Cadı avına dönüşmemeli

Cadı avına dönüşmemeli

Cadı avına dönüşmemeli

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,“Darbe girişiminde bulunanlarla ilgili bir kez daha tekrarlıyorum: Hukukiçerisinde en ağır ceza verilmeli. Ancak bu kişilerin temel insan hakları daihlal edilmemelidir, kurunun yanında yaş yanmamalıdır, sap ile samankarıştırılmamalıdır, süreç bir cadı avına dönüştürülmemelidir” dedi.

Demirtaş, 28 Temmuz günü TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, ülkenin zorgünlerden geçtiğini, 15 Temmuz akşamı millet iradesine yapılan, Meclise yapılandarbe kalkışmasını bir kez daha lanetlediğini belirtti.

Darbe girişiminde bulunanların hukuk içerisinde en ağır şekildecezalandırılması suç varsa cezasız kalmaması gerektiğini ifade eden Demirtaş, “Ancak, geçen hafta -12 Eylül darbecilerinin Anayasaya koyduğu- Olağanüstü HâlKanunu çıkardınız. Olağanüstü Hâl Kanunuyla, maalesef, Meclis yani milletiradesi yani demokrasi devre dışı bırakıldı, maalesef, evrensel hukuk kurallarıda askıya alındı; bize göre bu son derece yanlış olmuştur” dedi.

“KURUNUN YANINDA YAŞ YANMASIN”

Darbe girişiminde bulunanlarla ilgili temel insan haklarının ihlal edildiğine,işkence ve kötü muamele yapıldığına ilişkin birçok duyum ve şikâyetlergeldiğini ifade eden Demirtaş şöyle devam etti:

“Sap ile samanın karıştırıldığı, kurunun yanında yaşın da yandığı ifadeedilmektedir. Darbe girişiminde bulunanlarla ilgili soruşturmalar evrenselhukuk kuralları içerisinde yürütülmelidir, aksi takdirde darbecilerden birfarkımız kalmaz. Darbe girişimi sonrası yaşanan süreç, toplumda yeniayrıştırmalara, yeni kin ve düşmanlık tohumlarının ekildiği bir zeminedönüşmemelidir. Devlet kin tutmaz, devlet kin tutmamalıdır. Darbe girişimindebulunanlarla ilgili bir kez daha tekrarlıyorum: Hukuk içerisinde en ağır cezaverilmeli. Ancak bu kişilerin temel insan hakları da ihlal edilmemelidir,kurunun yanında yaş yanmamalıdır, sap ile saman karıştırılmamalıdır, süreç bircadı avına dönüştürülmemelidir.”

“DERS ÇIKARMALIYIZ”

Demirtaş şöyle devam etti:

“Bu darbe girişiminden hepimiz dersler çıkarmalıyız. Bilimin ve teknolojininson derece geliştiği, demokrasi standartlarının ve demokrasi kalitesinin üstdüzeye çıktığı 2016 dünyasında, Türkiyeye darbe girişimine sürükleyen nedenlerde etraflıca düşünülmeli ve tespit edilmelidir. Bir kez daha ülkemizde darbeyaşanmaması için demokrasimizin standardı en üst düzeye çıkarılmalıdır”

LİYAKAT VE BECERİYE GÖRE

Demirtaş sözlerine Parlamentoyu güçlendirmeliyiz, kuvvetler ayrılığıilkesini güçlendirmeliyiz, basın özgürlüğünü güçlendirmeliyiz, hukuk devletinigüçlendirmeliyiz, toplum içinde kutuplaşmayı azaltacak uzlaşma kültürünügüçlendirmeliyiz, cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkmalıyız, kamuda benimcemaatimin adamını değil, liyakat ve beceriye göre, objektif kriterlere görememur ve bürokrat almalıyız. Artık Türkiye üçüncü sınıf bir demokrasiyle yolunadevam edemez, etmemelidir de.” şeklinde devam etti.

“NİTELİKLİ İŞGÜCÜ ÜRETEMİYORUZ”

Mecliste, sığınmacılardan nitelikli olanlara vatandaşlık verilmesiyle ilgiligörüşmeleri süren kanunu da değerlendiren Demirtaş şunları kaydetti: “kanununtemel amaçlarından birisi olarak nitelikli iş gücünün Türkiyeye kazandırılmasıolduğu ifade edilmektedir. Eğer dışarıdan nitelikli iş gücüne ihtiyaçduyuyorsak biz ihtiyacımız olan nitelikli iş gücünü, insanı yetiştiremiyoruzdemektir ya da nitelikli insan yetiştirsek bile o nitelikli insanlarımızı kendiülkemizde tutamıyoruz demektir, onlar da başka bir ülkeye çalışmaya gitmeyitercih ediyorlar demektir. Her iki durumda da on dört yıldır ülkeyi yöneten AKPiktidarının yanlışları olduğu çok açıktır. Sürekli yapboza dönen eğitimsisteminde ve çalışma hayatında ağır sorunların olduğu ve bu sorunların on dörtyıllık AKP iktidarınca çözülemediği ortaya çıkmaktadır. Maalesef on dört yılınsonunda geldiğimiz nokta dışarıdan nitelikli iş gücü ithal etmek zorundakalmaktır.

YANLIŞ DIŞ POLİTİKANIN FATURASI

Özellikle son yıllarda maalesef yanlış bir dış politika uygulandı. Bu yanlışdış politikanın faturalarından birisi de sığınmacı alan bir ülke hâlinegelmemizdir. Hem sığınmacıların geçiş yolu olarak kullandığı hem desığınmacıların yerleşme amacıyla hedeflediği bir ülke olduk. Bu durumTürkiyedeki iş gücü piyasasına da olumsuz yönde bir etki yarattı, ülkemizdekiiş gücü piyasası dengeleri sarsıldı. Şimdi bu getirilen kanun tasarısıyla busığınmacıların Türkiyede yerleşmeleri ve iş bulmaları kolaylaştırılmaktadır.Dolayısıyla bu kolaylaştırma sonucunda da ülkemiz sığınmacıların daha fazlahedeflediği bir ülke hâline gelecektir. Kayıt dışıyla birlikte ülkemizde bulunan6 milyon işsizimizin sorunları çözüleceğine göçmenlere iş bulmak durumundakalacağız.”


Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2016, 10:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER