Alaplı Çayı koruma altına alınmalı

Alaplı Çevre Koruma Derneği Başkanı Oktay Türkyılmaz, Alaplı çayının kollarıyla birlikte tamamının koruma altına alınması gerektiğini belirterek, “Alaplı Çayının deniz çıkış bölgesinden Fatih köprüsüne kadar olan çayın tabanına beton dökülerek çayın daha temiz akmasını istiyoruz” dedi.

Alaplı Çayı koruma altına alınmalı
Alaplı Çevre Koruma Derneği Başkanı Oktay Türkyılmaz, Alaplı çayının kollarıyla birlikte tamamının koruma altına alınması gerektiğini belirterek, “Alaplı Çayının deniz çıkış bölgesinden Fatih köprüsüne kadar olan çayın tabanına beton dökülerek çayın daha temiz akmasını istiyoruz” dedi. 

Alaplı Çevre Koruma Derneği Başkanı Oktay Türkyılmaz, ilçe merkezinden geçen Alaplı çayının kollarıyla birlikte tamamının koruma altına alınmasını istedi. Alaplı Çayının deniz çıkış bölgesinden Fatih köprüsüne kadar olan çayın tabanına beton dökülerek çayın daha temiz akmasını istediklerini belirten Türkyılmaz, “Yıllardır Alaplı çayının ıslahı ile ilgili çalışmalar yaptık. Çalmadığımız kapı kalmamıştı. Bu gün emeklerimizin karşılığını görmek bizleri son derece mutlu etmiştir. Çayın temizlenmesi bu işin birinci ayağı olarak görüyoruz. İkinci ayakta ise Denize çıkış ağzına mendireğin bir an önce yapılmasıdır. Şu anda proje aşamasında olduğunu biliyoruz. Bölge Milletvekilleri ve Ak Parti İlçe Başkanımız işi takip ediyor. Dernek olarak ta bizde takipçisiyiz. Üçüncü aşama ise, Çayın kollarıyla birlikte genelinin ıslah edilmesidir. Bazı bölgelerin taş duvar, bazı bölgelerinde beton duvar yapılarak koruma altına alınması gerekiyor. Ayrıca deniz çıkış bölgesinden Fatih köprüsüne kadar olan çayın tabanına beton dökülerek çayın daha temiz akmasını istiyoruz. Su azaldığı zaman burada yine kötü görüntüler ortaya çıkacaktır. Ayrıca iş makineleri daha rahat temizlik yapabileceklerdir. Şu an ki çalışmalar çok güzel ancak bunun devamı gelmesi bizleri İlçe halkını daha çok memnun edecektir. Eski Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu ile köylerin kanalizasyonları ana kolektöre yani derin deniz deşarj sistemine bağlanmasıyla ilgi mutabakata varmıştık. Ancak şu anki mevcut Belediye Başkanı Nuri Tekin ile yaptığımız görüşmelerde netice alamadık. Bizim isteğimiz çayın daha temiz akmasıdır. Bunun mücadelesini veriyoruz. Sayın Tekin’inde bu konuda daha ılımlı davranacağını umut ediyoruz” dedi.


“ALAPLI ÇAYI KORUMA ALTINA ALINMALI”


Alaplı’nın kanayan yarası haline gelen çayın içinin acilen koruma altına alınması gerektiğinin altını çizen Türkyılmaz,“ İçme su kaynakları olarak kullanılan Alaplı çayının sağında ve solunda 22 adet su kuyusu bulunmaktadır. Bu su kuyularının büyük bir bölümünün derinliği 8 ile 10 metre arasındadır. Yani tamamen yüzeysel su kaynaklarından beslenmektedir. Bunun yanında içme su kaynağının sağında ve solunda 4 adet fosektif çukur vardır. 2 adet fosektif çukur ise yapılma aşamasındadır. Bu fosektif çukurlar su kaynağına 15-20 metre uzaklıktadır. 4 adet köy yerleşimi ise ana borular vasıtasıyla kanalizasyonlarını direk olarak Alaplı çayına vermişlerdir. 20 adet köy yerleşimi ise su kaynağını dolaylı olarak kirlenmesine neden olmaktadır. Bu köylerin büyük bir bölümü yine ana borular ile kanalizasyonlarını dere yataklarına vermişler, bu dereler ise yine içme su kaynağı olan Alaplı çayına karışmaktadır. Şu anda köylerimizde 22 adet dolu fosektif çukur mevcuttur. Bunların boşaltılması için gerekli mercilere başvurulmuş, şu ana kadar boşaltılmamış bu fosektiflerin bir kısmı su kaynağına bir kısmı ise tarım arazilerine akarak çevre kirliliğine neden olmaktadır. Dünya nüfusunun yüzde 40’ına barındıran 80 ülke şimdiden tatlı su sıkıntısı çekerken ne yazık ki içme su kaynağı olarak kullanılan Alaplı çayı evsel ve kanalizasyon atıkları ile hızla kirletilmektedir. Tatlı su kaynaklarının ancak yettiği yazın birçok büyük kentlerimizde ve köylerimizde su sıkıntısı çekildiği ülkemizde içme su kaynağı olarak kullanılan Alaplı çayının bizden sonra gelecek kuşaklara temiz ve pırıl pırıl akan su kaynağı kalması için acilen su kaynakları ve Alaplı çayı koruma altına alınması gerekmektedir. İlimiz Alaplı ilçesi Çevre Koruma ve Yardımlaşma Derneği Başkanlığı tarafından ilçelere bağlı 49 köy ve 57 ünite için kanalizasyon projesi ile arıtma tesisi yapılarak çevreye verilen zararların önlenmesi taleplerde bulunmuştuk. En azından Alaplı-Gümeli çayı arasındaki bölüme taşkın önleme projesi veya ıslah projesi yapılası gerekmektedir. Böylelikle Alaplı çayı yeniden dizayn edilmeli eski günlerine geri döndürülmelidir. Fatih Köprüsü ve Alaplı Köprüsü arasına ayrı bir proje yapılması ve derenin tabanı betonlanarak sandalla gezilebilecek hale getirilmesini istiyoruz” diye konuştu.


“İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”


Alaplı çayının mevcut haliyle insan sağlığını tehdit eder duruma geldiğine dikkat çeken Türkyılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Alaplı Çayı’nın deniz ile birleştiği noktadan başlayarak yeni yapılan Fatih köprüsüne kadar olan bölüm Alaplı ilçesinin en can alıcı ve en göz önünde olan bölümüdür. Bu alanda iki adet köprü mevcuttur. Eski köprünün alt ve üst bölümleri tamamen sürgün, katı atıklar. Çöpler ve kanalizasyon atıklarıyla dere zaman zaman dolmaktadır. Bu atıklar yüzünden yaz aylarındaki sıcak havalarda çok pis koku yayarak insanlarımızı rahatsız etmektedir. Yine bu alandaki atıklarda sivrisinek, karasinek gibi insanlarımızı sağlık acısından etkileyen zararlı böceklerde çoğalmaktadır. Bunların yanında bizleri en çok rahatsız eden biz Alaplı’ları utandıran görüntü kirliliği hat safhaya ulamıştır. Bu görüntüden dolayı Alaplı bir göçebe şehrini andırmakta ve bu görüntü köyleriyle beraber 55.000 nüfuslu bir ilçeye ve insanlığa yakışmamaktadır. Bu kirliliğin önüne geçilmesi için Alaplı çayının deniz ile birleştiği noktadan yeni yapılan Fatih mahallesi köprüsüne kadar olan alanın tamamen tabanına beton dökülmesi ile mümkün olacaktır”


“TAŞKIN ÖNLEME PROJESİ HAYATA GEÇİRİLMELİ”


Alaplı çayında kirliğin önüne geçilmesi için Taşkın önleme projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Türkyılmaz, konuşmasını söyle tamamladı: “Bu alanın şirin ilçemiz Alaplı’nın en can alıcı en gözde olan alanı olduğu göz önüne alınırsa sanırım bizim hassasiyetimiz daha iyi anlaşılacak ve bizlere hak verilecektir. Bu alandaki kirliliğin önüne geçilmesi ancak ancak Alaplı çayının ıslah edilmemiş bölümleri için ‘Alaplı çayı taşkın önleme projesi’ hazırlanarak bu projenin hayata geçirilmesi ile mümkün olacaktır. Bu yapılmadığı müddetçe Alaplı çayı önüne kattığı her türlü atığı bu alana getirerek bu alanın kirlenmesine tıkanmasına haliyle çevre kirliliğine neden olmaya devam edecektir. Alaplı çayı ilgili çalışmalarda emeği bulunan başta Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan’a, valimize, kaymakamımıza, Belediye Başkanımız Nuri Tekin’e, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Yavuz’a, DSİ Zonguldak Şube Müdürüne, Kastamonu Bölge Müdürüne ve Alaplı Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Uysal’a teşekkür ediyorum”
Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2015, 07:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER