Davamız Ekmek ve Hak davasıdır

Hak- İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası İl Başkanı Güven Kaya, Taşeron İşçilere çağrıda bulunarak ”Birlik ve Beraberlik ölümden başka herşeyi yener “dedi.

Davamız Ekmek ve Hak davasıdır

Hak- İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası İl Başkanı Güven Kaya, taşeron işçilere çağrıda bulunarak ”Birlik ve beraberlik ölümden başka her şeyi yener “dedi.

Ereğli Devlet Hastanesinde çalışan taşeron işçileri ile bir araya gelen Kaya, Hak-İş’e bağlı ,Öz Büro-İş,Öz Sağlık-İş,Öz-İş (Güvenlik Sendikası) Hizmet-İş sendikalarının da bulunduğu sendikalar hakkında taşeron işçilerle bilgi alışverişinde bulundu.

Birlik olunduğu takdirde her zorluğun altından gelineceğinin altını çizen başkan kaya şunları söyledi; “Bilindiği üzere son torba yasa tasarısından taşeronlara sendikalaşma hakkı çıktı. Bizlerde taşeron arkadaşlarımızın sorunlarını dile getirmek için başından bu yana yanımızda olan Hak- İş Konfederasyonuyla hareket etme kararı aldık, arkadaşlarımızda PTT’den E-Devlet şifrelerini alarak bizlere üyelik için başvurmuşlardı. Amacımız taş üstüne, taş koymak olup taşeron arkadaşlarımızın eli ayağı olmaktır” dedi.

“HAKLI MÜCADELEMİZE BAŞLADIK”

Kaya, Zonguldak’ta taşeronlaşmanın daha yeni, yeni yaygınlaşmaya başladığı yıllarda, taşeron çalışanı işçilerin iş hayatının sessiz ve sakin sürdüğünü ve Sendikal çalışmalarla birlikte Taşeronlaşmanın hızlı bir şekilde çoğalmaya başladığını belirterek konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Bunun neticesinde de sorunlar ortaya çıkmaya başladı. İş hayatımızda gördüğümüz ilgi ve saygıyı göremiyor, şartlarımız da git gide ağırlaşıyordu. Türkiye çapında illerde arkadaşlarla diyaloglara girdik ve bu mücadeleyi en kısa ve yasal yollardan dernekleşmeyle yapabileceğimizin kanaatine vardık. Artık yavaş yavaş dernekler kurulmaya başlarken, bizde kendi aramızda Zonguldak ili olarak dernek kurduk ve haklı mücadelemize başladık. Bu öyle bir hal aldı ki taşeron işçilerinin örgütlenmesine hükümet artık duyarsız kalamadı ve basında hemen hemen her gün taşeron haberleri duyulmaya başlandı. Bizler Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının toplantılarına katılmaya başladık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik ile görüşerek sorunlarımızı aktarmaya birinci elden başladık. Biz durmadık Konya, Ankara, Giresun, Kütahya gibi illerde de basın açıklamaları yapılmaya devam etti ve bu günlere geldik.

“BİZLER GÜÇLÜ OLURSAK HAKLARIMIZA KAVUŞACAĞIMIZI BİLİYORUZ”

Şu an torba yasasından sendikal haklarımızı aldık ve sendikalı olarak çalışmalarımızı yapıyoruz. Hükümetimizden gelen tüm haberleri dikkatle takip etmekteyiz. Arkadaşlarımızın emeğine ve ekmeğine sahip çıkma adına sendikamıza destek vermelerini bekliyoruz. Bizler güçlü olursak haklarımıza kavuşacağımızı biliyoruz. Duyarsız olmadan çalışmalarımıza desteklerini vermelerini bekliyoruz.

“UMUTLA BEKLEMEK DURUMUNDA BIRAKILMIŞIZDIR”

Bilindiği üzere her gün gazetelerde taşerona müjde haberleriyle uyanıyoruz ve sonrasında da hayal kırıklığına uğramaktan da geri kalmıyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik 13 Nisan tarihinde taşeron işçilerle ilgili, 16 Nisan 2014 tarihinde de taşeron çalışma ile ilgili üzerinde uzlaşma olan konuları TBMM’ye sevk edeceklerini, diğer konuları da Danışma Kurulunda bir kez daha görüşeceklerini belirtmiştir. “2012 yılından itibaren işçi ve işveren taraflarıyla defalarca bir araya gelinmiş, ancak çalışanların yasal talepleri bir türlü kabul görmemiş, konuyu sürekli erteleyerek taşeron işçilere sürekli umut aşılamış, biz taşeron işçilerde her an yasal haklarımızın iyileştirileceğini düşünerek umutla beklemek durumunda bırakılmışızdır.

“TAŞERON İŞÇİLER OLARAK TEKRAR HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRMAK İSTEMİYORUZ”

Taşeron işçilerin sorunları yine çözülememiştir. Çözümsüzlüğün gerekçesi olarak kaynak yok söylemi gündeme getirilmektedir. 1.torba yasasından sendikalara üyeliklerimiz yasallaştı fakat tam anlamıyla taşeron çalışanlarının hak ettiği ve en önemlisi kadro hakkımız alınan mahkeme kararlarına rağmen verilmedi.2.torbada yeni düzenlemelerle birlikte alt işveren ile üst işverenin asıl işleri tespit edilecek ve bu işlerde çalışanlara kadro verilecek söylemi bakanlıkça açıklandı ve tekrar umutlandık. Fakat taşeron işçileri olarak tekrar hayal kırıklığına uğramak istemiyoruz.

“TAŞERON İŞÇİLERİNİN SEFALETİNE SON VERMELERİNİ İSTİYORUZ”

Ortada Yargıtay tarafından da onanmış, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne, üniversitelerde ve hastanelerde çalıştırılanlar için kamunun asıl işlerinde çalıştıklarına ve devlet işçisi olduklarına dair kesinleşmiş yargı kararları bulunmaktadır. Bu kararlara uyulmamaktadır. Biz bu yargı kararlarını görmezlikten gelmemelerini ve taşeron işçilerinin kazandığı yargı kararlarını yürürlüğe sokmalarını ve taşeron işçilerinin sefaletine son vermelerini istiyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İşyerlerinde ucuz işçi çalıştırmak için kullanılan taşeron sisteminde ücretleri eşitleyeceklerini, taşeron işçilere düşük ücret verilemeyeceğine ilişkin yasal düzenleme yapacaklarını vurgulamaktadır. İş Kanununa göre işverenin işçilere eşit işlem yapması gerekmektedir ibaresi bulunmaktadır.

“TAŞERON İŞÇİLERİN İŞ GÜVENCESİ YOK”

Taşeron işçilerin iş güvencesi yok, kıdem tazminatından yararlanamıyor ve sosyal haklara sahip değiller. Bunun neticesinde işten çıkartılmalar yaygın hale geliyor ve Türkiye’nin her bölgesinden çıkartılma haberleri geliyor, bunun önüne geçilmesi için bir an önce statümüz belirlenmeli ve iş garantisi ve kadrolarımız verilmeli. Akşam eve giderken sabah işinden olma kaygısı yaşamamalı”

“HAK KAZANILMAZ ALINIR DÜŞÜNCESİYLE DE HAK-İŞ KONFEDERASYONU HİZMET-İŞ SENDİKASI ÇATISI ALTINDA TOPLANMAYA DAVET EDİYORUZ”

Diğer yandan Zonguldak Hizmet-İş Sendikası İl Temsilcisi Ferdi Gün ise yaptığı açıklamada;

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, kamuda 585 bin 788 ve özel sektörde 419 bin 466 kişi taşeron işçisi olarak istihdam ediliyor. Rapora göre taşeron işçiliğin en yaygın olduğu sektörler, 471 bin kişi ile temizlik ve 318 bin kişi ile inşaat sektörü. Rapora göre, kamuda 16 bin 184 taşeron işçi sağlık sektörüne, 471 bin 442 taşeron işçi temizlik sektöründe, 117 bin 541 taşeron işçi güvenlik sektöründe, 34 bin 621 taşeron işçi ise dağıtım sektöründe çalışıyor. Bu istatistiğe göre sayımız 1 milyonu aşmaktadır, Bu da demek oluyor ki 1 milyonun üstünde taşeron çalışanı elleri kolları bağlı hükümetten gelecek haberleri beklemekte ya da kısaca umuda yolculuk yapmaktadır. Türkiye de Hak-İş Konfederasyonu Hizmet-İş Sendikası olarak verdiğimiz mücadeleyi haklarımızı alana kadar sürdüreceğimiz aşikârdır. Hak kazanılmaz alınır düşüncesiyle de Hak-İş Konfederasyonu Hizmet-İş Sendikası çatısı altında toplanmaya davet ediyoruz. Birlikten güç doğar ilkesinin ışığında ilerlemeye devam edeceğiz. Siyasi kimliği ne olursa olsun tüm arkadaşlarımızın katılımını umuyor ve emek ve ekmek davasının siyaseti olmaz diyerek gücümüze güç katmak için sendikamıza davet ediyoruz. Davamız ekmek ve hak davasıdır. Taşeron çalışanı arkadaşlarımız bu mücadelemizde en büyük destekçilerimiz olacaktır”dedi.

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2014, 18:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER