88.YILI KUTLANDI

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Atatürk anıtı önünde tören düzenlendi.

88.YILI KUTLANDI

gundemeregli.com-1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Atatürk anıtı önünde tören düzenlendi.

Atatürk anıtı önünde Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasından ardından başlayan törene Kdz Ereğli İlçe Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Kıdemli Dnz Albay Yalçın Enç,Kdz Ereğli Belediyesi Başkanvekili Ayhan Atay,Kdz Ereğli İlçe Emniyet Müdürü Timur Özgen,Ereğli Liman Başkanı Ahmet Turgay Okur, Deniz Ticaret Odası Şube Müdürü Yelda Çelebi ,Türk Metal Sendikası Şube Mali Sekreteri Sedat Taşdelen ve askeri erkan katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan törende, Erdemir,Liman başkanlığı ve Deniz Ticaret Odası tarafından Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasının ardından Liman Başkanı Ahmet Turgay Okur günün anlam ve önemi belirten konuşma yaptı.

Okur, 88. Yılını kutladığımız Denizcilik ve Kabotaj Bayramının ülkemizde 20 Nisan 1926’ da kabul edilip 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe Kabotaj kanunu ile girdiğini belirterek, Kabotaj kanunu bir anlamda kurtuluş savaşımızın denizlerdeki zaferi olmakla birlikte ulusal egemenliğimizin sağlanması açısından büyük bir öneme sahiptir” dedi.

Türk denizciliğini yöneten yönlendiren denizlerin ve ilk suların sunduğu bereketi ülke için kullanan bir devlet kuruluşu olarak büyük özveri ve kararlılıkla görev yapmanın ülkeyi bir deniz ülkesi konumuna taşıma hedefini sürdürdüklerini belirten okur şunları söyledi;“Bu süreç elbette kolay olmayacak, fırtınalı ve zor bir süreç bizleri bekliyor ancak denizden gelen yaşam enerjisi ile dolup taşan ülkemiz ve biz denizcilik çalışanları olarak uygarlığın bu mavi boncuğunu yakasında gururlar taşımaya tam yol devam edeceğiz.2004 yılında başlatılan ödemesiz yakıt uygulaması ile Kabotaj taşımacılığı canlandırılarak karayolu ağırlıklı yurt içi taşımacılığının denizyoluna kaydırılması sağlanmıştır. Denizci millet sloganımızın bir uygulaması olarak toplumda deniz sevgisini yerleştirmek, denizci kültürünü yaygınlaştırmak için yurt genelinde amatör denizciliğe özendirici çalışmalar yapılmıştır. Unutmayalım ki denize denizciliğe verilecek ç,ölçüsünde Türkiye Cumhuriyeti büyüyecek ve güçlenecektir. Bu hedef denizci ülke denizci devlet ve denizci millet olmakla sağlanabilir. Biz Kdz. Ereğliler olarak Denizi en iyi şekilde kullanan, denizden fayda sağlayan, denizi seven ve denizci ülke, denizci devlet ve denizci millet olma yolunda çok yol aldığımız inancını taşıyorum.”dedi.

DENİZE ÇELENK BIRAKILDI…

Tören daha sonra, Belediye Limanı’ndan Erdemir’e ait Erdemir 3 Römorkörü ile denize açılan Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Yalçın Enç, Belediye Başkanvekili Ayhan Atay ve Liman Başkanı Ahmet Turgay Okur, Deniz Şehitleri Anısına üzerinde çapa figürü olan çelengi suya bıraktı.

KUTLAMA MESAJLARI

AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof Dr Ercan Candan

Türkiye karasuları ve limanları arasında deniz taşımacılığı ve ticaret haklarını yabancıların kontrolünden kurtararak, bu hakları yanlızca Türk gemi ve vatandaşlarına tanıyan Kabotaj Kanunu’nun kabul edilişinin 88. Yılını kutluyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK, “Denizciliği, Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız” diyerek bizlere hedefi göstermiştir. Bu hedef doğrultusunda üzerimize düşenleri bir an önce gerçekleştirmeliyiz. Üç yanı denizlerle çevrili bir ülke olarak, denizlerimize ve denizciliğe gereken önemi vermeliyiz, denizciliği geliştirmeliyiz ve çok daha iyi noktalara taşımalıyız. Her ne kadar istediğimiz seviyede olmasak ta, son yıllarda gerçekleştirdiğimiz atılımlarla denizcilik sektörümüz ivme kazanmıştır. Hep beraber bunu daha ileri seviyelere taşımanın bilincinde ve gayretinde olmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle, deniz şehitlerimizi minnet ve saygıyla anıyor, Denizcilik sektörünün gelişiminde emeği geçenlere ve tüm denizcilerimize saygı ve selamlarımı sunuyor, bütün vatandaşlarımızın ve denizcilerimizin “Denizcilik ve Kabotaj Bayramını” kutluyorum.”

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Opr. Dr. Hüseyin Uysal,

“1 Temmuz 1926 tarihi, köklü bir geleneği ve büyük bir geçmişi olan Türk denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli bir sürecin başladığı ve denizlerimize sahip çıkma bilincinin aşılandığı gündür. Türkiye karasuları ve limanları arasındaki deniz taşımacılığı ve ticaret haklarını yabancıların kontrolünden kurtararak, bu hakları yalnızca Türk gemi ve vatandaşlarına tanıyan Kabotaj Kanunu, denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış ve denizciliğin gelişip büyümesinde de önemli rol oynamıştır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Denizciliği, Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız” sözünden hareketle, dünya denizlerinde şerefli sancağımızla, geniş ufuklara güvenle yelken açacağımıza inancım tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle, Kabotaj Kanununun kabulünün 88.yılında, tüm denizcilerimizin, “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”nı kutlar, sevgi ve saygılar sunarım.”

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2014, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER