BİZ NEREYE GÖÇ EDELİM...

BİZ NEREYE GÖÇ EDELİM...
gundemeregli.com-
Kdz  Ereğli´de sefalet içerisinde yaşayan roman vatandaşlar kendilerinin de insanca bir yaşamı hak ettiğini belirterek kendilerine konut yapılmasını istedi.
Kdz.Ereğli’de geçen hafta kurulan Batı Karadeniz Romanlar Derneği Başkanı Rıza Demir, gazetecilerle birlikte romanların yaşadığı bölgeleri gezerek incelemelerde bulundu. İlk olarak 25 Aralık 2013 tarihinde yanan Şefik Kaymaz’a ait ev gezildi.
Dernek başkanı Demir’e, evlerinin yanmasının ardından yaşadıkları sıkıntıları anlatan Necla Kandemir, üç çocuğu ile birlikte akrabalarının yanında yaşamak zorunda kaldığını söyledi. Evi yanınca çok mağdur olduklarını anlatan Kandemir, sözlerini şöyle sürdürdü: Bir yerden gelirimiz yok. Yardım alamadık. Ailecek kalabalığız. Bir şeyler yapacağız ama gelirimiz olmadığı için kımıldayamıyoruz. Çoluk çocuğumuz sefil. Bu eski evlerde idare ediyoruz. Devletten bir yardım alamadık. Benim üç çocuğum var. Yan taraftaki eski evlerde idare ediyoruz. Dün akşam görümcemde kaldım, farelerden korkumdan evde uyuyamadım” dedi.

“BÜYÜYÜNCE POLİS OLMAK İSTİYORUM”
Sokaklarda düğün arabalarının önlerine atlayıp para almaya çalışan ve mendil satan çocuklar ise okula gitmek istediklerini söyledi. 12 yaşındaki Servet Kandemir, gelin arabasının yolunu kestiklerini belirterek şöyle konuştu: Para alıyoruz. Evimizin olmasını ve iş olmasını isteriz. Okula gitmek isterim. Büyüyünce polis olmak isterim.”

“AMACIMIZ BU İNSANLARI TOPLUMA KAZANDIRMAK”
Romanların Ereğli’de harabe gibi evlerde sefalet içerisinde yaşadığını anlatan Batı Karadeniz Romanlar Derneği Başkanı Rıza Demir, bu evlerin hepsinin yıkılarak yerine daha modern konutlar inşa edilmesi gerektiğini ifade etti. Birçok evin kapısının penceresinin kırık dökük ve banyo tuvaletinin olmadığını dile getiren Demir, Romanların kiralık ev bulamadığı ya da kirayı ödeyemediği için buralarda yaşamak zorunda kaldıklarını belirtti. Bu evlerde ne banyo ne de mutfağın olmadığını anlatan
Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü: Daha fazlasını söylemeye gerek yok. Zaten her şey gözüküyor. Kırık dökük camlar, kırık dökük kapılar. Bizim amacımız bu insanları topluma kazandırmak. Neden bu insanlarda kendi evlerinde banyosuyla, mutfağıyla daha temiz bahçesiyle oturmasınlar? Bu insanların hiç kimseden geri kalmış bir yanı yok. Sadece eğitim eksikliği, maddi gelir eksikliği, işsizlik sorunu ön safhada. Amacımız bu insanları toplu konut ile bir araya toparlayıp daha düzgün yaşam kalitesini oluşturmak.

“ÇOCUKLAR SOKAKLARDA MENDİL SATIYOR”
Okula gitmesi gereken çocukların sokaklarda mendil satmaya çalıştığını anlatan Demir, şunları söyledi: Ereğli’de köyler dahil 4 bin vatandaş yaşıyor. Dernek olarak biz çocukların eğitimine öncülük yapmak istiyoruz. Dünyaya gelen her insan güzel şeyler yaşamak için geliyor. İnsanlar kendi kaderini kendisi belirlemiyor. Dışlanma var ama insanlar bizim içimizi bilmiyor. Birebir görmedikleri için sadece görünüm olarak sadece farklı düşüncelere yol açıyorlar. Aslında içimiz, özümüz öyle değil. Her insan gibi biz de çalışabilir yaşayabiliriz.”
Mahallede Roman vatandaşlarla birlikte yaşayan Havva Gün de, buradaki insanların evlerinde su ve elektriği olmadığını ifade etti. İki elektrik abonesinden bütün evlerin elektrik ihtiyacının karşılanmaya çalıştığını belirten Havva Gün, şöyle konuştu: “Biz burada sıkıntı yaşıyoruz. Burası çöpün pisliğin içinde. Vatandaşın suyu yok ki temizlik yapsın. Bunlarda Allah’ın kulu biz de Allah’ın kuluyuz. Neden komşuluk içerisinde birbirimize iyi davranamıyoruz. Neden biliyor musunuz? Maddi durumları iyi olmadığı için. Türkiye Cumhuriyeti bunları buraya kabul etti, bunlara ev, yer, su her şeyi versin”

“HERKES BİZDEN ŞİKAYETÇİ OLUYOR”
Kendilerinin her Türk vatandaşı gibi normal yaşamak istediklerini anlatan Roman vatandaşlardan Yadigâr Kaymaz da sadece ev istediklerini söyledi. Herkesin çocuklarından şikayet ettiğini ancak gidecek bir yerleri olmadığını dile getiren 5 çocuk annesi Yadigar Kaymaz, sözlerini şöyle sürdürdü: Bizim sıkıntımız, çoluğumuz çocuğumuz sokak bulup oynayamıyor. Bir yere gidemiyorlar. Herkes çocuklarımızdan sıkıntılı. Yaşadığımız evleri gördünüz. Affedersiniz tuvaletimiz, suyumuz yok, elektriğimiz yok. Perişan durumdayız. Biz yardım istiyoruz. Bizlere ev yardımı yapsınlar. Herkes bizden şikayetçi oluyor. Biz nereye gidelim. Nereye göç edelim?
Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2014, 14:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER