Bu iddia doğruysa...

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde şeker hastalığına bağlı olarak bir ayağı kangren olan ve parmakları çürümeye başlayan yaşlı kadın tedavi için götürüldüğü devlet hastanesinde işlem yapılamadığı için yakınları tarafından çıkartıldı.

Bu iddia doğruysa...
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde şeker hastalığına bağlı olarak bir ayağı kangren olan ve parmakları çürümeye başlayan yaşlı kadın tedavi için götürüldüğü devlet hastanesinde işlem yapılamadığı için yakınları tarafından çıkartıldı. 90 yaşındaki kadının oğlu Kadir Kaplan, annesine hastaneden çıkarttıkları sırada kendilerine ambulans dahi verilmediğini söyledi.
YATALAK HASTA TAKSİYLE EVİNE GÖTÜRÜLDÜ
Kdz. Ereğli İlçesinde yaşayan 90 yaşındaki Fatma Kaplan’ın şeker hastalığına bağlı olarak bir ayağı kangren olunca çürümeye başladı. İki parmağı tamamen çürüyen yaşlı kadını oğlu Kadir Kaplan (56) tedavi için önceki gün Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi’ne götürdü. Sabah 09.30 sıralarında gittiği Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi’nde doktorun 16 saat boyunca 90 yaşındaki kadına tedavisine yönelik bir işlem yapılmadığı ve hastanede kendisinin ameliyat edebilecek düzeyde olmadığının söylendiği iddia edildi. Yaşlı kadın doktorların kendisine başka hastanelerde uzun süre yer bulamaması ve başka hastaneye sevk edilmemesi nedeniyle yakınları tarafından tekrar evine götürüldü. 90 yaşındaki kadının evine götürülmesi için ambulans verilmediği de iddia edildi.
TAM DONANIMLI HASTANEDE AMELİYAT YAPILAMADI
Annesinin durumunu ve Kdz. Ereğli Devlet Hastanesinde yaşadıklarını anlatan Kadir Kaplan, yaşlı annesini son günlerini Türkiye’de geçirmesi için Almanya’dan getirdiğini ancak hastanede gördüğü muamele karşısında buna bin pişman olduğunu söyledi. Annesini ayağı kangren olması ve çürümeye başlaması sonucu evde bakım görevlisi sağlıkçılar tarafından acilen hastaneye götürülmesinin istenmesi üzerine Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi’ne gittiklerini belirten Kaplan, doktorun yaptığı muayene sonrası annesine ameliyatın aynı hastanede yapılamayacağını ve başka hastaneye sevk edilmesi gerektiğini söylediğini aktardı. Yaklaşık 16 saat hastanede kaldıklarını ve annesinin tedavisi için yer bulunamaması üzerine tepki gösterdiğini ifade eden Kadir Kaplan, gece 03.30’da hastaneden ayrılmak zorunda kaldıklarını aktardı.
“ANNEMİ SEVK EDECEK HASTANE BULAMADILAR”
Kaplan yaşadıklarını gazetecilere şu şekilde anlattı; “Annem yaklaşık 25 senedir şeker hastası. Sağ ayağı protezli. Şeker, tansiyon, kireçlenme, ciğer ve kalp yetmezliği, kalp ritim bozukluğu gibi benim bildiğim hastalıkları var. Ayağının durumu çok kötüleştiği için evde bakımdan hizmetçiler geldi. Bakım yaparken hastaneye gitmesi gerektiğini ön gördüler. Hastaneye gidip ampute olması gerektiğini söylediler. Hastaneye gittik, doktor bunu gördü. Ereğli Devlet hastanede bunun yapılmayacağını söyledi. Zonguldak´ a sevk edeceğini söyledi. Biz orada bekledik. Kan tahlili ve EKG yaptırdık. Ameliyat için önerilen her şeyi yaptık. Hastamız beklerken doktor ameliyata gidiyor. Akşam saat 6 ya kadar doktor yok. Sabah 09.30 da hastanedeydik biz. Ameliyattan çıkıp geldiğinde de ´Bunu bir yere gönderemiyoruz´ dedi. Çekip gidiyor. Ondan sonra da asistan doktor mudur bilmiyorum ona bırakıyor. Gece saat 03.30 a kadar bize hiç bir yapmadan oyaladılar. Ne bir ameliyat, ne bir uygulama ne de her hangi bir yere yönlendirme oluyor. neymiş, Türkiye genelinde bu hastaya yatak yokmuş. Olamaz böyle bir şey ya. Resmen b bir hastane skandalı. Nerede yaşıyoruz. Ben bıktım. Resmen orada ki görevlilerle papaz oldum. Çıldırdım. Aç susuz, oturacak yerimiz yok. 16 saat ayaktayız. Bu kadın şeker hastası. Şeker hastası olduğu halde buna müdahale bile yapılmadı. Ayakları sabahtan açıldığı gibi öyle kaldı. Bir pansuman dahi yapılmadı. Hatta söyledim ‘Gıda alamıyor, bir serum takın’ serum diye taktıklarını söylesem sizde çıldırırsınız. Tansiyon hastası olduğunu bile bile tuzlu su vermişler. Giderken ‘Serumu almayın, iğnesini falan ben yapıyorum, bakteri aldırmam’ dedim. Bana ‘O’nun zaten vitamini yok, o tuzlu su’ dedi. Sonuçta kendi imkanlarımla imza attım artık risk alıp.”
“BENİ VATANIMDAN İĞRENDİRDİLER”
Annesinin son günlerini vatanında yaşaması için Türkiye’ye getirdiğini belirten Kaplan, yaşadıklarından sonra pişman olduğunu ifade etti. Kaplan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Babam buraya 40 sene sigorta ödedi. Bunun karşılığı bu mu yani? Kendim imza attım çıkarttım. Çıkamadım dahi oradan. Ambulans bile vermediler. Parasını ödeyeyim dediğim halde bana ambulans tahsis edilmedi. Burada acil durumdaki insanlara yatak yoksa öteki insanlara nasıl oluyor anlamıyorum. Zonguldak´ a sevk olayında Zonguldak kabul etmemiş. Türkiye genelinde bu hastaya yatak yokmuş. Bu acil durumda yatak yoksa öteki insanlara nasıl oluyor? Bu acilden de daha tehlikeli. Bu ayak kangren olmuş, ileride daha da tehlikeli olabilir. Resmen ölüme terk ettiler. Ben olmasam bu kadın öldü zaten. Kendi bilgimle bunu koruyorum. Her şeyini ben yapıyorum. İğnesini yapıyorum, düzenli hapını veriyorum. Şekerini ölçüyorum. Yurt dışında yaşıyordum. Emekli olunca döndüm. Annemi de getirdim ki hayatının son nefesinde Türkiye´ de nefes alsın. Keşke gelmez olaydım. Türk vatandaşı olduğumdan iğrenç duyuyorum. Adam vatanından iğrençlik duyar mı? Devlette bir denetleme yok. Bir görevli yok. Bu adam bu işi yapıyor mu? Hastaneyi 6 ay içerisinde af edersiniz şey götürüyor. Sağlam gelen insan bakteri kapıp hastalanıyor orada. Ben orada mağduriyeti gördüm, bu kadın bir ay mı, iki ay mı yaşar? İleride vatandaşlara böyle müdahale yapılmasın. Düzenlik getirilsin. Doktora bir şey sormaya gidiyorsun. Doktor seni tersliyor. Çoban muamelesi yapıyor insana. Akşam tartıştım doktorla ‘ilk defa bir insan ol’ dedim. ‘Senin üniformana saygım var ama ilk defa bir insan ol. Sana insan gibi bir soru soruyoruz. Bizi burada esir aldınız’ dedim. ‘Bırakın annemi, gideceğim’ diyorum. Bırakmada bırakmıyorlar. İmza attırdılar, kendilerini emniyete aldılar. Beni öyle bıraktılar hastaneden. Bir de kendi imkanımızla karga tulumba elimiz ile getirdik taksiyle. 112 ambulansı göndermek istemiş. Hastanenin hekimleri kendi aralarında karar almışlar, reddetmişler. Nasıl reddedersin. Bu hastaya ambulans temine edilmezse kime temin edeceksin?
YAŞLI KADIN ÖZEL HASTANEDE ACİL AMELİYATA ALINDI
Devlet hastanesinden ayrıldıktan bir gün sonra özel hastaneye başvuran Kadir Kaplan, doktorun acil olarak hastayı getirmelerini istemesi üzerine 112’yi arayarak ambulans talep etti. 112 tarafından gönderilen ambulans ile ilçedeki özel bir hastaneye getirilen Fatma Kaplan, yapılan tetkikler sonucu acil olarak ameliyata alındı.
7 çocuk ve 27 torun sahibi yaşlı kadının sağlık durumu hakkında gazetecilere bilgi veren Ortapedi Doktoru Seçkin Yakup Duman, kendisini en kısa sürede ameliyata alacaklarını söyledi. Dr. Duman açıklamasında şu bilgileri verdi; “ Hastamız bizim acilimizi saat 11.00 civarında intikal etti. Ambulans ile geldi. Yapılan inceleme neticesinde özellikle sağ ayağındaki arteriyel (Atardamar) dolaşımın zayıfladığı, yavaşladığı, buna bağlı olarak ta özellikle parmaklarında kararma, doku yetersizliği (Nekroz) kangren oluştuğu görüldü. Buna istinaden de ameliyat planlandı.”
Yaşlı kadın yapılan kontroller sonrası hastanede ameliyata alındı.
BAŞHEKİM ERDEM İDDİALARI YALANLADI
Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi Yöneticisi Opr. Dr. Muharrem Erdem ise 90 yaşındaki Fatma Kaplan’ın oğlu Kadir Kaplan’ın iddialarının doğru olmadığını söyledi. Hastaya tüm tetkikler yapıldıktan sonra başka bir hastaneye sevki için yer arandığı sırada yakınının beklemek istemediğini ve annesini götürmek istediğini belirten Erdem, hastaneden kendi istekleri ile ayrıldıklarını ifade etti. Erdem ayrıca şikayet olması durumunda gerekli inceleme ve soruşturmayı da başlatacağını söyledi.
Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2015, 13:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER