Binbaşı Tufan,Amaç hırsızlık olayını yaşanmadan önlemek

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi Jandarma Bölük Komutanı Binbaşı Gökhan Tufan, sorumluluk bölgesindeki muhtarla bir araya gelerek ‘Komşu kontrol projesi’ kapsamında hırsızlık olaylarına karşı alınması gereken tedbirleri anlattı.

Binbaşı Tufan,Amaç hırsızlık olayını yaşanmadan önlemek
Zonguldak’ın Ereğli İlçesi Jandarma Bölük Komutanı Binbaşı Gökhan Tufan, sorumluluk bölgesindeki muhtarla bir araya gelerek ‘Komşu kontrol projesi’ kapsamında hırsızlık olaylarına karşı alınması gereken tedbirleri anlattı.
Kdz. Ereğli İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Gökhan Tufan, jandarma sorumluluk alanında bulunan belde ve köy muhtarlarına Kdz. Ereğli Müftülüğü konferans salonunda ‘Komşu Kontrol Projesi’ni slayt gösterisi eşliğinde anlattı.
ZONGULDAK GENELİNDE 144 HIRSIZLIK OLAYI YAŞANDI
2015 yılında Zonguldak genelinde jandarma kontrol bölgesinde 144 hırsızlık olayı meydana geldiği bilgisini veren Jandarma Binbaşı Tufan, bunların 56’sının evden, 20’sinın iş yerinden ve 19’u elektrik enerjisi hırsızlığı (kaçak elektrik kullanımı) olduğunu ifade etti. En fazla evden hırsızlık olayının yaşandığını belirten Jandarma Binbaşı Tufan, hırsızlık olaylarının faillerinin ise genellikle ya aile yakınları yada o yerleşim yerine yakın bölgelerdeki kalabalık nüfusun yaşadığı ilçe merkezlerinde hırsızlığı meslek haline getiren kişiler tarafından işlendiğini söyledi.
AMAÇ HIRSIZLIK OLAYINI YAŞANMADAN ÖNLEMEK
‘Komşu Kontrol Projesi’ hakkında muhtarlara bilgi veren Jandarma Binbaşı Tufan “Jandarma sorumluluk bölgesindeki belde, köy ve yerleşim yerlerinde ki hırsızlık olaylarını önlemek, meydana gelen olayları ise süratle aydınlatmak, kış döneminde boş kalan yayla ve benzeri yerlerdeki evlere suçluların yerleşmesine, burayı bir suç merkezi haline getirmelerini önlemek, vatandaşımızda suç korkusu oluşmasına meydan vermemek, huzur ve güven ortamını oluşturmak için bu proje yürürlüğe konmuştur. Kolluk olarak asıl üzerinde durduğumuz olayları meydana gelmesini önlemek. Bizim Kdz. Ereğli İlçe Jandarma Komutanlığı olarak siz muhtarlarımız ve vatandaşlarımızın da desteği ile suç işlemeyi alışkanlık haline getiren şahısları engellemek, önceden tespit edilebilmesi” dedi.
HIRSIZLIĞIN CEZASI 1-3 YIL, KONUT DOKUNULMAZLIĞI İHLALİ 6 AY İLE 2 YIL
Kendisine veya başkasına yarar sağlamak için başkasına ait malı alan kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıldığı ve bir kişinin konutuna veya eklentilerine rızasına aykırı olarak giren veya rıza ile girdikten sonra buradan çıkmayan kişi mağdurun şikayeti üzerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıldığı bilgisini veren Jandarma Binbaşı Tufan, muhtarlara olayı gerçekleştiren kişilere yakalamaya çalışmaktan ziyade en hızlı şekilde jandarmaya bilgi vermelerini istedi.
Hırsızlık olaylarında suçluların genellikle çalıntı yada kiralık araçlar kullandığını ifade eden Jandarma Binbaşı Tufan, bu nedenle köylerine gelen şüpheli araçların plakalarının alınması, içerisindeki şahıslara dikkatlice bakılarak giydikleri kıyafet ve kişinin fiziki özelliklere bakılmasını istedi.
50 TL’YE EV YADA İŞ YERİNİZE ALARM SİSTEMİ KURABİLİRSİNİZ
Ev yada iş yerlerine çok uygun fiyata alarm sistemi kurulabileceğini anlatan Jandarma Binbaşı tufan şunları söyledi; “Ev yada iş yerlerinize kurabileceğiniz çok basit 50 TL’ye kurabileceğiniz bir alarm sistemi var. Normal eski usul kapı zili kullanarak alarm sistemi kurabilirsiniz. Piyasa fiyatı 10-15 TL civarındadır. Kapının ağzına bir tel, kapının kasasına bir tel bağlayıp, bu ikisi birbirine değdiği zaman devre tamamlanacak ve sizin bulunduğunuz evde zil çalacak. Bu şekilde kapınızın açıldığını bileceksiniz ve hemen 156’yı arayacaksınız. Kesinlikle hırsızın peşine düşüp yakalamaya çalışmayacaksınız.”
“KAPINIZA GELENİN KİM OLDUĞUNU ÖĞRENMEDEN AÇMAYIN”
‘Komşu Kontrol Projesi’ kapsamında Zonguldak genelinde uygulama yapan jandarma ekiplerinin çaldıkları kapıların vatandaşlar tarafından kim olduğu sorulmadan açıldığını vurgulayan Jandarma Binbaşı Tufan, bunun çok yanlış olduğunu ve kapıya gelen kişinin kim olduğu öğrenilmeden kesinlikle kapının açılmaması gerektiğini dile getirdi.
Vatandaşların evde bulundurduğu değerli ziynet eşyası yada birikimlerini mümkün olduğu kadar banka kasalarında yada evlerine alacakları büyük çelik kasalarda saklamalarının en güvenli yol olduğunu belirten Jandarma Binbaşı Tufan, hırsızların bir eve girdiğinde öncelikli olarak yatak, yorgan altı, dolaplar ve çekmecelere baktığını anlattı.
KIRSAL BÖLGEDE KAMERA SİSTEMLERİ YAYGINLAŞACAK
Sorumluluk alanlarındaki bölgelerde kamera sisteminin yaygınlaşması için çalışma başlattıklarını belirten Jandarma Binbaşı tufan “Kdz. Ereğli’de ve merkez Kızılca’da ki muhtarlarımızla kamera sistemi için görüştük. Ormanlı, Çaylıoğlu ve Kandilli ile de görüşüp artık kamera sistemlerinin kurulmasına yönelik olarak bir adım atmak istiyoruz” dedi.
JANDARMA BÖLGESİNDE 2015 YILINDA 44 YANGIN ÇIKTI
Kırsal bölgede ki yangınların çoğunun 20-30 yıl önceki ihtiyaca cevap verecek, bir aydınlatma ampulünü yakmak için kullanılan eski elektrik tesisatları yüzünden çıktığını ifade eden Jandarma Binbaşı Tufan, Zonguldak genelinde 2015 yılı içerisinde 44 adet kazaen yangın çıktığını dile getirdi. Yangınların birçoğunun da önceden alınabilecek tedbirlerle önlenebileceğini ifade eden Jandarma Binbaşı Tufan, konutlardaki yangınların büyük çoğunun eski elektrik tesisatlarından çıktığını söyledi. Tufan ayrıca, son beş yıl içerisinde meydana gelen yangınlarda 5 vatandaşın hayatını kaybettiği bilgisini verdi.
VATANDAŞIN YAKALAMA YETKİSİ VAR, DARP EDERSE CEZA ALIR
Konferans sonunda muhtarların sorularını yanıtlayan Jandarma Binbaşı Tufan, bir muhtarın “Bir süre önce vatandaşımızın evine hırsız girdi. Ev sahibi hırsızı yakalayıp bağladığı için ceza aldı” şeklindeki sözlerine “Vatandaşın evine giren hırsızı yakalama yetkisi var. Ancak yakaladıktan sonra darp etmiş ise kanunlar çerçevesinde hırsızlık olayı hakkında ayrı, darp konusu ise ayrı işlem görür” diye yanıt verdi. Binbaşı Gökhan tufan ayrıca toplantıya katılan muhtarlara Komşu Kontrol Projesi kapsamında hazırlanan, hırsızlık ve dolandırıcılık gibi olayların önlenmesi için alınması gereken tedbirleri içeren bilgilerin yer aldığı afişleri dağıtarak, bunların köyde halkın rahat görebileceği yerlere asılmasını istedi.
Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2016, 10:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER