DEMİR, ANKARA TEMASLARINI DEĞERLENDİRDİ

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, yaptığı açıklamada ÇATES konusunda Ankara temaslarını değerlendirdi. Başkan Demir, üretimin devamının satış bedelinden değerli olduğunu belirterek yetkililerden dikkatini çektiklerini belirtti.

DEMİR, ANKARA TEMASLARINI DEĞERLENDİRDİ
gundemeregli.com Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, ÇATES konusunda Ankara’da yaptıkları görüşmeleri değerlendirdi. ÇATES’in bölge için ne anlama geldiğini izah ettiklerini belirten Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, şu açıklamada bulundu:
“Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak ÇATES’in özelleştirilmesi sürecinde; havzada madencilik faaliyetlerinin devamını sağlayacak bir yöntemle ilerlenmesi yönündeki görüşümüzü ilgililerle ve kamuoyuyla paylaştık. Özelleştirme İdaresince bugüne kadar gerçekleştirilen ve planlanan Termik Santral ihalelerinin aksine ÇATES’in yerli kömür üretimiyle herhangi bir şekilde ilişkilendirilmeden, Varlık Satışı yöntemiyle ihale edilmesinin, santralin tamamen ithal kömür kullanan bir yapıya dönüşmesine sebep olabileceğini de yöre halkının ve ilgililerin dikkatine sunduk. Taşkömürü Havzasının ekonomik ve sosyal felaketi anlamına gelecek böylesi bir ihtimalin toplumca algılanması üzerine, ilk aşamada; yerel yöneticilerimiz, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve Meslek Örgütü yöneticilerinden oluşan bir heyetle Milletvekillerimizi ziyaret ettik. Havzada yıllık 2,5 milyon ton üretimin ancak ÇATES’in yerli kömür kullanmaya devamıyla sürdürülebileceği, bu üretim üzerinden 15 yılda 200 milyon dolar redevans bedeli ödeneceği, dolaylı vergiler olarak ta en az 150 milyon doların Devletimizin kasasına gireceği Milletvekillerimizle paylaşıldı. Santralde kullanılacak kömürün ithal edilmesi durumunda; yıllık 250 milyon TL’nin Milli cari açığımıza ekleneceği gerçeğiyle birlikte diğer hususlar da Milletvekillerimizce Maliye Bakanımız Sn. Mehmet Şimşek’e aktarıldı. Ulusal Enerji Politikamızın öncelikleri olan; yerli kaynak oranının yükseltilmesi, arz güvenliği, tüm kömür kaynaklarımızın harekete geçirilmesi ilkeleriyle mevcut ihale yönteminin uyuşmadığı gerçeği Milletvekillerimizce de teyit edilmiştir. Enerji piyasasının serbestleştirilmesi strateji belgelerine de aykırı olarak; Sadece satış gelirine odaklanan mevcut yöntemin, bölgeyi felakete sürüklemenin yanı sıra Milli Ekonomimize de ciddi zararlar vereceği gerçeğini Sayın Bakanımızın dikkatine sunduğumuz gibi, kamuoyunun bilgisine de arz ediyoruz.”
Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2013, 13:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER