Albayrak, Türkiye dünyayı en az kirleten ülkelerden bir tanesidir, birileri boş boş konuşmasın

Albayrak, Türkiye dünyayı en az kirleten ülkelerden bir tanesidir, birileri boş boş konuşmasın

Albayrak, Türkiye dünyayı en az kirleten ülkelerden bir tanesidir, birileri boş boş konuşmasın
1’inci Kömür Eylem Planı Çalıştayı’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye dünyayı en az kirleten ülkelerden birisidir. Kimin ne dediği çok fazla önemli değil. Kömür sektörü olarak bu sektörde faaliyet gösteren paydaşlar olarak kömürün ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Ama bir de birileri var anti kömürcülük yapmaya çalışan birileri çok da önemli değil. Çok da kafamıza takmayacağız. Belki birkaç cümle kuracağız masanın üzerine ’isterseniz alın isterseniz almayın’ deyip göndereceğiz dedi.
Medencilik sektöründe işadamlarını bir araya getiren 1’nci Kömür Eylem Planı Çalıştayı bugün Grand Cevahir Otelde düzenlendi. Çalıştaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak başta olmak üzere çok sayıda işadamı katıldı. Bakan Albayrak’ın konuk olduğu 1’inci Kömür Eylem Planı Çalıştayı’na, Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili yargı süreci devam eden işadamı Alp Gürkan da katıldı.
Türkiye büyüyen bir ülke, kim ne derse desin bölgesi için lokomatif ve dinamo bir ülke
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştirerek iş adamlarına hitap eden Bakan Albayrak, Biz iktidara geldiğimiz ilk gün söylediğimiz çok önemli bir şey var. Türkiye’nin kendi değerleriyle büyümesini destekleyeceğiz. Peki Enerji Bakanlığımızla birlikte ne yapmaya çalıştık. Yerli ve yenilenebilir noktasında, biz bakanlık olarak düzenleyici, denetleyici, yol açan vizyon ortaya koyan bir kurum olarak maddi manevi elimizden ne geliyorsa sektöre destek olacağız dedik. Yerli kaynaklarımızın başında gelen yerli kömürde de önemli bir süreci başlatacağız dedik. Bununla alakalı bir çok adımlar atmaya başladık ve atmaya da devam ediyoruz, devam edeceğiz. Türkiye büyüyen bir ülke kim ne derse desin bölgesi için lokomatif ve dinamo bir ülke. Bu çerçevede son 10 yıllık keşiflerimizle geçmiş 80 yıldaki neredeyse rezerv kadar bir rezerv keşfi ortaya koyduk. Ayni yaklaşık 7 milyar tondan daha büyük bir rezerv oranında resim ortaya koyduk. Eskişehir, Afyon, Konya, Trakya havzası dahil bir çok havzada kömür rezervi bulduk. Eski rezervlerimize oranla kalorifik değer olarak yeni keşiflerimiz ciddi anlamda daha yüksek oranda. Bu tabi bir yatırımcı açısından çok önemli bir şey. Bu yatırımın geri dönüşünü kalitesini arttıran bir şey diye konuştu.
Bir de birileri var anti kömürcülük yapmaya çalışan anti kömür lobiciliği yapmaya çalışan birileri çok da önemli değil
Konuşmasına MTA’ya değinerek devam eden Bakan Albayrak, Bizim çok güzide bir kurumumuz var MTA diye, ama yeni dönem MTA başka bir rol oynayacak. Sadece kömürcülük alanında değil, önemli bir kısmını kömür aramacılığı oluşturacak ama değerli endüstriyel tüm maden çeşitleriyle alakalı yoğun bir seferberlik başlattık. 2002’de 30 bin metrelerde sondaj yapan MTA’yı 300 bin metrelere çıkardık ama bu da artık yetmez dedik. Türkiye haritasına baktığımızda maalesef Türkiye haritasını tamamlayamamışız. 2023’e kadar hedefimiz Türkiye’nin sondaj haritasını tamamlamak. Türkiye’nin yerli kömürden elektrik üretim kapasitesi potansiyeli buna inandık. Tabi bu daha başlangıç. Yapacak çok şey var. 2015 itibariyle elektrik üretim portföyünde yerli kömürün payı yüzde 12’lerdeydi ilk 9 ay baktığımızda bu rakamı yüzde 16’lara çıkardık. Dolayısıyla bu çerçeveden bakıldığında kimin ne dediği çok fazla önemli değil. Kömür sektörü olarak bu sektörde faaliyet gösteren paydaşlar olarak kömürün ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Ama birde birileri var anti kömürcülük yapmaya çalışan anti kömür lobiciliği yapmaya çalışan birileri çok da önemli değil. Çok da kafamıza takmayacağız. Hele de dünyanın gelişmiş ülkeleri başta olmak üzere kömürden bu kadar faydalandığı, yararlandığı çok yoğun bir şekilde yararlandığı bir atmosferde çok dediklerine bakmayacağız. Belki bir kaç cümle kuracağız masanın üzerine ’isterseniz alın isterseniz almayın’ deyip göndereceğiz şeklinde konuştu.
Türkiye dünyayı en az kirleten ülkelerden bir tanesidir, birileri boş boş konuşmasın
Kömürden elektrik üretme dünya ortalamasında yüzde 40’ın üzerinde. Türkiye’de yerli kömür 12’lerden 16’lara çıkardık kıyamet kopuyor. Kimse kusura bakmasın biz bu kaynağımızı sonuna kadar kullanacağız diyen Bakan Albayrak, 2024 ve sonrası Avrupa Birliği kriterlerine baktığımızda, AB’nin koyduğu üst limitlerinin bile altında çevresel kriterlerle yapacağız. Herkesten daha çok çevreciyiz. Tüm canlıları doğayı tabiatı birileri gibi sloganik değil kimse kusura bakmasın Türkiye dünyayı en az kirleten ülkelerden bir tanesidir. Birileri boş boş konuşmasın. Bu çerçevede bir çok şey yaptık geldiğimiz günden beri. MTA sadece kendi kaynaklı bir yurtdışı vizyonu koymuyor. Gerekirse kamu özel hareket edecek bir şekilde de daha hızlı netice alabilecek şekilde de tüm dünyadaki aramacılık noktasındaki projlerini ne kadar hızlı hayata geçirebilir diye bakacak. Ben buradan üç kesime çok net cevap vermek istiyorum. Başta akademisyenlerimize çok büyük iş düşüyor. Türkiye’nin bu sektörde daha da gelişmesi için katkıların daha fazla olmasını daha yoğun olmasını bekliyoruz. Finans sektörüne sesleniyorum. Buralarda da kendilerin Türkiye enerji sektörüne Türkiye’nin büyümesine daha fazla inanmalarını daha fazla destek olmalarını bekliyoruz. Ve özel sektör, bundan sonraki süreçte de tıpkı 15 Temmuz gibi nasıl milletimiz sonuna kadar inandı, bundan sonrasında da daha cesur olarak bu büyümeye daha büyük katkı yaparak cesur ve dirayetli olarak yatırımlarımızı durdurmadan son sürat devam edeceğiz ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2016, 14:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER