1 Köy karantinaya, 10 Köy ise gözlem altına alındı

Zonguldak´ın Ereğli ilçesinde “Nepal” türü şap hastalığı nedeniyle bir köy karantinaya alınırken, hastalığın yayılma ihtimaline karşı 10 köy de gözlem altına alındı.

1 Köy karantinaya, 10 Köy ise  gözlem altına alındı
Zonguldak´ın Ereğli ilçesinde “Nepal” türü şap hastalığı nedeniyle bir köy karantinaya alınırken, hastalığın yayılma ihtimaline karşı 10 köy de gözlem altına alındı.
Kdz. Ereğli ilçesine bağlı Soğanlı Yörük köyünde “Nepal” diye adlandırılan yeni bir tür şap hastalığına rastlandı. İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri yaptıkları incelemenin ardından Soğanlı Yörük köyünün iki mahallesini karantina altına alırken, köyün 10 kilometre çapında yakınında bulunan 10 köyü de gözlem altına aldı. Hayvanlara yeni belirlenen şap hastalığı türü Nepale karşı ilaç enstitüsü tarafından geliştirilen aşılar yapılmaya başlandı. Toplam 11 köyde hayvan alım satımı yasaklanırken, ilkbaharda yapılması gereken aşılar da şap hastalığı nedeniyle erkene alındı. Kdz. Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri Soğanlı Yörük köyünde şu ana kadar 300 hayvana şap aşısı yaptı. Hastalığın köyün yakınında bulunan bir besi çiftliğinden yayıldığı belirtilirken, Kdz. Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli Veteriner Doğan Kale vatandaşlara hastalık ve alınması gereken önlemleri anlattı. Kale vatandaşlara şu bilgileri verdi: “Basından da izlemişsinizdir büyükbaş hayvanlarda şap salgını var. Köyümüzde de böyle bir hastalık çıktı ve karantina uygulanıyor. Bu nedenle bakanlığımız ilkbahar aşısını erkene çekti. Bu yeni giren şapa karşı ilaç enstitüsü tarafından ilaç üretildi. Şimdi o aşılarımızı uyguladık. Köyümüzde karantina tedbirleri devam ediyor. Köyden de muhtarlık aracılığı ile anonslar yapılacak. Size gelecek ikinci bilgiye kadar hayvan alım satımı yasak. Dışarıya hayvan çıkartılması ve dışarıdan köye hayvan sokulması yasak. Hayvanlarınızı ahırlardan dışarıya çıkarmıyorsunuz. Çünkü bu hem sizin hem de hayvanlarınızın sağlığı için önemli. Ayrıca şap biliyorsunuz insanlara bulaşma riski olan bir hastalık. Azami dikkat ve özen gösteriyoruz. Ahırınıza dışarıdan gelen cambazları almıyorsunuz. Ahırın önüne bir leğenle çamaşır suyu koyun. Ahırı kireçleyin. Ahırınıza buradaki hayvanlarla ilgilenen dışında başka hayvanlarla temas eden insanlar girmesin. Zaten hastalık şu anda iyileşme sürecinde. Karantina bittiği zaman normal hayata döneceğiz inşallah.”
İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri Nepal türü şap hastalığı virüsünün diğer şap hastalığı virüslerine uygulanan aşılara karşı dirençli olduğunu ve bu nedenle hayvanlara yeni geliştirilen aşıların yapıldığını belirtti.
Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2015, 13:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER