ÇÖP YIĞINLARINI YAŞAMAK İSTEMİYORUZ

ÇÖP YIĞINLARINI YAŞAMAK İSTEMİYORUZ
gundemeregli.com-
Zonguldak Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Meltem Gürbüz, mevcut çöp deponi alanının 5. yılına girdiğini ve ömrünü tamamlamak üzere olduğunu öne sürdü.
Zonguldak Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Meltem Gürbüz, Zonguldak´ta hala kaynağında ayrıştırma ve geri dönüşüm uygulaması için ciddi bir girişimin olmadığını belirtti. Sapça Köroğlu mevkisinde bulunan deponi alanıyla ilgili açıklama yapan Gürbüz, “Zonguldak’ta günde 500 ton çöp oluşuyor. Bu miktarın sadece onda biri bertaraf tesisine ulaşıyor. Kilimli, Muslu, Çatalağzı bölgesinden ise yıllardır çöp alanına çöp gelmiyor. Neden, çünkü bertaraf tesisi uzak geliyor, aktarma istasyonlarına ulaştırmaları gereken çöpler bu beldelerde eski döküm alanlarına dökülmeye devam ediliyor. Çöpü bertaraf etmek zor. Her gün 500 ton çöpü nasıl imha edebilirsiniz, kaynağında ayrıştırırsınız, çöp kalitesini ve miktarını düşürürsünüz, olması gereken bu. dedi.
Zonguldak´ta bir yıl önce kurulan geri dönüşüm tesisinde ayrıştırma işleminin zor koşullarda yapıldığını belirten Gürbüz, Gelen çöpler görevlilerce kayan bir bant üzerinde ayrıştırılıyor. Çalışma şartları çok zor ve en zor işlerden bir tanesi kesinlikle. Şehirde ayrı toplanmayan her ne varsa, tek tek açılan çöp poşetleri kayan bandın üzerine dökülüyor ve cam şişe, pet şişe, metal kutular, plastikler tek tek ayrıştırılıyor. Ayrı balyalar oluşturuluyor. Herkesin görüp izlemesi gereken bir şey var o tesiste. İzlendiğinde, tekrar değerlendirilebilen her atığın çöpe girmeden ayrı toplanması gerektiği daha iyi anlaşılacaktır. diye konuştu.
Yerel yönetimlerin geri dönüşüm için kesin uygulamalar yapmak zorunda olduğunu belirten Gürbüz, şöyle devam etti: Bu dünya hepimizin, yaşanabilir bir dünya için küçük ama sonucu büyük olacak önlemler almak zorundayız. Bu şehrin insanı duyarlı ve sıklıkla arandığımız konu geri dönüşüm konusu. Kağıtları, kitapları, gazeteleri nereye verebileceklerini soruyorlar. Derneğimizin çabalarıyla kağıtları olabildiğince değerlendirmeye çalışıyoruz ancak küçük girişimlerle olacak iş değil. Zonguldak’ta bu işi üstlenen ve birçok olumsuzluk yaşayan Gökhan Ayvaz’la birlikte çöp deponi alanına gittik. Çöp toplayan şirketin çöp kamyonlarını depolama alanına boşalttıklarını, geri dönüşüm tesisine çöpleri vermediklerini öğrendik. İlginç değil mi? Bu şehirde Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü var, belediyeler var, belediyeler birliği var, şehrin yükünü azaltmak için neler yapılabileceğini çok iyi biliyorlar ama yapmıyorlar. Sahilde yıllarca hepimize sıkıntı olan vahşi depolama alanından modern bir tesise geçişimize sevinemeden, benzer sorunla tekrar karşı karşıya kaldık. Çöp deponi alanının dolmak üzere ve aynı sorunları, yer arayışlarını, daha geniş alana yayılmak zorunda olan çöp yığınlarını yaşamak istemiyoruz”
Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2014, 07:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER