60 bin kapağı değerlendirmek için çağrıda bulundu

Ege Üniversitesi tarafından engellilere destek amacıyla başlatılan ve 3 yıllık sürecin ardından 2013 yılında sonra eren Gönüllü Kapak Toplama Kampanyası’nda sadece Zonguldak ve ilçelerinde toplanan yüz binlerce kapağın değerlendirilemediği öğrenildi.

60 bin kapağı değerlendirmek için çağrıda bulundu

Ege Üniversitesi tarafından engellilere destek amacıyla başlatılan ve 3 yıllık sürecin ardından 2013 yılında sonra eren Gönüllü Kapak Toplama Kampanyası’nda sadece Zonguldak ve ilçelerinde toplanan yüz binlerce kapağın değerlendirilemediği öğrenildi. Kdz. Ereğli’de sadece bir vatandaşın elinde 60 bin civarında kapak kaldı.

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından 2010 yılında Mavi Kapak Toplama Kampanyası sadece 81 ille sınırlı kalmayarak birçok ülkeye yayılan emsal bir proje olmuştu. Mavi Kapak Toplama Kampanyası Projesi, 2013 yılının Ocak ayında projeye geri dönüşüm ve lojistik sağlayan firmaların kampanyadan çekilmesi nedeniyle sona ermişti.

Yurt çapında yüz binlerce gönüllünün destek verdiği projede, genellikle mavi renkli olmak üzere çeşitli renklerdeki tüm plastik kapakları biriktiren ya da sokaklardan toplayan vatandaşların sayesinde birçok engelliye tekerlekli sandalye yardımı sağlanmıştı.

Projenin uluslararası boyuta ve geniş kitlelere ulaşmasına rağmen istenilen sonucun alınmadığı ve yüz binlerce kapaktan oluşan yüzlerce kapağı değerlendirilemediği öğrenildi.

Kdz. Ereğli’de gönüllü kapak toplayan vatandaşlardan biri olan esnafErkan Kusay’da biriktirdiği mavi kapakları değerlendiremeyenler arasında yer alıyor. Çevresinde tanıdık- tanımadık birçok vatandaşın desteği ile ilçe merkezinde işlettiği büfede 2 sene içerisinde 60 binin üzerinde kapak biriktirdiğini ifade eden Kusay, birçok kuruma başvurmasına rağmen sonuç alamadığını belirtti.

60 BİN KAPAĞI DEĞERLENDİRMEK İÇİN ÇAĞRIDA BULUNDU

Büfede ve evinin garajında 13 çuvalın içerisinde kapakları sakladığını söyleyen Kusay; “Elimde 60 bine yakın kapak var. Kime başvurduysak ilgilenmedi. Biz gönüllü olarak bu kampanyaya destek verenler arasındayız. Biz diyorum çünkü bu kapakların toplanmasında çevremde tanıdık ya da tanımadık birçok gönüllünün desteği vardır. Kampanyanın amacına uygun gönüllü olarak bu işi gerçekleştirdik. Hatta ilk zamanlar tek tek sayıyordum. Daha sonra kampanya yayılarak büyüyünce ton hesabına döndü. Yaklaşık 2 sene önce kampanya sona erdi. Birçok vatandaş gibi bizimde elimizde kaldı. Çöpe gitmesini de istemiyorum. Kişi ya da kurumların öncü olmalarını bekliyoruz. Çünkü çevremde de kampanya sürecinde kapak toplayan ancak değerlendiremeyen çok sayıda gönüllü var. Kampanya süresi içerisinde müracaat ettiğimiz dernek ve sivil toplum kuruluşlarından da netice alamamıştık. Durum böyle olunca şehir dışına ihtiyaç sahibi engellilerin gereksinimini sağlamak için göndermek istedik. PTT nin kargosu ile kampanya için anlaşma yapılmıştı. Ancak çuval başına 5 lira istiyorlar. Ancak, yardımın yerine ulaşıp- ulaşmayacağından da emin olamadım. Organize Sanayi Bölgesi’nde karton-plastik alan yer var. Orası da kilosuna 30 kuruş veriyordu. Bu miktar da hiçbir ihtiyacı karşılamıyor. Elimizdeki kapakları en azından engelli bir vatandaşımız için değerlendirmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

3 YIL SÜREN KAMPANYANIN SONUÇLARI

Üç yıl süren ve Türkiye dışına yayılan Kapak Toplama Kampanyası Gönüllüleri Projesi’nde toplanan 400 ton kapak değerlendirildi. 2039 engelli ihtiyaç sahibi vatandaşa tekerlekli sandalye dağıtıldı.

Kampanya Ocak 2013 tarihinde geri dönüşüm ve lojistik destek sağlayan firmaların desteklerini çekmesi nedeniyle sonlandırıldı. Ancak,kapak toplama dışında direk ihtiyaç sahiplerine ulaşarak sandalye bağışlamak isteyen gönüllülerin,www.facebook.cm/Kapaktoplamasosyal paylaşım sayfasından veya[email protected]mail adresinden aracı olacak proje destek ekibine ulaşabileceği kaydedilmiştir.

Öte yandan, Kdz. Ereğli, Alaplı ve Zonguldak’ta toplanan yüz binlerce kapağın değerlendirilemediği öğrenildi. Bu sayının en az 600 bin dolaylarında olduğu düşünülüyor.

Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2015, 07:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER