8 işçinin öldüğü maden kazası davası

2013 yılında meydana gelen ve 8 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının davasında tutuksuz sanıkların savunmaları ve tanıkların ifadeleri alındı.

8 işçinin öldüğü maden kazası davası

 Zonguldak’ta 2013 yılında meydana gelen ve 8 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının davasında tutuksuz sanıkların savunmaları ve tanıkların ifadeleri alındı. 
Zonguldak Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz sanıklar hazır bulunurken ve maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin aileleri ve avukatlar katıldı. Duruşma sanıkların yazılı savunmalarıyla başladı.
Duruşma tanıkların dinlenmesiyle devam etti. Tanıklardan Nevzat Ünlü, “Ben Star A.Ş.’nin çalışma alanlarında zaman zaman denetlemeler yaptım. Alınması gereken önlemlere ilişkin raporlarımı hazırlayıp sundum. Bu olay son derece büyük bir ani gaz ve kömür boşalmasıdır. Bir patlama değildir. 2 bin tona yakın kömür ve taş boşalması ve 35 bin metreküp gaz boşalması olmuştur” dedi.

“BU GAZ EĞER ALEVLE BİRLEŞMİŞ OLSAYDI ÇOK BÜYÜK PATLAMA OLABİLİRDİ”

Tanıklardan Başmühendis Nevzat Ünlü, ortaya çıkan gazın herhangi bir elektrik arkı veya alevle birleşmesi halinde ocakta çok büyük bir patlama olabileceğini hatırlatarak şöyle devam etti:
“Eğer bu gazı herhangi bir elektrik arkı yada ısı alevle birleşmiş olsaydı çok büyük bir patlama olabilirdi. Ancak bu devreler zamanında kesildiği için olmamıştır. Yalnız bu konuda söyleyebileceğim en önemli şey 2010 yılının 2. Ve 8. aylarında bu kadar büyük olmasa da küçük çaplı kömür ve gaz boşalması olmuştur. Bu nedenle ben özellikle 3 sondajla ilerleme yapılması gerektiğine ilişkin rapor hazırladım. Bunu da bildirdim. Bu tür olayların engellenmesi için en önemli unsur da yeterli sayı ve uzunlukta sondaj yapılmasıdır. Bunların yeterli sayıda ve uzunlukta yapılması yüzde yüz degajı önler diyemem, ancak büyük ölçüde önler, yalnız degaj ve sondajların da yapılması yeterli değildir. Ancak yapılan sondajların sonucunda kırıntı geliri olup olmadığının tespiti gerekir. Yapılan sondajlara ilişkin raporlar bana gelmediği için yeterli sayıda ve uzunlukta sondaj yapılıp yapılmadığı, gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı yönünde kesin bir bilgi sahibi değilim.”
Duruşmada ayrıca sondajların yeterli yapılmadığı da öne sürüldü.

“TTK; ALT İŞVERENDEN ÇOK DAHA ÜSTÜN”
Avukatların; alt işverenin üst işverenden teçhizat ve teknik bilgi konusunda üstün olup olmadığı yönünde sorusunu yanıtlayan Ünlü, “Alt işveren Star A.Ş.’nin bu konuda ne teknik bilgi ne de teçhizat olarak TTK’dan üstün olduğunu söyleyemem. Tam aksine her iki konuda da TTK’nın çok daha üstün olduğunu söyleyebilirim” dedi.

“VERDİKLERİ CİHAZLARIN AKÜSÜ BİTİYORDU”
Tanıklardan Mevlüt Karadeniz işçi olarak çalıştığı firmada gazın ölçülmesini sağlayan “Vak Vak” tabir edilen cihazların sürekli aküsünün bittiğini söyledi. Yeni cihazlar olmasına rağmen bu cihazların kendilerine verilmediğini söyleyen Karadeniz, “TTK’da yeni son sistem vakvaklar vardı. Ancak TTK bunları bize vermiyordu. Ayrıca yükleyici sürekli arıza yapıyordu. Ayrıca sondajlar da yeterince yapılmıyordu. Zaten sondaj makinesi eskiydi. Bu olaydan sonra şirket çıkışımızı verdi. Şu anda çalışmıyorum” şeklinde konuştu.
Bazı tanıklar yeterli sayıda sondaj yapılmadığını öne sürerken duruşma; diğer tanıkların da ifadelerinin alınmasıyla devam etti. Duruşma avukatların süre istemesi ve diğer tanıkların dinlenilmesi; yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılması yönündeki taleplerin tanıkların ifadelerinin alınmasının ardından sonra değerlendirilmesi için başka bir tarihe ertelendi.

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2015, 06:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER