunu kaydederek son istatistiki bilgileri yayınladı.
Buna göre;
Tahıl üretiminin 2021 yılında bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi

Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2021 yılında bir önceki yıla göre %5,5 oranında azalarak yaklaşık 35,1 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Bir önceki yıla göre buğday üretiminin %7,3 oranında azalarak 19 milyon ton, mısır üretiminin %1,5 oranında azalarak 6,4 milyon ton, arpa üretiminin %6 oranında azalarak 7,8 milyon ton, çavdar üretiminin %3,6 oranında azalarak 285 bin ton, yulaf üretiminin %6,5 oranında artarak yaklaşık 335 bin ton olacağı öngörüldü.

Baklagillerin önemli ürünlerinden nohutun %12,7 oranında azalarak 550 bin ton, kuru fasulyenin %3,8 oranında artarak 290 bin ton, kırmızı mercimeğin %6,6 oranında artarak 350 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise %1,9 oranında azalarak 5,1 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Yağlı tohumlardan soya üretiminin %12,7 oranında artarak 175 bin ton, ayçiçeği üretiminin %14,7 oranında artarak yaklaşık 2,4 milyon ton olacağı öngörüldü.

Tütün üretiminin %5,2 oranında artarak 80,5 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise %8,8 oranında azalarak 21 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

Sebze üretiminin 2021 yılında bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi

Sebze ürünleri üretim miktarının 2021 yılında bir önceki yıla göre %0,3 azalarak yaklaşık 31,1 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde %1, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde %0,4 oranında azalış olurken, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde ise %2,3 oranında artış olacağı öngörüldü.

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden salçalık, kapya biberde %8,4, sivri biberde %7,3, sakız kabakta %7,3 oranında artış olurken, domateste %1,5, karpuzda %2,6, hıyarda %1,9 oranında azalış olacağı tahmin edildi.     
                                                                  
Meyve üretiminin 2021 yılında bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi

Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2021 yılında bir önceki yıla göre %7,1 oranında artarak yaklaşık 25,3 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada %0,9, üzümde %0,2 oranında azalış olacağı tahmin edilirken, şeftalide %2,7, kirazda %1,8, çilekte %18,2, zeytinde %44,3 oranında artış olacağı öngörüldü.

Turunçgil meyvelerinden mandalinada %10,4, portakalda %38,7, limonda %22, sert kabuklu meyvelerden fındıkta %5,3 oranında artış olurken antep fıstığında %66,3 oranında azalış olacağı tahmin edildi.

İncir üretimi değişim göstermemiş olup 320 bin ton olacağı tahmin edildi. Muz da ise %11,5 oranında artış olacağı öngörüldü.
 
 

YORUM EKLE