Demirci,“Madencinin ekmeğine göz koyanın gözü çıkar”

Demirci,“Madencinin ekmeğine göz koyanın gözü çıkar”

Demirci,“Madencinin ekmeğine göz koyanın gözü çıkar”

GMİS Yönetim Kurulu , son dönemdeki gelişmeler ile 21 Haziran’da düzenlenecek panel ve kortej yürüyüşü ile ilgili olarak üretim bölgelerini ziyaret ederek maden işçilerini bilgilendiriyor.

20 Haziran 2016 tarihinde sabah vardiyasında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesi Kilimli İşletmesi’nde Sendika Genel Başkanı Ahmet Demirci, Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska ile GMİS Karadon Şube Yönetimi, TTK ArmutçukMüessesesi’nde GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, TTK Amasra Müessesinde GMİS Genel Sekreteri Hakkı Arslan Amasra Müessesesi’nde, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ Merkez Atelyesi ve Merkez Servisleri işyerlerine maden işçilerine bilgi verdi.

TTK Karadon Müessesi Kilimli işletmesinde önce, 2.Ocakta yeni pano hazırlık ayağında üretime başlanması nedeniyle kazasız belasız üretim için kurban kesimi merasimi düzenlendi.

Törene Karadon Müessese Müdürü Mustafa Özçelik, Kilimli İşletme Müdürü Hüseyin Çınar ve Müessese yöneticileri de katıldı.

Madencinin ekmeğine göz koyanın gözü çıkar

Kurban kesimi ve yapılan duaların ardından maden işçilerine TTK ile ilgili yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi veren GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska’nın konuşması sonrasında maden işçilerini 21 Haziran’da Sendikada düzenlenecek panele davet eden GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci şunları söyledi. “Arkadaşlar, son zamanlarda birileri tarafından Zonguldak üzerinde adeta karabulutlar dolaştırılıyor. Bu karabulutları bertaraf etmek de biz madencilerin elinde. Hiç kimse bu kurumun kapatılmasını, özelleştirilmesi yönünde yapılacak en ufak bir hareketi, bizlerin yani Genel Maden İş’in kabul edeceğini aklının ucundan bile geçirmesin. Biz maden işçileri mütevazi ve sakin insanlarız ama, ekmeğimize, aşımıza göz koymaya kalkışıldığında madencinin mütevaziliği ve sakinliği yerini kavgaya hazır, göz koyanın gözünü çıkaracak hale gelir. Biz madenciler olarak üretmek, ülkemize katkı sağlamak ve çoluğumuzun çocuğumuzun geleceğini garanti altına almak istiyoruz. Madencinin sabır sınırlarını kimse denemeye kalkmasın. Kimse madenciyi üzmesin. Bizler diyoruz ki işçi alınsın işçi açıkları giderilsin, üretim artsın.

21 Haziran’da sendikamız salonunda saat: 14.00’te taşkömürü ve demir-çelik panelimiz yapılacak. Saat:17’de de Zonguldak’ın Kurtuluş Günü etkinlikleri çerçevesinde kortej yürüyüşü yapılacak. Madenci Anıtı’ndan başlayacak olan bu kortej yürüyüşüne hepinizi, eşiniz, çocuğunuz, ananız, babanız eş dostunuzla birlikte katılmaya bekliyoruz. Hepinize kazasız belasız çalışmalar diliyorum.”

Tıska “Maden işçisiyle şaka olmaz”

Kurban Merasimi sonrasına maden işçilerine Zonguldak, TTK ve çalışma hayatındaki gelişmeler hakkında bilgi veren GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska şunları söyledi. “Allah, kesmiş olduğumuz bu kurbanı kabul eder, inşallah hepimize kazasız belasız çalışmalar nasip eder.

Değerli arkadaşlarım kamuoyunda ve basın organlarında kurumumuz ile ilgili söylentiler başladı. Bildiğiniz gibi 2009 yılından buyana genel müdürlüğün talebi olmasına rağmen kurumumuza toplu işçi alımı yapılmadı.

Biz toplu sözleşme sürecinden sonra 6-7 ay boyunca Enerji Bakanına, Başbakana ve bakan yardımcılarına kadar TTK’nın sorunlarını bir bir anlattık. Bu kurumun emek yoğun çalıştığını, bundan sonra mekanize sisteme geçmesi gerektiğini, bu kurumun üzerindeki yüklerin alınması gerektiğini, bir kazmacının kazdığı kömürden kurumun işçisinden memuruna tüm çalışanları geçindirdiğini anlattık. Geçtiğimiz yıl sudan bahanelerle üretimimizi bir ara durdurdular. Bilerek kurumu zarara sürüklediler.

Geçtiğimiz haftalarda Zonguldak Milletvekili Sayın Ünal Demirtaş’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Enerji Bakanı Sayın Berat Albayrak’a kurum hakkında sorduğu soru üzerine Sayın Bakanın vermiş olduğu bir cevap var. “Biz TTK’yı devlete yük olmadan, istihdamı artırarak üretimi artıracağız” dedi. Bunu birileri işine geldiği gibi yorumlamaya başladı. 200 kişinin maaşını ödeyemeyen zihniyet bu kurumun özelleştirilmesini ağzına aldı.

Bazı gazete sahipleri gazetesinin birinci sayfasından günlerdir kurumun özelleştirilmesinden bahsediyor.

Biz her zaman söyledik yine söylüyoruz. Bu kuruma el uzatanın elini kırarız, dil uzatanın dilini kopartırız dedik. Maden işçisiyle şaka olmaz. 1990 yılında madenci bunun örneğini verdi. Bizler Ankara’ya kar kış demeden günlerce yürüyen madencilerin çocuklarıyız. Hiç kimse madencinin sabrını sınamaya kalkmasın. Buradan şuan söylüyorum; Eğer fikirlerinde, eğer zihniyetlerinde böyle bir şey varsa hemen vazgeçsinler.

Değerli arkadaşlarım, yine tekrar ediyorum. Bu kurumun üzerindeki bazı yükler kaldırılmalı. Benim arkadaşım elinde mortopikörü, elinde kazması sabaha kadar üretim yapıyor. Oradan çıkardığı kömürü işçisi – memuru tüm kurum çalışanlarıyla paylaşıyor. Ondan sonra “kurum zarar ediyor” diyorlar. Özel sektörün zararını kurum üzerinden ödüyorsun. Bir de kurum zarar ediyor diyorsun.

Arkadaşlar, tekrar diyoruz. Bu kuruma işçi alınmalı. Bu kurum artık modernize edilmeli. Bu kurum üzerinden haksız yere her kim yevmiye alıyorsa gereken yapılmalı. Bu kurum işçiden zarar etmiyor. Öncelikle yönetim kadroları kendilerine bir çeki düzen verecek.

Salı günü sendikamız salonunda bir panel var. Saat 17.00’de Zonguldak’ın Kurtuluş Günü Kortej Yürüyüşü var. Saat 16.30’da sendika önünde toplanarak tüm madenci arkadaşlarımızla Madenci Anıtı önünde kortej yürüyüşüne katılacağız. Madenci arkadaşlarımdan ölüm ve hastalık haricinde hiçbir mazeret istemiyorum. Orada madenciyi en iyi şekilde temsil edeceğiz. Gücümüzü, birliğimizi ve bütünlüğümüzü eşe dosta göstereceğiz.”

Kıdem tazminatı konusunda şuan ortada olan bir şey yok

Kıdem tazminatı konusundaki bir soruyu cevaplayan Tıska; “Arkadaşlar kıdem tazminatı konusunda şuan ortada olan bir şey yok. Ama hükümet çevrelerine böyle bir çalışma var. Fakat her ne olursa olsun gün sayısı 30 günden aşağı olmayacak. Ve zaten sizin durumunuzdaki yani şuan çalışanlar içinse hak kaybı gibi bir geriye dönüş yok. Ve kıdem tazminatımıza da kesinlikle dokunulmasına izin vermeyiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2016, 13:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER