Açık hava müzesi kurmak istiyoruz

Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Başkanı Selahattin Güney, Ereğli İlçesi’nde ‘açık hava müzesi kurmayı’ istediklerini bildirdi.

Açık hava müzesi kurmak istiyoruz

Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Başkanı Selahattin Güney, Ereğli İlçesi’nde ‘açık hava müzesi kurmayı’ istediklerini bildirdi. İlçede, Ören Köyü Bozoklar mevkisinde bulunan Zonguldak İl Arı Yetiştiricileri Birliği’nin Uygulamalı Eğitim Merkezi ve Bal Dolum Tesisinde, fidan dikimi etkinliği düzenlendi. Başkan Güney, etkinlikte gazetecilere yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıllarda kurulan işletmenin çevre düzenlemesi çalışmalarına başlandığını söyledi.

BELEDİYE, BAHARA KADAR TAMAMLAYACAK

Ereğli Belediyesi’nden de ‘peyzaj çalışması’ sözü aldığını belirten Güney, şöyle konuştu: “Burayı yapalı epey olmuştu ancak çevre düzenlemesine şimdi sıra geldi. Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’müzle yaptığımız görüşme neticesinde bize 600 adet ‘mazı’ ağacı verildi. Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü’müzle beraber, arıcı arkadaşlarımızın ve işletmemizin çalışanlarının da katılımıyla iki sıra boyunca mazı fidanları dikiyoruz. Bu görsel güzelliğin arkasından Ereğli Belediyesi’nin yapacağı peyzaj çalışması neticesinde de 3,5 dönümlük arazimizi güzel bir şekle sokup Türkiye’de ilk defa ‘arıcılık müzesi’ yapacağız. Muğla’da arıcılar birliğinin müzesi var ve Ayrın Çine’nin arıcılar müzesi var. Biz bunu tamamen farklı olarak açık alanda yapmayı planlıyoruz. Geçmişten günümüze, arıcılıkta kullanılan malzemeleri, hatta tarımda kullanılan ekipmanları sergileyeceğiz. İnşallah, Ereğli Belediyemizde burayı bahara kadar tamamlayacaktır.”

“BAL SAHTE OLMAZ, İNSANLAR SAHTE OLUR”

Güney, gündemdeki yerini koruyan ‘sahte bal’ üretimine karşı vatandaşları uyardı. Güney, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Son zamanlarda arı ürünleri revaçta. Sağlık Bakanlığımızda, alternatif tıp yasasını çıkarttılar. Bunun için doğru ve kaliteli ürünler lazım. Merkez Birlik Başkanımız Bahri Yılmaz’ın güzel bir sözü var; ‘bal sahte olmaz, insanlar sahte olur’ diye. Balın önüne ya da arkasına ‘sahte’ lafı koymayı uygun görmüyoruz. Doğrudur, sahte ürünler var. Nişasta bazlı şurupların piyasada cüzi fiyatlarda satıldığını görüyoruz. Kimyacılar, istedikleri aromayı buna verebiliyorlar. Tavsiyemiz şudur; 80 vilayette Arıcılar Birliği var. Balı tüketecek insanların mutlaka, birlik çatısı altında balı doğru üreten arıcılardan ürünlerini temin etmeleri gerekiyor. Merdiven altı ve etiketsiz olarak üretilen, ne olduğu belli olmayan taklidi ve tahrişi ürünlerin satılmaması, tüketicilerin ise buna itibar etmemesi gerekiyor.” MAZILAR DİKİLDİ Etkinliğe katılan Ereğli Orman İşletme Müdürü Temel Natir, ZAYBİR Başkanı Selahattin Güney, arıcılar ve çevre halkı, temin edilen 600 adet mazı türü ağaç fidanlarını, bal dolum tesisi çevresine dikti. Etkinliğe sonradan dahil olan İl Orman İşletmesi İşletmeler Pazarlama Müdürü Mehmet Başkan ise Güney’e tebrik etti, başarılar diledi.

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2015, 12:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER