Başbakan açıkladı

Başbakan açıkladı

Başbakan açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım, Esnaf ve AhilikFonunun detaylarını kamuoyu ile paylaşarak, Burada 18 lira devletveriyor, 35 lira ayda esnaf veriyor. 720 gün ödeyen 180 günlük primdenyararlanacak, bin 80 gün ödeyen 300 günden yararlanacak. 711 lirayla bin 422lira arasında para verilecek dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Esnaf ve SanatkarlarıKonfederasyonu (TESK) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve KefaletKooperatifleri Merkez Birliği (TESKOMB) heyeti ile Çankaya Köşkünde birarayageldi. Yıldırım, Türkiyenin bütün yörelerinden gelen esnaf ve sanatkarlarınyeni yılını tebrik ederek, Bu yıl inşallah acıların sona erdiği,güzelliklerin arttığı bir yılı idrak ederiz. Ancak, yılbaşının ilk saatlerindealçak terör o kanlı yüzünü bir kez daha gösterdi ve savunmasız, sivil insanlarıkatletti. Esnaf kardeşlerim, terör şu mesajı vermeye çalışıyor; biz sizirahatsız edeceğiz. Biz, Türkiyenin istikrarına karşı aldığımız emirlerdoğrultusunda kurşun atacağız, istikrarı yok etmek için her türlü alçaklığıyapacağız. Biz de diyoruz ki bu millet büyük, bu ülke büyük, bizfarklılıklarımızı zenginlik olarak gördük, hiçbir şeklide bizi birbirimizedüşürmeye kimsenin gücü yetmez. Bunu, geçmiş tarihimize bakanlar görebilirler.15 Temmuza bakanlar çok iyi görebilirler. 15 Temmuz bu ülkede istiklal mücadelesinin,ikinci kurtuluş mücadelesinin başarıyla, zaferle sonuçlandığı bir gündür. Bütünşehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyoruz. Ayrıca terörolaylarında hayatını kaybeden tüm sivilleri rahmetle anıyoruz ifadelerinikullandı.

Bizimesnafımız dünyada hiçbir ülkede benzeri görülmemiş köklü bir tarihe zengin birkültüre, sağlam bir geleneğe sahiptir diyen Yıldırım, Bizimesnafımız yaklaşık bin yıllık geçmişimizde ekonomimizin, ticari hayatımızın belkemiği olmuştur, ana omurgası olmuştur. Sosyal hayatta, siyasette, ülkeningeleceğinde belirleyici esnaftır. Esnafın kanaat kültürü, yardımlaşma vedayanışma ruhu medeniyetimizin en temel dayanağıdır. Sabahleyin dükkanıma gelenmüşteriye ben siftah ettim, ama komşum etmedi, lütfen alışverişinizi oradanyapın tavsiyesinde bulunan bir kültürden gelirouz. Bizim esnafımız sabahkepengini açarken Besmele çeker, akşam da şükürle kapatır ve evine gider.Mütevekkil insandır. Bizim esnafımız hırsı, tamahı, sınırsız kar etme arzusunuyenmiş, iş ahlakından taviz vermeyen esnaftır. Türkiye, eğer yaşadığı oncasıkıntıyı, badireyi en ağır ekonomik krizleri bütünlük içerisinde aşabildiyseburada sizin sağlam duruşunuzun katkısı vardır şeklinde konuştu.

Esnafınkatkısına işaret eden Yıldırım, Türkiyede çalışan nüfusun yüzde 70, ticarihayatın yüzde 90, ihracatın yüzde 50sine yakın kısmını üreten, sesi fazlaçıkmayan ama sessiz ve derinden ülkenin ekonomik hayatını ayakta tutan vefakarve cefakar bir toplulukla karşı karşıya olunduğunu ifade etti. Esnafla her zamangurur duyduklarına dikkati çeken Başbakan Yıldırım, Osmanlının kurucusuErtuğrul Gazinin hocası Şeyh Edebali diyor ki, Oğul insanı yaşat ki devletyaşasın. Bundan asırlar önce konmuş bu ilke o günden bugüne bizim devletgeleneğimiz olmuştur. AK Parti iktidarı olarak, Cumhurbaşkanımızın liderliğindeyola çıkarken ne dedik; insanı yücelt ki devlet yücelsin. Türkiyede geçtiğimiz14 yıllık icraatımızda yaptığımız bütün düzenlemelerde insan vardır, insanınmerkeze alınması vardır. İnsanın olmadığı yerde ne yaparsanız yapın kıymetiyoktur. Bugün dünyada yaşanan krizlerin ana nedeni, insanı üreten bir makineolarak görmek ve insanın ihmal edilmesinden kaynaklanıyor. Bölgedekikarışıkların arkasında insanların ihtiyaçlarının yöneticiler tarafından görülmemesindenkaynaklanıyor. Eğer yöneticilerinize inanmazsanız, güvenemezsiniz, o ülkedeyaşayan insanları mutlu edemezsiniz. Üstüne üstlük o ülkede ne güven, ne üretimne de gelecek ümidi olur dedi.

Her zaman yanınızda olduk,bundan sonra da yanınızda olmaya devam edeceğiz
Başbakan Yıldırım, sosyal devlet anlayışı hakkında bilgi vererek, Sosyaldevlet, vatandaşı rahat uyuması için uykusundan rahatlığından fedakarlık yapanyöneticilerin olduğu devlettir. Türkiyeyi yönetme sorumluluğunu taşıdığımızher dakikanın hakkını daima şuurla vermenin gayreti içinde olduk. Türkiyeesnafı, sanatkarının, ihracatçısının yolunu daima açık tuttuk. Her zamanyanınızda olduk, sizlere destek olmaya gayret olduk, bundan sonra da yanınızdaolmaya, birlikte olmaya devam edeceğiz diye konuştu.

Yıldırım,konuşmasında şunları kaydetti:
Sizin, bütün esnaf camiasının konuştuğu bir şey vardı; eğer emekli olurdükkan açarsanız yüzde 15 prim ödüyordunuz, bu bir cezalandırma gibiydi, bunukaldırdık. Sessiz sedasız, çok da reklamını yapmadık. Çok önce kaldırmamızgerekirdi, geç de olsa kaldırdık. Kredi kullanan kooperatif sayısını 402den894e çıkarmışız, iki katına çıkarmışız. Kredi kullanan esnaf sanatkar sayısı63 binden 430 bine çıkmış. Esnaf ve sanatkarları destek sistemini hayata geçirdik.Şimdi bir milyonun üzerinde esnafa, 60 milyar lira bugüne kadar kredikullandırmışız. Eskiden bu rakam 2 milyar bile yoktu. Bunun da yarı faizinidevlet olarak biz karşılıyoruz. Esnafa bir yıl ödemesiz, 3 yıllık Bilim, Sanayive Teknoloji Bakanlığımız bir destek veriyor. Bunun için bir kaynağı var, 2016yılı için 15 bin esnafımız bu imkandan yararlanacak. Ancak, müracaata bakıyoruz250 bine dayanmış. Tabii ne yapmamız lazım. Vatandaş şunu bilmez, ya kardeşimben 15 bin kişiye verecektim, niye bu kadar müracaat ettiniz diyemeyiz. Bununkullandırma şartları var, o şartları sağlayan kim olursa olsun bunu vereceğiz.Böyle bir sınırlama olmaz. Şartlara bakacağız, tutturan kim varsa vereceğiz. 15bin kişinin üzerine bu kaynak çıkacak. Gerekirse başka taraftan alacağız veburaya aktaracağız. Vatandaşımızın mağdur olmaması için gereken neyseyapacağız. Bu hepsi incelenecek, bakılacak. Başka imkandan faydalanmıyorsabütün bunlar gözden geçirilecek ve esnafımızın bu konudaki beklentisikarşılanmış olacak.

Gençgirişimciler, kadınlara verilen desteklere işaret eden Yıldırım, Sıfırfaizli kredi uygulama kapsamında bugüne kadar 48 bin 355 esnafa 1,5 milyar liradağıtmışız. Esnaf ve sanatkarlarımızın kamu kurumlarına, meslek kuruluşlarınaolan borçlarında ödeme kolaylığı getirdik dedi.

Terörolayları nedeniyle iş yeri zarar gören esnaf ve sanatkarların banka borçlarınınfaizsiz olarak ertelendiğini hatırlatan Yıldırım, bu yılı kapsayacak şekildegerekli tedbirlerin alındığını belirtti. Yıldırım, KOBİlere ilk yıl ödemesiz,3 yıl vadeli 50 bin TLlik faizsiz kredi uygulamasının 2017 yılında dasürdürüleceğini söyledi.

Surda zarar gören esnafa, 50 binliralık sıfır faizli kredi
Esnaf ve sanatkarların kredi faizlerinin yapılandırıldığını ve bundan 24 bininüzerinde esnafın yararlandığını ve 253 milyon liralık bir borcunyapılandırıldığını anlatan Yıldırım, Böylece 152 milyonluk kısmıyapılandırmanın affa girdi ve tahsil edilmekten vazgeçildi. Surda terörolayları nedeniyle zarar gören esnafa 50 bin liralık sıfır faizli krediveriliyor. Hem bankalarını vereceği krediler hem devletin vereceği destekler,düşük faizli destekler bütün bunların sağlıklı çalışması için esnafın sicilinindüzgün olması lazım. Sicili bozulmuş olan esnafa sicil affı getiriyoruz. Sicilibozulmuş, verdiğimiz kredilere erişme imkanı zorlaşanlar için bir kolaylık. Buhafta bu sicil affı düzenlemesi Mecliste görüşülecek, en kısa zamanda dayürürlüğe girmiş olacak diye konuştu.

Ahilikve Esnaf Fonu Genel Kurula gelecek
Esnaf ve sanatkarlar için yeni bir imkanın getirildiğini, bunun Ahilik veEsnaf Fonu olduğunu belirten Yıldırım, Ahilik demek ben değil, bizdemek. Bir olmak, beraber olmak. Şimdi bu işi sizler adına yapıyoruz. Ahilik veEsnaf Fonu kuruyoruz. Ne olacak? Bunun amacı ne? Olur ya her gün işler iyigitmez, iyi günler de var zor günler de var. Günün birinde işsiz kaldınız,dükkanı yandı, kapatıldı, dara düştünüz ne yapacağım diye düşünüyorsunuz. Eldeyok, avuçta yok, İşte orada sizin yardımınıza koşacak bir mekanizma var. Esnafve Ahilik Fonu, esnafı bu fonla güvence altına alıyoruz. Bu fon nasıl oluşuyor?Bu fon, devletle milletle birlikte elini taşın altına koymasıyla oluşuyor.Sorumluluğu birlikte üstleniyoruz. Yani diyoruz ki, siz iki koyun bir debizden. Böylece bu paralar biriksin, günü geldiğinde imdada yetişsin. Talepesnaf temsilcilerinden geldi. Biz de bunun doğru bir talep olduğunu gördük,değerlendirdik. Bir buçuk ay gibi bir sürede olgunlaştırdık. Gereklibakanlarımıza görev verdik, çalıştılar, önümüze getirdiler. Bu düzenlemeyi deçok kısa bir zaman içerisinde, anayasa görüşmelerinin hemen arkasından Meclisegetireceğiz, zaten Meclise gönderdik de Genel Kurula getireceğiz veçıkaracağız. Hayırlı uğurlu olsun şeklinde konuştu.

Fondaprimlerin düzenli ödenmesi gerekiyor
Başbakan Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti:
Burada 18 lira devlet veriyor, 35 lira ayda esnaf veriyor ve bunlartoplanıyor ve değerlendiriliyor. Bu para bir yandan da işletilecek,değerlendirilecek. Kullanım esasları detaylarıyla var, 720 gün ödeyen 180günlük primden yararlanacak, bin 80 gün ödeyen 300 günden yararlanacak. İki yılbir kere bu katkının devam etmesi lazım. Hadi karar verdim, üç gün sonravazgeçtim, bana para ver, böyle bir şey yok. İki yıl para vereceksin. Primdüzenli ödenecek. Ondan sonra bir şey oldu, ne kadar prim ödedin bakacağız.Nasıl olacak? Sınırları 711 lirayla bin 422 lira arasında para verilecek. Allahbin bereket versin. Yoklukta iyidir. Allah tabii böyle bir duruma düşürmesin.Bir yerde de bir güvence şart, bunu onun için yapıyoruz. İhtiyaç olduğundakullanacağız bir imkan olsun. Derdimiz bu. İşsizlik fonunun benzeri, esnafkendi arasında bir fon oluşturuyor, devlet de buna katkı sağlıyor. İşin özetibudur. Bu bir yardım sandığı gibi düşünebiliriz.

Terörle mücadelede kararlılıkvurgusu
Terörle mücadele konusuna işaret eden Yıldırım, Şimdi belli bir bunlarders almamış, şimdi üçü beşi birden geliyor ama alayı gelsin hepsinin canınaokurum. Çünkü bizim arkamızda millet var. Bizi korkutacak bu milletin duasınıkaybetmektir. Bizi hiçbir şey korkutamaz. Terörün, çetelerin bu ülkeye ne kadarzararlar vereceğini hep gördük. Doğrudan insan canına kasteden bu acımasızalçaklar bütün insani değerlerden yoksun olarak karanlık zihniyetlere hizmetediyor. Bu insanlık dışı örgütlerin Türkiyenin kalkınmasına nasıl engel olmakistediklerini görüyoruz. Terörle mücadelemizi aynı kararlılıkla sürdüreceğiz.Hiçbir zaman bu terör örgütlerinin geleceğimizi karartmasına izin vermeyeceğiz.Buradaki kararlılığımız nettir. Zaten bu anlamda ciddi mesafe aldığımız içinbunların artık asimetrik, gelişigüzel hiçbir kural tanımayan, kendileriniöldürmeyi bile göze alarak giriştikleri bu fedai eylemler bundandır ama bunlarne yapmaya çalışırlarsa çalışsınlar bunların geleceğini yoktur. Bu ülkeninistiklal, istikbal yürüyüşünü, muasır medeniyetler seviyesine gidişini asladurduramayacaklar açıklamasında bulundu.

Anayasa değişiklik teklifi
Geleceğimizin teminat altına alınmasının önemli bir dönemecindeyizdiyen Yıldırım, Şimdi bir anayasa değişikliği gündemde var. Niye anayasadeğişikliğine ne hacet var diyorlar, niye anayasa değişikliği ileuğraşıyorsunuz, terör var vesaire. Şimdi bakın bunların hepsi tuzaktır. Anayasadeğişikliği bir ihtiyaçtır. Eğer, 15 Temmuzda bir koalisyon hükümeti olsaydı,zayıf iktidar olsaydı, ne olurdu bu ülkenin hali? Yeniden bir darbe, kaybedilenyıllar. Türkiye, onun için güçlü olmak mecburiyetinde. Türkiyenin etrafı ateşçemberi. Bir yandan oradaki ateşi söndüreceksiniz, bir yandan da dimdik ayaktakalacaksınız. Türkiye bugün bunu yapıyor. Bunu kalıcı hale getirmenin yoludaima güçlü iktidardır. Nasıl olacak? İşte, bu anayasa bunu sağlıyor. Buanayasa diyor ki, yüzde 51 alamazsan iktidar olamazsın. Tek başına iktidarolmak için yüzde 51 şartını arıyor. Temsilse temsil bu ifadelerinikullandı.

Başkanlıksistemi tartışmalarına işaret eden Başbakan Yıldırım, Bu başkanlıksistemi kimin sistemi? Hiç kimsenin sistemi değil. 600 yıllık Türk milletininyönetim geleneğinin bir sonucudur. Kimsenin sistemini de kopya etmeyeihtiyacımız yok. Bizim yeterince geleneğimiz hepsi vardır. Biz her tarafınsistemlerini inceledik, iyi olan taraflarını aldık, çalışmayan taraflarını dagücümüz yettiğince düzelttik dedi.

Yıldırım,konuşmasının sonunda birlik mesajı vererek, Ülke kalkınmasında anahtarçözüm esnaf ve sanatkardır. Son söz bu dedi.

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2017, 14:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER