4 bin 500 madenci işsiz kaldı

özel maden ocağında çalışan işçiler, son kez kazma vurdu. Torba Yasa ile birlikte zora giren işletmeler üretimi durdurma kararı aldı.

4 bin 500 madenci işsiz kaldı
Zonguldak´ta özel maden ocağında çalışan işçiler, son kez kazma vurdu. Torba Yasa ile birlikte zora giren işletmeler üretimi durdurma kararı aldı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen ve maden işçilerinin çalışma saatleri, emeklilik yaşı, maaş ve tatil günlerini de kapsayan Torba Yasa’nın kabul edilmesi ile birlikte Zonguldak’ta üretim durduruldu. 22 rödevanslı saha sahibi işletmeciler, akşam saatlerinde ortak bir karar alarak üretimi durdurma kararı aldı.
Zonguldak’ın Gelik beldesinde faaliyetini sürdüren Arılar Madencilik’te çalışan işçiler, bu gün son kez ocağa girerek kömür çıkarttı. Gece 00.00’da ocaktan çıkan işçilerin ardından 00.00-08.00 vardiyası üretim yapmadı.
MADENCİLER ŞAŞKIN VE ÜZGÜN
İkinci vardiya olarak nitelendirilen 16.00-00.00 vardiyasında çalışan 21 kişilik maden işçileri, ocak çıkışında firma sorumlusunun üretim kararının durdurulduğunu bildirmesi üzerine şaşkınlık yaşadı. Aynı zamanda aldıkları habere üzülen işçiler, devlet ve işverenler arasındaki yaşanan sıkıntının bir an önce giderilmesini istediler. Kanunun işçi lehine çıkmasına rağmen işvereni de zorladığını ifade eden işçiler, “Bize patronumuz bu kanun geçerse böyle bir durumla karşılaşabileceğimizi söylemişti. Arkadaşlar mağdur kaldı. Bu kanunun işverene yük getireceğini hepimiz biliyoruz. Devlet bu kanunu çıkarttı. İşçi olarak lehimize çıktı ama işverene de yük getiriyor. Onun karşılaşmalarını yapıp aralarında anlaşmaları gerekiyor” dediler.
“İŞTEN ÇIKTIK HABERİMİZ OLDU”
Vardiya çıkışı haberi alan işçiler, “İşten çıktık üretimin durdurulduğunu öğrendik. İki tarafta mağdur kalmasın istiyoruz. Biz biran önce işyerimize geri dönmek istiyoruz. Ne işveren mağdur olsun ne de işçi mağdur olsun. İnşallah işverenle devlet arasındaki bu sıkıntı bir an önce çözülür” dediler.
EVLERİNE ÜZGÜN GİTTİLER
Firma Sorumlusu Ali İhsan Aygün ise gazetecilere ocak ağzında yaptığı açıklamada yeni kanunun işverene ağır yük getirdiğini ifade etti. 1990 yılından bu yana faaliyetini sürdüren Arılar Madencilik’in üretimi durdurduğunu açıklayan Aygün, şöyle dedi:
“Yeni çıkan maden kanunundan dolayı Arılar Madencilik üretimine bu gün saat 24 itibariyle son vermiştir. Bu maden kanunun bir işverene ağır getiriler getirdiği için yönetim kurulumuz böyle bir karar almıştır. Ocağın tekrar ne zaman faaliyet göstereceğini bilmiyoruz. Çıkan işçilerin hepsi üzgün olarak çıktılar. İşçiler evlerine bu akşam üzgün bir şekilde gidecektir. Zonguldak genelinde özel işletmeler hep mağdur durumdalar. Tekrar işçi arkadaşlarımızın işlerine kavuşmalarını istiyoruz.”
Maden işçileri ise haberin şokuyla birlikte evlerinin yolunu tuttu. Öte yandan Zonguldak havzasında faaliyet gösteren 22 özel maden ocağında çalışan 4 bin 500’e yakın maden işçisi son kez kömür çıkartmış oldu.
Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2014, 06:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER