Çöpler 50 yıldır katırlarla toplanıyor

Çöp arabalarının giremediği dar sokaklı mahallelerin çöpleri, yarım asır boyunca katırlarla toplanıyor.

Çöpler 50 yıldır katırlarla toplanıyor
Zonguldak’ta çöp arabalarının giremediği dar sokaklı mahallelerin çöpleri, yarım asır boyunca katırlarla toplanıyor. 

19 mahalleli Zonguldak’ta yaklaşık yarım asırlık hizmet her gece 01.00’de başlayıp sabahın erken saatlerinde sona eriyor. Şehrin coğrafi konumunun engebeli olması sebebiyle, araçların giremediği mahallelerden çöpler, katırlı temizlik işçileri tarafından toplanıyor.

Hizmet alımı yoluyla Zonguldak Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde görev yapan on kişilik gece ekibi, önce ana cadde üzerindeki mıntıkalarında çöplerini topluyor ardından da merdivenli mahallelerde sabahın ilk ışıklarına kadar temizlik yapıyor. Rüzgarlımeşe, Tepebaşı, Ontemmuz, Terakki Mahallesi gibi büyük mahallelerin dar sokaklarına giren temizlik işçileri, çöp kutuları ve depolara atılan çöpleri katırlarına yükleyip çöp araçlarının bulunduğu ana caddeye taşıyor.



HER GECE 45 DAKİKA YOL

Üç bölgeye ayrılan katırlı on kişilik ekip, her gece toplanma noktasından yola çıkarak mahallelere dağılıyor. Kendi bölgelerindeki güzergahlarda çöplerini toplayan ekipler, dik merdivenleri tek tek çıkarak belediyenin hizmetini yerine getiriyor.

Yarım asır boyunca aynı zamanda mecburiyetten dolayı temizlik işini yapan katırlı ekiplerin hizmeti aynı zamanda da gelenek haline geliyor. Kimi zaman sokak hayvanları ile birlikte bölgelerine gitmeye çalışan temizlik işçilerin mesaisi ise günün aydınlanması ile sona eriyor.

İşçiler ise Zonguldak’ın yanı sıra iki ilde daha böyle bir hizmetin yapıldığını ifade ederken, şehrin yapısı nedeniyle 50 yılı aşkın böyle bir hizmet verildiğini bildirdiler. Yaşları 5 ila 25 arası değişen katırlarla her gece yaklaşık 2.5 ton çöp toplanıyor. Katırlar, zaman zaman veteriner hekimler tarafından sağlık kontrolünden geçiriliyor. Mecburiyetin geleneğe dönüştüğü Zonguldak´ta, temizlik hizmetini yerine getirmeye çalışan işçiler, Arazi engebeli olduğu için çöp araçlarının giremediği yerlerden çöpleri toplayıp, ana güzergaha indiriyoruz. Her gece sabaha kadar 8 saat çalışıyoruz. Merdivenli mahallelere çöp arabaları giremiyor. 10 kişilik ekiple hizmet alımı yoluyla temizlik işini yapıyoruz diye konuştular.
Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2014, 08:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER