Çilek Osman logosu mahkemelik oldu

Zonguldak´ın Ereğli ilçesi belediyesi tarafından düzenlenen Osmanlı Çileği Şenlikleri’nin tanıtımında ve davetiyelerinde yer alan ‘Çilek Osman’ logosu izinsiz kullanıldılığı gerekçesi ile mahkemelik oldu.

Çilek Osman logosu mahkemelik oldu
 Zonguldakın Ereğli ilçesi belediyesi tarafından düzenlenen Osmanlı Çileği Şenlikleri’nin tanıtımında ve davetiyelerinde yer alan ‘Çilek Osman’ logosu izinsiz kullanıldılığı gerekçesi ile mahkemelik oldu.
Kdz. Ereğli Belediyesi yaklaşık bir yıl önce ‘Çilek Osman’ karakteri ile hazırlanan proje ve logoya ilişkin bir grafik tasarım firması ile sözleşme imzaladı. Sözleşme ise yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından tek taraflı olarak feshedildi. Bunun üzerine projenin sahibi grafik tasarım firması Av. Ahmet Köse aracılığı konuyu mahkemeye taşıdı. Kdz. Ereğli Belediyesi ise 27-28-29 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Osmanlı Çileği şenliklerinde ‘Çilek Osman’ logosunun benzerini kullanınca grafik tasarım firması konuyu ikinci kez savcılığa taşıdı ve ‘Marka tecavüzü’ iddiası ile suç duyurusunda bulundu.
Yaşanan gelişmelerle ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulunan grafik tasarım firmasının vekili Av. Ahmet Köse, marka tecavüzünün ciddi bir suç olduğunu ve kimsenin hukuka karşı gelemeyeceğini söyledi. ‘Çilek Osman’ logosunun marka tescilinin Türk Patent Enstitüsü’nce yapıldığını ve benzeri yada taklidinin yapılamayacağını belirten Köse, Bu benim müvekkilimin hazırlamış olduğu Çilek Osman tasarımı. Biliyorsunuz Belediye başkanı bir Belediye meclis toplantısında bundan sonra bu logoyu Ereğli de marka yapacağını kendisi açıklamıştı. Bu tasarım patentli bir ürün. Belediye bunu kiralamıştı. Fakat sonra sözleşmeyi fesih etti. Yani bunu kullanamaz. Aynı logoyu Ereğli belediyesi burada kullanmış. Bakın gösteriyorum. Ereğli belediyesinin protokolü davet etmiş olduğu büyük davetiyede de bu logo kullanılmış vaziyette. Yine Ereğli de ki tüm bilboardlarda bu logo mevcut. Bu logoyu kullanmak için Türk Patent Enstitüsüne müracaat ediliyor. Bu logonun kullanıma Türk Patent Enstitüsü izin vermiyor dedi.
Tescilli marka ile aynı ve benzer olan bir ürünü ilişkilendirme ihtimali dahi olsa, herhangi bir şekilde kullanılamayacağını söyleyen Köse, Birebir benzemesi gerekmiyor. Eğer hukuka inanıyorsak, hukuk bunu emrediyor. Ama gördüğünüz gibi Ereğli belediyesi hepimizin gözünün önünde bunu kullandı. Hukukta şöyle bir kavram var. Hiç kimse işlemiş olduğu suçtan muaf değildir. Ereğli belediyesi de işlemiş olduğu suçtan muaf değil. Ereğli belediyesi ile benim müvekkilim Çilek Osman karakterinin kullanılmasıyla ilgili sözleşme yapmıştı. Belediye haksız olarak bu sözleşmeyi fesih etti. Bununla alakalı olarak belediyeye karşı tazminat davası açmıştık. Fakat kullanımını fesih etmiş olduğu logoyu taklit ederek aynı şekilde şu anda yapmış olduğu yaz, bahar etkinliklerinde maalesef bunu kullandığını tespit ettik. Buna ilişkin olarak Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Suç duyurumuz neticesinde Belediye başkanlığının bu günlerdeki etkinliğinde kullanılan materyaller üzerinde ki tespitler yapıldı diye konuştu. 
Marka tecavüzü gerekçesi ile mahkemeye başvurup polis nezaretinde belediyeye girip söz konusu sahte logonun kullanıldığı eserleri toplatma haklarının bulunduğunu dile getiren Köse, bu yola başvurmadıklarını söyledi. Köse, Nihayetinde küçük bir yerde yaşıyoruz. Marka tecavüzüne ilişkin olarak yöntemler belli. Bunlardan bir tanesi marka tecavüzünde bulunan kişileri cezalandırmak için suç duyurusunda bulunmak. Diğeri de mahkemeye müracaat ederek emniyet güçleri aracılığıyla bu materyallerin toplatılması. Biz Ereğli belediyesine bir baskın yaparak, polisler nezaretinde bir baskın yaparak böyle bir toplatmayı uygun bulmadığımız için yapmadık. Kanuni hakkımızdı. Yapabilirdik. Bunu yapmadık ancak sadece suçluların cezalandırılması için tespitlerimizi yaparak suçlamaları resmi makamlara bildirdik şeklinde konuştu.
Köse son olarak marka tecavüzü suçlarının cezalarının çok ağır olduğunu, savcılığa yaptıkları suç duyurusu sonrasında polisin gerekli tespitleri yapması ile birlikte tüzel kişiliğin temsilcisi Belediye Başkanı başta olmak üzere bu işte sorumluluğu bulunan tüm kişilerin 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası ile yargılanacağını dile getirdi.
İddialarla ilgili olarak görüşü sorulan Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ise “Logoda bir şey yok. Çilek adamın elinde bir kılıç var. Mahkemeye verebilirler. Hukuki süreci takip edeceğiz” dedi.
Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2016, 06:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER